Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave zondag 1 juli

* AANRIJDING VOETGANGER, DODELIJKE AFLOOP

ROTTERDAM-CENTRUM - De politie onderzoekt de toedracht van een ongeluk waarbij in de loop van zondagochtend een 22-jarige Rotterdamse man is overleden. Agenten onderzoeken de toedracht. Zondagochtend vroeg rond half drie kreeg de politie melding van een aanrijding op de Coolsingel ter hoogte van het Stadhuis. De veroorzaker van het ongeluk is met de auto doorgereden. Het slachtoffer is met spoed naar het Erasmus MC vervoerd. In de loop van zondagochtend is het slachtoffer daar aan zijn verwondingen overleden.
Direct na het ongeluk is een auto met drie inzittenden aangehouden. Na onderzoek bleek dat ze niets met het ongeluk te maken hadden en werden weer heen gezonden.
De politie vraagt mensen die getuige zijn geweest van het ongeluk of anderszins informatie hebben over deze aanrijding, om contact op te nemen met de recherche van district Rotterdam-Centrum via 0900-8844 (lokaal tarief) of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.


* AANRIJDING MET DODELIJKE AFLOOP
VLAARDINGEN - De politie onderzoekt de toedracht van een aanrijding met dodelijke afloop.
Op de kruising van de Deltaweg en de Van Beethovensingel kwamen twee auto's zaterdag aan het eind van de middag rond kwart voor zes met elkaar in botsing.
Een auto (met vier inzittenden) kwam vanaf de Van Beethovensingel en wilde op de kruising met de Deltaweg linksaf slaan. Een op de Deltaweg rijdende auto die voor de bestuurder van de eerste genoemde auto van links kwam, botste tegen de andere auto aan. Bij deze botsing kwam een 76-jarige vrouw uit Vlaardingen om het leven. De bestuurder, een 78-jarige man uit Vlaardingen, en nog een twee passagiers uit Vlaardingen, een 74-jarige vrouw en een 79-jarige man, zijn gewond overgebracht naar diverse ziekenhuizen (Holy, Schieland en het EMC) voor behandeling. De bestuurder (een 29-jarige man uit Schiedam) die op de Deltaweg reed, is met agenten meegegaan naar een politiebureau voor nader onderzoek. De technische ongevallendienst van de politie onderzoekt de toedracht.

Uitgave zaterdag 30 juni

* PREVENTIEF FOUILLEREN
ROTTERDAM-CENTRUM - De politie heeft een actie preventief fouilleren uitgevoerd. Vrijdagavond van half elf tot zaterdagmorgen zeven uur hielden politiemensen een preventieve fouilleeractie in de omgeving van het Weena, de Kruiskade en de Westblaak. In totaal fouilleerden ze 550 personen en controleerden de agenten 174 voertuigen. In totaal hielden de politiemedewerkers 6 personen aan voor ondermeer het bezit van een boksbeugel, het in bezit hebben van een gestolen fiets, weigeren van medewerking, het bezit van een mes en een houten knuppel. Bij de actie zijn ook medewerkers van het politiefietsteam betrokken.


* ALCOHOLACTIE GERICHT OP JONGEREN
ROTTERDAM-CENTRUM - De politie heeft een alcoholcontrole uitgevoerd speciaal gericht op jongeren. Vrijdagavond van zes uur tot zaterdagochtend half twee hielden agenten op het Centraal Station een alcoholcontrole die op de minderjarige jeugd was gericht. Daarbij heeft de regiopolitie van district Noord en Centrum samengewerkt met de Spoorwegen, RET, Stadstoezicht, Marokkaanse Vaders (Stadstoezicht), Spoorwegpolitie (KLPD) en enkele beveiligingsbedrijven. In totaal werden 37 minderjarige meisjes en jongens betrapt op het gebruik van alcohol in het stationsgebouw en/of op de openbare weg, danwel in de directe nabijheid van de tramperrons. Dit varieerde van openlijk drankgebruik, vervoer van alcoholhoudende drank tot het in staat van dronkenschap verkeren. Al deze jeugdigen waren in het begin van hun stapavond en moesten nog het uitgaansleven in. De leeftijd van deze groep varieerde van 14 tot 16 jaar. Een meisje van 16 jaar verkeerde reeds dusdanig onder invloed dat het niet verantwoord was haar verder te laten gaan. Ze had zonder medeweten van haar ouders gedronken. Deze zijn op de hoogte gebracht door agenten. Zij is teruggekeerd naar haar woonplaats in Katwijk. De betrapte jongeren werden in een speciale bus van de RET geplaatst waar ze werden opgevangen en waar gesprekken met hen plaatsvonden. Er zullen nog meer van dergelijke acties plaatsvinden.


* GROTE CONTROLE IN CENTRUM ROTTERDAM
ROTTERDAM-CENTRUM - De politie Rotterdam-Rijnmond heeft vrijdag een grote controle gehouden op de Coolsingel waarin enkele nieuwe middelen werden toepast. Dergelijke controles zullen sterk worden geïntensiveerd in het politiewerk.
Vrijdag van vijf uur 's middags tot twee uur 's nachts hielden politiemedewerkers grote controle waarin automobilisten ondermeer werden onderworpen aan een ANPR-controle. Met deze techniek kunnen kentekens van auto's worden gescand en door middel van een gekoppelde politiedatabase kan worden gekeken of de eigenaar bijvoorbeeld nog openstaande boetes heeft, of deze wel een rijbewijs heeft, of de eigenaar regelmatig onder invloed een auto heeft bestuurd, of er sprake is van een gestolen kentekenplaat en of de eigenaar wellicht wordt gezocht. Nieuw in deze controle is dat er officieel gebruik is gemaakt van één van de 144 vaste camera's die in de regio Rotterdam-Rijnmond zijn opgesteld. Deze camera scande gedurende de controle 1168 kentekens. 16 auto's gaven daarbij een zogenaamd 'hit'.
Nieuw in deze controle is dat ook gebruik gemaakt is van een onherkenbare bus met de laatste technologie op het gebied van cameratoezicht. Dit politievoertuig, dat in wisselende gedaantes kan worden ingezet, scande 3153 kentekens, waarvan er 245 een 'hit' opleverde. Na een 'hit' houdt een motorrijder de betrokkene staande. De hits hadden onder andere betrekking op een diefstal van een kenteken, openstaande boetes, rijden onder invloed en een vermist persoon.
Gedurende de controle werd ook voor het eerst in de regio Rotterdam-Rijnmond gebruik gemaakt van een apparaat waarmee kan worden getest of bestuurders onder invloed zijn van verdovende middelen. Uit de positieve testen is gebleken dat dit apparaat kan worden ingezet tijdens controles.
Daarnaast schreven politiemensen nog 26 bekeuringen uit voor het niet dragen van een helm voor scooterrijders, rijden zonder scooterverzekering, niet stoppen voor rood licht en het niet stoppen voor een voetganger op een voetgangersoversteekplaats.

Resultaten 2007
De verkeerspolitie van Rotterdam-Rijnmond heeft van januari 2007 tot en met juni 2007 ruim 250.000 kentekens gescand met behulp van ANPR. Met 10.000 kentekens bleek iets mis te zijn. In meer dan 5.000 gevallen was er sprake van bijvoorbeeld een gestolen voertuig, rijden zonder rijbewijs of met een ontzegging van de rijbevoegdheid, onverzekerd rijden of met een vervallen APK. Ook bestuurders die al eerder waren bekeurd voor het rijden onder invloed van alcohol en dus in het ANPR-bestand stonden, werden tijdens de controles aan de kant gezet. In een aantal gevallen bleek dat de bestuurder wederom onder invloed van alcohol verkeerde.
In totaal werd door de politie ruim 40.000,- euro aan openstaande boetes geïnd.