Gemeente Leeuwarden


3 juli 2007

Aantal bijstandsuitkeringen in Leeuwarden blijft dalen.

Leeuwarden slaagt er steeds beter in om mensen vanuit de bijstand aan het werk te helpen, zo blijkt uit de meest recente cijfers. Op 1 januari 2006 waren er nog 4373 bijstandsgerechtigden, in januari 2007 waren dat er 3990, en per 1 april 3822; per 1 juli staat de teller op 3653.

Het mes snijdt hiermee aan twee kanten. Langdurig werklozen worden weer aan een baan geholpen, en het helpt de gemeente om het tekort op de uitgaven voor de bijstandswet terug te dringen. Een vergelijking van deze cijfers met de resultaten van andere gemeenten laat zien dat Leeuwarden goed bezig is met het "werken aan werk". De gemeente doet het daarmee zelfs beter dan de vier grote steden; Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Een vergelijking van het klantenaantal tussen het eerste kwartaal van dit jaar, afgezet tegen de vergelijkbare periode in 2006 laat zien dat er in Leeuwarden sprake is van een daling met ruim 12%, in Den Haag met 7%, Utrecht 9%, Rotterdam 10%, terwijl Amsterdam blijft steken op 4%. Een vergelijking met Groningen, Enschede, Nijmegen en Arnhem pakt ook gunstig uit voor Leeuwarden. Alleen Nijmegen doet het nog beter met bijna 16%. Deze steden hebben, net als Leeuwarden, een financieel gat tussen de inkomsten en uitgaven voor de bijstandswet.

Naast de opbloei van de economie is een belangrijke reden voor de forse daling de nieuwe, Leeuwarder aanpak gericht op bijstandsgerechtigden: de Werkacademie.

In de Werkacademie krijgen uitkeringsgerechtigden eerst een intensief startprogramma voorgeschoteld. In dit programma van 6 tot 8 weken wordt alles uit de kast gehaald om de klant aan regulier werk te helpen. De klant wordt getraind, begeleid en getest. Een team van specialisten benadert werkgevers en struint de markt af op zoek naar vacatures. En daar waar nodig wordt de klant geholpen met kinderopvang en schuldhulpverlening. De klanten die na die periode nog steeds afhankelijk zijn van een uitkering krijgen een vervolgprogramma aangeboden, in samenwerking met een extern re-integratiebedrijf. Maar ook dan staat werk weer voorop. Betaald of onbetaald werk wordt gecombineerd met een scala aan activiteiten zoals scholing, jobhunting en intensieve bemiddeling.

Deze ambitieuze aanpak moet, in nauwe samenwerking met ketenpartners zoals het CWI en het UWV, en met werkgevers, leiden tot verdere daling van het aantal bijstandsgerechtigden in de gemeente Leeuwarden. Het is daarmee niet alleen een verdienste van de gemeente, maar vooral ook van de bijstandgerechtigden zelf. Zij hebben een groot aandeel in het vinden van een plek op de arbeidsmarkt door de geboden kans met beide handen aan te grijpen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden, tel.nr. 058 233 4002.


-----------------------

---- --