De Melkweg

Melkweg Theater

di 3 jul t/m za 14 jul

Julidans NEXT | het nieuwe internationale festival voor de nieuwe generatie dansmakers

Wie zien Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan, Serge Aimé Coulibaly en Susanna Leinonen als talentvolle, spannende dansmakers van de toekomst?
Julidans NEXT geeft antwoord op deze vraag en laat kennismaken met de nieuwe generatie choreografen, voorgesteld door gerenommeerde dansmakers. fJulidans NEXT is het nieuwe internationale festival voor de toekomstige generatie dansmakers in Amsterdam.
Het festival is een onderdeel van het Julidans festival (www.julidans.nl). Niet alleen in fysieke maar ook in inhoudelijke zin is het project onlosmakelijk verbonden aan dit festival.
Voor de programmering van Julidans heeft de directie producties geselecteerd van (meer) gevestigde makers, die op internationaal niveau hoog aanzien hebben verworven.
Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan, Serge Aimé Coulibaly en Susanna Leinonen zijn uitgenodigd om hun werk te presenteren in de Stadsschouwburg Amsterdam of Bellevue en geven met hun komst gewicht en gezicht aan het programma van het festival. Zij zijn gevraagd naar hun ideeën over de nieuwe generatie. Wie is in hun ogen representatief voor de aankomende generatie dansvernieuwers? Wie zien zij als spannende makers? In wie herkennen zij zichzelf of juist hun tegenpool?
Vervolgens zijn deze choreografen gevraagd om voor de programmering van Julidans NEXT op te treden als curatoren. Zij zijn uitgedaagd om naar het goede voorbeeld van een rockband een jong talent mee te nemen als hun voorprogramma, weliswaar niet op hetzelfde podium maar wel als onderdeel van het festival. Dit voorprogramma zal beginnen om 19.00 uur in het Melkweg Theater. Vervolgens kan men naar het hoofdprogramma dat begint om 20.30 uur in de Stadsschouwburg of Bellevue. Na de voorstellingen worden de makers met elkaar geconfronteerd in een nagesprek.
Op deze manier wordt het publiek op originele wijze in aanraking gebracht met de nieuwe generatie dansmakers. Bovendien wordt het werk van de jonge choreografen in een context geplaatst. Het legt namelijk de visie van de choreografen uit het festivalprogramma bloot en laat zien hoe jonge makers voortborduren of reageren op voorgaande pioniers. Er wordt een link gelegd tussen verschillende generaties in de dans. Het creëren van een betekenisvolle verbinding tussen de oude en nieuwe generaties maar ook tussen de diverse onderdelen van Julidans, versterkt het inhoudelijke aspect en zorgt voor een heldere en toegankelijke uitstraling naar buiten toe.

Achtergrond
Voorgaande jaren organiseerde de Danswerkplaats Amsterdam het jonge makers onderdeel van Julidans. Na het Julidans festival in 2006 kwam er een eind aan de samenwerking tussen Julidans en DWA. Daaropvolgend heeft de directie van Julidans Anita van Dolen (programmeur Melkweg Theater) gevraagd om een concept te bedenken om jonge makers op een andere manier te presenteren onder de paraplu van Julidans. Het Melkweg Theater is sinds enkele jaren een vaste partner van het Julidans festival. Aangezien de reguliere programmering van het Melkweg Theater zich richt op ondersteuning, doorstroom en talentontwikkeling van jonge choreografen, is het een logische stap om de samenwerking te intensiveren in het kader van het stimuleren van jong talent. Het reguliere programma van de Melkweg richt zich daarbij op makers die wonen en werken in Nederland. Julidans NEXT concentreert zich op jonge dansmakers uit het buitenland.
Julidans NEXT is een concept van Melkweg Theater en Lewis Productions en is mede mogelijk gemaakt door het Fonds van de Amateurkunst en Podiumkunsten.
www.melkweg.nl, www.julidans.nl
LET OP! De kaartverkoop van Julidans NEXT verloopt via de stadsschouwburg. Klik daarvoor hier. Alleen op de dag van de voorstelling zijn kaarten bij de Melkweg verkrijgbaar (vanaf 16.30 uur)

di 3 jul t/m wo 4 jul 19:00 uur | dans
We Dance To Forget- keuze van Sidi Larbi Cherkaoui | fABULEUS
E 10 / E 7.50
WE DANCE TO FORGET is een herinnering aan de momenten waarop niks of niemand je kon tegenhouden te dansen op je favoriete nummer gedreven door muziek die een enorme kracht heeft om gevoelens op te roepen en deze zelfs te manipuleren. Een eclectische trip van dans en popmuziek met een soundtrack van DJ Bobby Ewing/Discobar Galaxie. Ž « and sometimes we forget to dance » (Maria & Koen).
concept: Koen De Preter - dans en choreografie: Koen De Preter en Maria Ibarretxe - soundtrack: DJ Bobby Ewing - dramaturgie: Annette van Zwoll - productie: fABULEUS i.s.m. STUK Kunstencentrum vzw Leuven, een coproductie met de stad Leuven.

do 5 jul t/m vr 6 jul 19:00 uur | dans
Beautiful - keuze van Akram Khan | Vuyani Dance Theatre
E 10 / E 7.50
A duet by Gregory Vuyani Maqoma with Shanell Winlock
Beautiful by Gregory Vuyani Maqoma (Vuyani Dance Theatre). This work brings together two talented individuals to emerge from South Africa Maqoma and Shanell Winlock (Akram Khan Dance Company), in a duet that challenges the rawness of our nature and society, returning to simplicity and exposing the beauty of this facets. Maqoma and Winlock have worked and performed together on other projects including Southern Comfort, Tales Off The Mud Wall, Rhythm 1.2.3, Rhythm Blues amongst others.
Their combination has always described as electrifying and complex.
It is a meeting point of energies where the tradition impinges on the urban. This time Maqoma searches for beauty in our own evolution, not a gradual process of adapting to an environment, but a series of sudden revolutions in it. It is active change; it is assumptions questioned, traditions tested, perception challenged and beauty exposed.

ma 9 jul t/m di 10 jul 19:00 uur | dans
Mon Coeur Balance - keuze van Serge Aimé Coulibaly | Cie Dixit
E 10 / E 7.50
MON C?UR BALANCE gaat over de gevoelens die een zwarte vrouw tussen twee culturen ervaart. Het ŽhierŽ dat niet echt thuis is en dat ook nooit zal worden, en ŽdaarŽ wat ze niet meer herkent. Ze bevindt zich tussen twee realiteiten, balanceert op de grens. Maar wat gebeurt er als het vliegveld of het toneel, plaatsen van transformatie en creatie, nu eens thuis genoemd worden?
choreografie, dans: Elisabeth Bakambamba Tambwe - compositie en geluidstechniek: Grégory Mortelette - lichtontwerp: Martin Hennart - techniek: Etienne Lesplulier

wo 11 jul t/m do 12 jul 19:00 uur
Chimurenga -keuze van Susanna Leinonen | Nora Chipaumire
E 10 / E 7.50
De Zimbabwaanse danseres en choreografe Nora Chipaumire ontvluchtte haar land en vestigde zich in New York. Ze maakte naam met multimediale soloperformances waarin ze de identiteit van Afrika onderzoekt. Drie van deze solo's heeft ze nu gebundeld in de voorstelling Chimurenga (struggle). Ze deelt hierin haar jeugdherinneringen met ons, viert haar vrouwelijkheid en onderzoekt de vraag wie en wat ze is - Zimbabwaans, zwart, vrouw - en wat die identiteit nog betekent in een wereld waarin grenzen meer en meer vervagen.
dans en choreografie: nora chipaumire - geluid: rodney johnson en alex potts - film: kristin tieche en chantal buard

vr 13 jul t/m za 14 jul 19:00 uur | dans
Gorgeous Gavin - keuze van Susanna Leinonen | Simo Kellokumpu Company
E 10 / E 7.50
Hier is ie dan: Gavin, een minnaar om te aanbidden. Elk detail van zijn knappe kop tot zijn levensechte voeten is verrassend realistisch.
GORGEOUS GAVIN is een serieuze voorstelling met drie vrouwen over absurde liefde, harteloosheid en zwarte schapen.
choreografie: Simo Kellokumpu - dans: Sofia Karlsson, Satu Rekola, Saara Töyrylä - beeld: Jukka Huitila - geluid: DJ Balance - kostuums: Niina Huovinen

vr 13 jul 20:30 uur | dans
Vermiculus - keuze van Susanna Leinonen | Eeva Muilu - in Vondelpark Openlucht Theater
E 10 / E 7.50
Alle dingen in het leven hebben zo hun eigen belang. Maar hoe bepalen we eigenlijk wat we belangrijk vinden in ons leven? Hoe waarderen we de dingen om ons heen en in onszelf? Waarom weten sommige mensen feilloos wat belangrijk is en wat juist helemaal niet? En heb je als mens het gevoel dat je er zelf toe doet of voel je je eerder nutteloos? Deze vragen vormden voor Eeva Muilu het uitgangspunt voor haar solo "Vermiculus".

Melkweg Cinema

wo 4 jul t/m zo 8 jul
5 days off mediaprogramma | o.a. Daft Punks Electroma / The Knife / Moog
Het mediaprogramma van 5 days off bestaat uit de Daft Punk film Electroma, een live videoregistratie van The Knife, een documentaire over Moog, een avond van mediacollectied Pleix en diverse korte films onder de noemer Visual Memories evenals korte films van Optofonica.
Met het media passepartout van 12,- euro kun je, behalve naar de tentoonstelling (in)visible sounds in het Nederlands Instituut voor Mediakunst (2 juni - 14 juli), naar alle media voorstellingen tijdens 5 days off. Bovendien kun je met een losse kaart voor een avond in Melkweg of Paradiso ook naar het mediaprogramma van die avond, én naar de tentoonstelling (in)visible sounds in het Nederlands Instituut voor Mediakunst!

THE KNIFE

Aanvang: 21:00 - 22:30
Een live regsitratie van 'The Knife' in Gothenburg in april 2006. Het album van 'The Knife': Silent Shout wordt door vele gezien als een meesterwerk, te vergelijken met het werk van Kraftwerk, Aphex Twin en Bjôrk. In 'the Silent Shout' registratie krijgt de kijker een audio-visueel overdonderd spektakel te zien van 'the Knife' met daarbij visuals van Andreas Nilsson.
WANNEER
do 5 juli
Melkweg Oude Zaal

DAFT PUNKS ELECTROMA

Aanvang: 22:00 - 23:30
Electroma is een onheilspellend mooie film van Guy-Manuel de
Homen-Christo en Thomas Bangalter, beter bekend Daft Punk. Waar eerdere films van Daft Punk meer een aanvulling waren op hun platen staat Electroma veel meer op zichzelf. De film bevat merkwaardig genoeg geen muziek van Daft Punk zelf maar van (cult)grootheden als: Todd Rundgren,Brian Eno en Curtis Mayfield.
In Electroma volgen we twee robots die mens willen worden. De ensceneringen zijn futuristisch en intrigerend en de handeling is
minimaal zodat alle aandacht uit kan gaan naar de betoverende landschapsbeelden en de vervreemdende sfeer. Electroma roep
herinneringen op varieërend van de Cremaster films van Matthew Barney tot THX 1138 van George Lucas en Zabriskie Point van Michelangelo Antonioni.
WANNEER
vr 6 juli
Melkweg Cinema

MOOG

Aanvang: 22:00 - 23:30
De documentaire Moog laat het leven zien van de maker van 's werelds bekendste en meest geroemde analoge synthesier:The Moog synthesizer. Een film over deze legendarische figuur van de hedendaagse (populaire) muziek, Robert Moog, waarin de kijker een beeld krijgt over zijn ideeën, design en creativiteit. Aansluitend worden enkele nieuwe titels vertoont van het Oostenrijkse filmlabel Sixpack uit hun programma: Audio-Visionen. Met daarin experimenten in beeld en geluid.
WANNEER
zo 8 juli
Melkweg The MAX
www.5daysoff.nl

Melkweg Galerie

do 7 jun t/m zo 8 jul | open: wo t/m zo van 13.00 tot 20.00, vrij toegankelijk
Iran. Stilstand of Ontwaken | Ulla Kimmig
Iran staat sinds jaren in het middelpunt van de internationale aandacht. Tegen de achtergrond van een oude cultuur zijn de mensen opzoek naar een plek voor zichzelf.
Ze hebben deze plaats nog niet gevonden.
Ulla Kimmig raakt in haar werk de zenuw van een staat die bijzonder trots is om islamitisch te zijn. Haar beelden zinderen van drama, lyriek en intensiteit; het zijn beelden van mensen die gevangen zijn in de contradictie van de staat. De chador die de Iraanse vrouw voor iedereen zichtbaar isoleert, benadrukt aan de andere kant haar schoonheid en sensualiteit. We zien deze vrouwen ook in aerobicstudio's en schoonheidssalons.
De tentoonstelling focust op jonge mensen en vrouwen, op handelingen van discriminatie en gewelddadige grenzen en regels binnen de samenleving. Jonge vrouwen staan voor gigantische posters die het contrast tussen de eisen van de staat en de lust voor het leven benadrukken. Verwestering als provocatie is zichtbaar en merkbaar. We zien geliefden in een café, net als hier, vrouwen in fitness studio's - waar niet naar gekeken mag worden - en in schoonheidssalons als protest tegen het rigide regime.
Drugsmisbruik neemt toe. De staat probeert dit tegen te gaan zonder te onderkennen waardoor het is ontstaan. Ulla Kimmig kreeg toestemming om in gevangenissen te fotograferen en met de vrouwen te praten. Haar werk is niet alleen documentair, maar heeft een eigen krachtige expressie.
De tentoonstelling laat vele facetten van Iran zien: diepe collectieve religiositeit, verschillende sociale groeperingen, traditionele islambeleving, maar ook het moderne leven in de grote stad. Gelijktijdig voegt de fotografe zorgvuldig gekozen statements bij haar beelden. Het zichtbare beeld krijgt verbale expressie, die de dimensies van de expositie verdiepen.
Ulla Kimmig (1961, BRD) reisde jarenlang door het Midden-Oosten. Voor dit lange-termijn-project ontving ze een projectsubsidie.

Iran. Standstill or Awakening is als boek verschenen en tijdens de expositie in de
Melkweg Galerie voor E 35,- te koop.

zo 1 jul t/m ma 1 okt | open: wo t/m zo van 13.00 tot 20.00, vrij toegankelijk
Zwarte Muur: De Transatlantische slavenhandel | Laura Samsom Rous
De 4000 km lange kustlijn van Senegal tot Angola leverde 3 eeuwen lang miljoenen plantageslaven aan de Europese kolonisten in Amerika, Brazilië en het Caribische gebied. Deze deportatie van mensen uit Afrika veranderde het aanzien van de wereld meer dan welke oorlog ooit heeft gedaan. In het bosland van Suriname wonen de Marrons. Zij zijn de nakomelingen van de plantageslaven die aan hun meesters konden ontsnappen en het oerwoud invluchtten. De geschiedenis van Suriname en West Afrika is nauw verweven met ons koloniale verleden. Laura Samsom Rous portretteerde de afstammelingen van deze weggelopen slaven, vooral de vrouwen, omdat veel mannen weggetrokken zijn uit de dorpen en in Frans Guyana werken of op jacht zijn in het oerwoud.
Haar werk is geëxposeerd in musea en galeries in binnen- en uitenland zoals Huis Marseille, Stedelijk Museum, Nederlands fotomuseum, Foam, Museum Moderne Kunst (Arnhem), Künstlerhaus Bethanien (Berlijn), Fondation Cartier pour l'art contemporain (Parijs) en een aantal keren in de Melkweg Galerie. Ze geeft gastcolleges op de Universiteit van Amsterdam, Visuele Antropologie en heeft les gegeven op kunstacademies in Utrecht en Den Haag.
In 2007 zijn 4 series te zien van Laura Samsom Rous.

do 12 jul t/m zo 2 sep | open: wo t/m zo van 13.00 tot 20.00, vrij toegankelijk
The Other Globalisation | Katharina Mouratidi
Katharina Mouratidi portretteerde drie jaar lang activisten van de "Global Justice Movement" uit 43 landen. Boeren en arbeiders, studenten, rendierfokkers, inheemse en vervolgde mensen, kunstenaars en wetenschappers, Christenen, atheïsten, burgers en revolutionairen.
Ze stelde hen allemaal - ook de vele internationaal gewaardeerde prominente persoonlijk-heden zoals de Vredes-Nobelprijs-Laureaat Rigoberta Menchú en de winnaar van de Nobelprijs voor Economie Joseph Stiglitz - dezelfde vraag: Waarom doe je wat je doet? Door deze vraag te beantwoorden vertellen de geïnterviewden veel van hun eigen verhaal en persoonlijke motieven voor hun engagement. De 50 antwoorden die Katharina Mouratidi heeft bijeengebracht, zijn even buitengewoon als gevarieerd, spectaculair en normaal, agressief alsook liefhebbend, vol verlangen, idealisme en hoop, maar ook ontroerend, alarmerend en ze stemmen tot nadenken.
Samengevat hebben ze alle één ding gemeen: de zekerheid dat voor het voortbestaan van de mensheid en onze planeet een ander bewustzijn absoluut essentieel en van levensbelang is, een bewustzijn dat leidt naar een andere globalisering, waarvan alle mensen profiteren, alsook naar een duurzame en koesterende relatie met het milieu.
De tentoonstelling bestaat uit 27 portretten in kleur met tekst van de interviews.
De fotografe Katharina Mouratidi (1971) leeft en werkt in Berlijn. Haar werk was in veel Europese landen te zien (ook tijdens de G8-bijeenkomsten) en werd vaak gepubliceerd en wereldwijd tentoongesteld.

Melkweg Media

wo 4 jul t/m zo 8 jul
5 days off mediaprogramma
Het mediaprogramma van 5 days off bestaat uit de Daft Punk film Electroma, een live videoregistratie van The Knife, een documentaire over Moog, een avond van mediacollectied Pleix en diverse korte films onder de noemer Visual Memories evenals korte films van Optofonica.
Met het media passepartout van 12,- euro kun je, behalve naar de tentoonstelling (in)visible sounds in het Nederlands Instituut voor Mediakunst (2 juni - 14 juli), naar alle media voorstellingen tijdens 5 days off. Bovendien kun je met een losse kaart voor een avond in Melkweg of Paradiso ook naar het mediaprogramma van die avond, én naar de tentoonstelling (in)visible sounds in het Nederlands Instituut voor Mediakunst!

VISUAL MEMORIES

Aanvang: 22:00 - 23:30
Media en de toekomst, hoe zal de mens zich in de nabije toekomst gebeurtenissen, personen en cultuur gaan herinneren. Nu alle mogelijke vormen van multi-media opname mogelijk zijn, is er voor de mediakunstenaar ruimte ontstaan om deze op welke wijze dan ook weer met elkaar te combineren. In 'Visual Memories' wordt een breed spectrum van korte video's vertoont waar op vaak ludieke wijze wordt omgesprongen met bekende beelden uit ons collectief geheugen. Daarnaast wordt in the documentaire " The Future is not what is used to be" een prachtig beeld geschapen over de Finse visionair Erikki Kurenniemi. Die ons mee neemt in zijn gedachtenwereld over electronische muziek, herinneringen, computer en de gehele menselijke soort opgesloten in een golfbal reizend door het heelal.
Een programma over media archeologie, herinneringen en visuele statements.
Titels o.a.:
The Future Is Not What It Used To Be, Mika Taanila. 52 min.
Being Luis Porcar, Manuel Saiz. 1 minuut.
Site Specific Las Vegas, Olivio Barbieri. 12 min
Battle of the Ad bands , Ugly Pictures. 3 min.
Zillertal, Jurgen Reble. 1997. 10 min.
WANNEER
wo 4 juli
Melkweg Cinema

THE KNIFE

Aanvang: 21:00 - 22:30
Een live regsitratie van 'The Knife' in Gothenburg in april 2006. Het album van 'The Knife': Silent Shout wordt door vele gezien als een meesterwerk, te vergelijken met het werk van Kraftwerk, Aphex Twin en Bjôrk. In 'the Silent Shout' registratie krijgt de kijker een audio-visueel overdonderd spektakel te zien van 'the Knife' met daarbij visuals van Andreas Nilsson.
WANNEER
do 5 juli
Melkweg Oude Zaal

OPTOFONICA

Aanvang: 20:00 - 24:00
Optofonica is een platform/podium voor de huidige stand van zaken in synthetische media en sound spatialization. De showcase op 5 days off biedt een voorproefje van wat later een tentoonstelling en multimediapresentatie wordt met werken en essays van een groep internationaal befaamde artiesten en onderzoekers. De audiovisuele werken zijn ontwikkeld met het speficieke doel om de relatie tussen geluid, beeld en ruimte bloot te leggen. Ze zijn ontworpen om tentoongesteld te worden in een 5.1 sound surround omgeving en in een speciaal daarvoor bestemde capsule, die momenteel wordt gebouwd. Het optofonica programma op 5 days off biedt ook vertoningen van recentelijk gepubliceerde 5.1 surround audiovisuele kunstwerken.
www.optofonica.com
WANNEER
vr 6 juli
Melkweg Oude Zaal

DAFT PUNKS ELECTROMA

Aanvang: 22:00 - 23:30
Electroma is een onheilspellend mooie film van Guy-Manuel de
Homen-Christo en Thomas Bangalter, beter bekend Daft Punk. Waar eerdere films van Daft Punk meer een aanvulling waren op hun platen staat Electroma veel meer op zichzelf. De film bevat merkwaardig genoeg geen muziek van Daft Punk zelf maar van (cult)grootheden als: Todd Rundgren,Brian Eno en Curtis Mayfield.
In Electroma volgen we twee robots die mens willen worden. De ensceneringen zijn futuristisch en intrigerend en de handeling is
minimaal zodat alle aandacht uit kan gaan naar de betoverende landschapsbeelden en de vervreemdende sfeer. Electroma roep
herinneringen op varieërend van de Cremaster films van Matthew Barney tot THX 1138 van George Lucas en Zabriskie Point van Michelangelo Antonioni.
WANNEER
vr 6 juli
Melkweg Cinema

AN EVENING WITH PLEIX

Aanvang: 21:00 - 22:30
Op uitnodiging van 5 Days Off heeft het Franse media collectief 'Pleix' een avond samengesteld met audio-visueel werk dat voor hun als inspiratie en referentie heeft gewerkt op hun eigen ontwikkeling.
Pleix is een virtuele community van kunstenaars en muziekanten werkzaam in Parijs. Hun audio-visueel werk is met name bekend geworden door hun moderne beeldtaal en vaak inventief gebruik van technologie. Tijdens het programma zullen twee leden van Pleix: Laetitia Rouxel en electronica muziekant ' Blieb' in een gesprek met Martijn van Boven uitleg geven over hun eigen werk en inspiratiebronnen.
WANEER
za 7 juli
Melkweg The MAX

MOOG

Aanvang: 22:00 - 23:30
De documentaire Moog laat het leven zien van de maker van 's werelds bekendste en meest geroemde analoge synthesier:The Moog synthesizer. Een film over deze legendarische figuur van de hedendaagse (populaire) muziek, Robert Moog, waarin de kijker een beeld krijgt over zijn ideeën, design en creativiteit. Aansluitend worden enkele nieuwe titels vertoont van het Oostenrijkse filmlabel Sixpack uit hun programma: Audio-Visionen. Met daarin experimenten in beeld en geluid.
WANNEER
zo 8 juli
Melkweg The MAX
www.5daysoff.nl

Melkweg Events

vr 15 jun t/m zo 15 jul

Dansen op het Leidseplein

Van 15 juni tot en met 15 juli ligt er een maand lang een dansvloer op het Amsterdamse Leidseplein.
Elke woensdag t/m zondag kan er gedanst worden op een variëteit aan dans- en dansbare muziekstijlen. Flamenco, Lindy Hop, tango, salsa, Bal Moderne, hiphop, breakdance. De Leidsepleintheaters (Theater Bellevue, De Balie, Melkweg, Paradiso en Stadsschouwburg Amsterdam) sluiten in de zomer van 2007 aan bij het themajaar 2007: "Amsterdam, feel the rhythm - music & dance" en leggen van 15 juni tot en met 15 juli een dansvloer op het Leidsplein. Op de dansvloer kun je terecht voor dansvoorstellingen, dansworkshops, het Bal Moderne, stijldansen met strijkorkest, dansfeesten (met DJ's) et cetera. De Leidsepleintheaters zijn verantwoordelijk voor de programmering van het danspodium, maar werken samen met Julidans, Amsterdam Roots Festival, breakdance contest Spin off en muziekfestival 5 days off. Ook dansscholen uit (de omgeving van) Amsterdam worden bij het programma betrokken.
Vanaf 15 juni is er elke woensdag t/m zondag een dansactiviteit op het Leidseplein.
Kijk voor het volledige programma op http://www.leidsepleintheaters.nl/dansen.op.het.leidseplein.html

di 3 jul t/m za 14 jul |

Julidans NEXT | het nieuwe internationale festival voor de nieuwe generatie dansmakers

Wie zien Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan, Serge Aimé Coulibaly en Susanna Leinonen als talentvolle, spannende dansmakers van de toekomst?
Julidans NEXT geeft antwoord op deze vraag en laat kennismaken met de nieuwe generatie choreografen, voorgesteld door gerenommeerde dansmakers. fJulidans NEXT is het nieuwe internationale festival voor de toekomstige generatie dansmakers in Amsterdam.
Het festival is een onderdeel van het Julidans festival (www.julidans.nl). Niet alleen in fysieke maar ook in inhoudelijke zin is het project onlosmakelijk verbonden aan dit festival.
Voor de programmering van Julidans heeft de directie producties geselecteerd van (meer) gevestigde makers, die op internationaal niveau hoog aanzien hebben verworven.
Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan, Serge Aimé Coulibaly en Susanna Leinonen zijn uitgenodigd om hun werk te presenteren in de Stadsschouwburg Amsterdam of Bellevue en geven met hun komst gewicht en gezicht aan het programma van het festival. Zij zijn gevraagd naar hun ideeën over de nieuwe generatie. Wie is in hun ogen representatief voor de aankomende generatie dansvernieuwers? Wie zien zij als spannende makers? In wie herkennen zij zichzelf of juist hun tegenpool?
Vervolgens zijn deze choreografen gevraagd om voor de programmering van Julidans NEXT op te treden als curatoren. Zij zijn uitgedaagd om naar het goede voorbeeld van een rockband een jong talent mee te nemen als hun voorprogramma, weliswaar niet op hetzelfde podium maar wel als onderdeel van het festival. Dit voorprogramma zal beginnen om 19.00 uur in het Melkweg Theater. Vervolgens kan men naar het hoofdprogramma dat begint om 20.30 uur in de Stadsschouwburg of Bellevue. Na de voorstellingen worden de makers met elkaar geconfronteerd in een nagesprek.
Op deze manier wordt het publiek op originele wijze in aanraking gebracht met de nieuwe generatie dansmakers. Bovendien wordt het werk van de jonge choreografen in een context geplaatst. Het legt namelijk de visie van de choreografen uit het festivalprogramma bloot en laat zien hoe jonge makers voortborduren of reageren op voorgaande pioniers. Er wordt een link gelegd tussen verschillende generaties in de dans. Het creëren van een betekenisvolle verbinding tussen de oude en nieuwe generaties maar ook tussen de diverse onderdelen van Julidans, versterkt het inhoudelijke aspect en zorgt voor een heldere en toegankelijke uitstraling naar buiten toe.

Achtergrond
Voorgaande jaren organiseerde de Danswerkplaats Amsterdam het jonge makers onderdeel van Julidans. Na het Julidans festival in 2006 kwam er een eind aan de samenwerking tussen Julidans en DWA. Daaropvolgend heeft de directie van Julidans Anita van Dolen (programmeur Melkweg Theater) gevraagd om een concept te bedenken om jonge makers op een andere manier te presenteren onder de paraplu van Julidans. Het Melkweg Theater is sinds enkele jaren een vaste partner van het Julidans festival. Aangezien de reguliere programmering van het Melkweg Theater zich richt op ondersteuning, doorstroom en talentontwikkeling van jonge choreografen, is het een logische stap om de samenwerking te intensiveren in het kader van het stimuleren van jong talent. Het reguliere programma van de Melkweg richt zich daarbij op makers die wonen en werken in Nederland. Julidans NEXT concentreert zich op jonge dansmakers uit het buitenland.

Voor de eerste editie van Julidans NEXT treden de choreografen Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan, Sergé Aime Coulibaly en Susanna Leinonen op als curatoren en laten daarmee zien wie zij belangrijke en talentvolle dansmakers vinden.

Julidans NEXT is een concept van Melkweg Theater en Lewis Productions en is mede mogelijk gemaakt door het Fonds van de Amateurkunst en Podiumkunsten.
www.melkweg.nl, www.julidans.nl

wo 4 jul t/m zo 8 jul | 5 days off | oa Dizzee Rascal, Tiga, Trentemøller, DJ Shadow, Miss Kittin, !!!, Pendulum
Zie bijgevoegd persbericht

Toelichting Muziek

wo 4 jul | 5 days off - day 1: Tiga / Digitalism / Uffie & Feadz / Boysnoize / Sebastian
Turbo recording goes 5 days off:
Tiga
Boysnoize
D.I.M. (live)
Proxy
Thomas Von Party
@ The MAX
Ed Bangers goes 5 days off:
Josz le Bon
Uffie & Feadz
Sebastian
Digitalism
@ Oude Zaal
aanvang & deur open The MAX: 22.30
aanvang & deur open Oude Zaal: 23.00
start cinema: 22.00 (deur open: 21.30)
* 5 days off passe-partout: E 50,00 + lidm. UITVERKOCHT (geldig voor alle festivalprogramma's behalve Daft Punk in HMH).
* Media passe-partout: E 12,00 geldig op alle dagen voor alle mediaprogramma's in Melkweg, Paradiso, Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo.

do 5 jul | 5 days off - day 2: DJ Shadow / Dizzee Rascal / Cut Chemist / Kode 9 e.a.
DJ Shadow & Cut Chemist present Brain Placement: 7 Inches of fury / Dizzee Rascal / Lethal Bizzle / Gomez / lovesupreme @ The MAX
Sonic Warfare 3 goes 5 days off:
Kode 9 & The Space Ape - Bass Fiction Live / Conquest vs Cyrus (Random Trio) / Heny G vs U Dub / Kromestar / T-mus / Bojcot Selectah @ Oude Zaal
Silkie komt niet i.v.m. familie omstandigheden.
deur open & aanvang The MAX: 22.30
aanvang Oude Zaal mediaprogramma: 21.00 (deur open 20.30)
deur open & aanvang Oude Zaal nachtprogramma: 22.30
* 5 days off passe-partout: E 50,00 + lidm. UITVERKOCHT (geldig voor alle festivalprogramma's behalve Daft Punk in HMH).
* Media passe-partout: E 12,00 geldig op alle dagen voor alle mediaprogramma's in Melkweg, Paradiso, Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo.

vr 6 jul | 5 days off - day 3: Ricardo Villalobos / Luciano / Matthew Dear e.a.
Left & Right (Ricardo Villalobos & Luciano) / Cobblestone Jazz / Onur Özer @ The MAX
Matthew Dear's Big Hand (live) / 2000 And One / Makcim @ Oude Zaal
deur open & aanvang The MAX: 21.30
aanvang Oude Zaal mediaprogramma: 20.00 (deur open 19.30)
deur open & aanvang Oude Zaal nachtprogramma: 0.00
aanvang cinema: 22.00 (deur open 21.30)
* 5 days off passe-partout: E 50,00 + lidm. UITVERKOCHT (geldig voor alle festivalprogramma's behalve Daft Punk in HMH).
* Media passe-partout: E 12,00 geldig op alle dagen voor alle mediaprogramma's in Melkweg, Paradiso, Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo.

za 7 jul | 5 days off - day 4: Major League: Pendulum | / Andy C e.a.
Pendulum dj set & mc Jakes / Andy C dj set / Pamb & Harsh (Major League) / Dreazz (Citrus Recordings) & mc Dart @ The MAX
Kubus & BangBang / dj MK (Roots Manuva) & mc Smasher / Deformer / (mad) ed @ Oude Zaal
aanvang The MAX mediaprogramma: 21.00 (deur open 20.30)
deur open & aanvang The MAX nachtprogramma: 22.30
deur open & aanvang Oude Zaal: 23.00
* 5 days off passe-partout: E 50,00 + lidm. UITVERKOCHT (geldig voor alle festivalprogramma's behalve Daft Punk in HMH).
* Media passe-partout: E 12,00 geldig op alle dagen voor alle mediaprogramma's in Melkweg, Paradiso, Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo.

zo 8 jul | 5 days off - day 5: Miss Kittin / Warren Fellow / Michael Mayer
Miss Kittin / Warren Fellow / Michael Mayer @ The MAX
aanvang The MAX mediaprogramma: 21.00 (deur open 20.30)
deur open & aanvang The MAX nachtprogramma: 22.30
Melkweg/Paradiso dagkaart voor day 5 alleen verkrijgbaar bij Ticket Service.
* 5 days off passe-partout: E 50,00 + lidm. UITVERKOCHT (geldig voor alle festivalprogramma's behalve Daft Punk in HMH).
* Media passe-partout: E 12,00 geldig op alle dagen voor alle mediaprogramma's in Melkweg, Paradiso, Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo.

zo 8 jul | Dude on, Dude in and Dude out | memorial Rob Doody
Rob Doody, who dies unexpectedly on Easter Sunday, April 8, 2007, will be remembered at a special party at The Melkweg. This special memorial event is organised by his friends and serves to honour his life and death among the people he loved in The Melkweg, where Dude spend much time as a dj, music lover and one those foreign localo's that give Amsterdam this magical flavour of being a global city.
22.00-24.00: Intro Meet & Greet, Bhajam, Ambient, Personal speeches, Video/Film, Chaishop, Free Food / Digger catering
24.00 - 1.00: Live Music- Live Ode tot Dude
1.00 - late: Psychedelic Trance - Friends & Family

ma 9 jul | Buffalo Tom | support
Weet je nog? Pinkpop '92 met Buffalo Tom, Pearl Jam en Soundgarden. Het is alweer jaren geleden dat Buffalo Tom aan de top van de alternatieve gitaarpop stond. Met culthits als 'Soda Jerk', 'Tail Lights Fade' en 'Tangerine' floreerden ze in het alternatieve circuit en brachten ze op menig groot festival het publiek in vervoering.
Nu staat het nieuwe album 'Three Easy Pieces' 10 juli op uitkomen en gooien ze er een bescheiden tour achteraan. Op het nieuwe album staan 13 nummers in de vertrouwde melancholisch melodieuze Buffalo Tom traditie. Three Easy Pieces doet je realiseren dat je niet jong hoeft te zijn om toch fris te klinken.

di 10 jul | Soulsavers feat. Mark Lanegan
De naam Soulsavers zal niet bij iedereen direct een belletje doen rinkelen. Toch hebben deze Ierse artiesten niemand minder dan Mark Lanegan (Screaming Trees, Queens of the Stone Age, Isobel Campbell) weten te strikken om de vocalen te verzorgen voor hun tweede album "It's Not How Far You Fall, It's The Way You Land", dat dit voorjaar uitkwam. Op dinsdag 10 juli zullen de Soulsavers samen met Mark Lanegan de Oude Zaal van de Melkweg onderdompelen in hun duistere sferen van filmische rock, doorspekt met soul-, gospel- en triphopinvloeden. Bariton Mark Lanegan past met zijn diepe, donkere stem perfect in de muziek van de Soulsavers. Muzikanten/producers Rich Machin en Ian Glover waren dan ook maar wat verrast dat rockgod Lanegan een samenwerking met hen wel zag zitten. De Soulsavers ontmoetten Mark Lanegan toevallig tijdens zijn laatste Bubblegumtour en het klikte meteen. Voor het maken van de songs schreven Glover en Machin de demo's in Engeland en stuurden deze op naar Lanegan aan de andere kant van de oceaan. Lanegan schreef vervolgens de teksten en bewerkte de melodieën. De Soulsavers waren zeer tevreden met het resultaat en hoefden er eigenlijk niets aan te veranderen. Het opnameproces vondt vervolgens gezamenlijk 's nachts en tijdens zonsopgang plaats in een studio in Hollywood. Niet alleen Lanegan speelt een rol op het album van The Soulsavers, ook (anti)held Bonnie 'Prince' Billy voorziet een song van de benodigde hoge noten. Deze verrassende combinaties resulteren in een intens album. Dit is muziek die je moet ondergaan.

di 10 jul | The Game | Doctor's Advocate - European Tour Part II
Zie bijgevoegd persbericht.

wo 11 jul | Bright Eyes | support
Bright Eyes draait volledig om de jonge Conor Oberst. Al als 14 jarig ventje schreef Oberst z'n eerste nummers en weet sindsdien niet meer van ophouden. Tien jaar later, een aantal bandprojecten en cd's verder is de tekstschrijver merkbaar gegroeid en gloort zelfs het sterrendom aan de horizon.
De breekbare folkpop met elektronica invloeden en begeleid door de fragiele, maar krachtige stem van Oberst wordt soms vergeleken met het werk van Bob Dylan. Hoewel de vergelijking niet altijd opgaat hebben de twee in ieder geval gemeen dat ze beiden als protestzangers bekend staan. Ook wordt Oberst, door de vanuit z'n jeugdig perspectief geschreven gevoelige teksten, net als Dylan gezien als de vertolker van z'n generatie. Zijn laatste optreden rond de release van zijn album 'Cassadaga' in de Melkweg werd met loftrompetten omlijst.

do 12 jul | The Rapture
Toen The Rapture met hun debuut 'Echoes' het begrip dancepunk min of meer gestalte gaven kon niemand nog vermoeden dat het genre zulke hoge vluchten zou aannemen. 'House of Jealous Lovers' werd een hit waar je op kon dansen alsof een DJ gitaarmuziek uit z'n platen pompt, een gitarist opzwepende dancebeats uit de snaren laat gieren en een punker de melodieën schreeuwend de microfoon in jast.
Het was nieuw en het was opwindend. Alleen Gang of Four kon enige aanspraak maken op de bron waar de band uit putte. Ondertussen zijn er talloze bands die de dance- en gitaarscene laten versmelten en is de originaliteit er wel zo'n beetje vanaf. Toch wees The Rapture met hun laatste plaat 'Pieces of the People We Love' al deze aapjes streng hun plaats. Het laat op uitvertuigende wijze horen dat de New Yorkers nog altijd de uitvinders van de dancepunk zijn. De muzikale ontwikkeling van de jaren 80 tot aan de jaren 0 wordt erop samengevat in een uiterst neurotisch, electronisch, punkend, schreeuwend en dansend geheel. Dus dans op die gitaren, wapper je haren op de beats en rock als een razende op die dansvloer!

do 12 jul | La Minor (Rusland) live @ PROPAGANDA! | Balkan beatz, Russian disko, mestizo & beyond
hosted by dj's Tommi / Pizdabolkin / Gusztav
La Minor brengt je terug naar de roerige jaren 20-40 tijden in de voormalige Soviet Unie. Met een vrolijke mix van Russische folk, ska, jazz en klezmer, genaamd 'Odessa Beats' bezingen ze het toenamlige ondergrondse stadsleven van dieven, politie- en undercoveragenten en prostituees. Een perfecte combinatie van vrolijke nostalgie ondersteund met de Bayan (Russische accordeon), saxofoon, balalayka en tuba. Laat je in gangstersferen brengen door deze opzwepende heren uit St. Petersburg!
Van dj's Tommi en Gusztav waren op Lowlands 2005 en 2006 al een groot succes wat werd bevestigd door twee bomvolle edities van Balkan Beatz in de Melkweg. Nu dan eindelijk wekelijks een onuitputtelijke muzikale diversiteit aan Slavische, oriëntaalse en Joodse tradities en niet te vergeten: de Romaanse zigeuners. Haak in en dans mee op Russian disco, Ska, Mestizo (Rock/Pop Latino), Polkastomp, Celtic Folk, FunPunk, Humpa, Yodelmetal, Arabian Carnival en zelfs reggaeton.

do 12 jul | Poptrash | Loud Music For Loud People
electro, nu rave, breakbeat, indie & dnb
presented by: The Punchout DJ's
special guest: dj Steve Aoki (aka Kid Millionaire)
Poptrash is een dansavond die volledig draait om leuke platen, gestoorde dj's en de kater waarmee je de volgende ochtend op je werk komt. Gastheren The Punchout DJ's presenteren je een opgefokte mix van electro, nu rave, breakbeat, indie & dnb. Platen die je dondersgoed kent, maar die nooit worden gedraaid door het maffiose volk in Hilversum. Want POPTRASH heeft schijt aan de afgezaagde hitjes die je op elke semi-alternatieve studentensoos naar je hoofd krijgt geslingerd!

vr 13 jul | Gym Class Heroes
Zie bijgevoegd persbericht.

vr 13 jul | Club Rascal
Vanavond is er weer een nieuwe editie van Club Rascal: de enige club in Amsterdam die 100% indie en alternatieve gitaar muziek draait. De dj's draaien alleen muziek waar mensen op kunnen dansen én op uit hun dak kunnen gaan. Van Bromheads Jacket via CSS tot Maxïmo Park. Voordat dj Dash naar Nederland kwam had hij zijn eigen indieavond in Londen. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk, en menig muziekliefhebber heeft weleens een flyer van hem toegestoken gekregen voor zijn succesvolle maandelijkse avond in Club 8. Daarom tref je bij Club Rascal een leuke scene van gelijkgestemde muziekliefhebbers die er samen met jou een feestje van maken. Deze Rascals zullen voortaan wel vaker langs komen. Join the fun!

za 14 jul | Gemengd Zwemmen
Max: ¿Que Pasa? @ Gemengd Zwemmen, dj Eduardo
Oude Zaal: alternatieve dance / pop / rock / indie hits, dj's L Dopa / Jacarandaboy
Elke zaterdagnacht Gemengd Zwemmen in de Melkweg! De vernieuwde MAX, de Oude Zaal en het café gooien de deuren open voor een diverse dansnacht, waarbij de Oude Zaal het décor blijft voor een uiterst dansbare mix van dance, pop, rock en indie. In The MAX elke week classics rond een wisselend thema: van britpop tot hiphop en van eighties tot house. Even bijkomen en bijpraten kan natuurlijk in het café.

zo 15 jul | Stones Throw Summer Tour | Peanut Butter Wolf/ J-Rocc/ Percee P/ Aloe Blacc & Guilty Simpson
Het gerenommeerde hiphop label Stones Throw (o.a. MF Doom, J Dilla) komt haar verjaardagsfeest in de Melkweg vieren! Peanut Butter Wolf, J-Rocc, Percee P, Aloe Blacc & Guilty Simpson komen het feest ter gelegenheid van het tienjarige bestaan opluisteren.

-----------------------

---- --