Mozambique: kinderen met hiv kunnen weer vooruitkijken
01 juli 2007, Maputo - In een zonnige wachtkamer, waar kleurige tekeningen aan de muren hangen, zit de 14-jarige Leo gezellig met een verpleegkundige te praten. Nu gaat het goed met hem, maar dat was een paar jaar geleden wel anders. Toen was hij zo ziek dat zijn moeder hem op haar rug naar het ziekenhuis moest brengen, waar hij een groot deel van zijn kindertijd heeft doorgebracht.

De patiëntjes van het kinderziekenhuis brengen hun emoties tot uitdrukking in schilderijen en tekeningen. Foto: Unicef/MOZA06-00997/Pirozzi
De patiëntjes van het kinderziekenhuis brengen hun emoties tot uitdrukking in schilderijen en tekeningen. Foto: Unicef/MOZA06-00997/Pirozzi

Leo - overigens niet zijn echte naam - heeft hiv. Hij krijgt aidsremmers, medische zorg en geestelijke steun en daarom boft hij. Veel andere kinderen die seropositief zijn moeten het zonder deze hulp stellen. Wereldwijd krijgt nog geen 5 procent van de kinderen met hiv aidsremmers.

Het kinderziekenhuis dat in Maputo kinderen als Leo helpt, is in 2004 op de huidige lokatie geopend. Het krijgt financiële steun van de Franse regering en Unicef. Het ziekenhuis zorgt echter al sinds 1994 voor kinderen die hiv of aids hebben en de medewerkers zien een groot verschil met toen en nu. "Kinderen blijven tegenwoordig dankzij aidsremmers in leven," zegt directeur Paula Vaz.

Taboe
Helaas rust er in Mozambique een groot taboe op hiv en aids. Daarom worden kinderen die met het virus zijn besmet vaak niet voor een behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Leo praat in het ziekenhuis zonder gêne over het feit dat hij hiv-besmet is, maar hij houdt zijn toestand voor zijn vrienden geheim uit angst dat ze hem zullen afwijzen.

In het ziekenhuis krijgen kinderen met hiv aidsremmers, zorg en geestelijke steun. Foto: Unicef/MOZA06-00878/Pirozzi In het ziekenhuis krijgen kinderen met hiv aidsremmers, zorg en geestelijke steun. Foto: Unicef/MOZA06-00878/Pirozzi

Het ziekenhuis biedt zijn patiëntjes psychosociale hulp. Twee keer per week komen kunstenaars naar het ziekenhuis om samen met de kinderen te tekenen, schilderen en beeldhouwen. Vaz: "Op deze manier kunnen de kinderen emoties tot uitdrukking brengen die ze niet in woorden kunnen vatten."

Toekomst
Psycholoog Caterina Mboa Ferão zegt dat haar werk makkelijker is geworden sinds de kinderen in het ziekenhuis met aidsremmers worden behandeld. "Vroeger werd hiv geassocieerd met de dood, maar nu hebben deze kinderen een toekomst."