Antillenhuis


Veel publiek in Amsterdam bij herdenking afschaffing slavernij

De Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen Paul Comenencia legt een krans bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in Amsterdam (Foto: Antillenhuis/Pevry Press)

Het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden (NINSEE) organiseerde op zondag 1 juli in Amsterdam de herdenking van het slavernijverleden, dit jaar 144 jaar geleden. Sprekers tijdens de herdenking bij het slavernijmonument in het Oosterpark waren onder andere Minister van Onderwijs Ronald Plasterk, de Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen, Paul Comenencia, en de Amsterdanse burgemeester Job Cohen.

Bij de herdenking waren enkele honderden personen aanwezig die het slechte weer trotseerden om te luisteren naar de toespraken en de kranslegging door de genodigde bewindslieden bij te wonen. Onder de aanwezigen Tweede Kamervoorzitter mw. Verbeet, Tweede Kamerlid John Leerdam en vele vertegenwoordigers van Nederlandse, Antilliaanse en Surinaamse organisaties in Nederland.

De herdenking werd afgesloten met de kransleggingen. De heer Plasterk legde een krans namens de Regering van Nederland, de heer Comenencia namens de Regering van de Nederlandse Antillen, gevolgd door een krans namens de Regering van Aruba. Deze werd gelegd door de heer Cor James van het Arubahuis. Hierna volgde kransleggingen door de burgemeester en vertegenwoordigers van Ghana, Suriname en NINSEE.

Het monument werd op 1 juli 2002 onthuld door koningin Beatrix. Sindsdien wordt de slavernij jaarlijks herdacht. De Surinaamse cabaretière Jetty Mathurin opende ditmaal de herdenking, gekleed in een koto: de traditionele kledingdracht van Suriname.

De Antilliaanse zangeres Izaline Calister sloot het programma af met twee liedjes in het papiamentu.

Voor vragen en/of persfoto's Norman Serphos, voorlichter Antillenhuis serphos@kgmna.nl

---

Gepubliceerd op: 01-07-2007 Bron: Antillenhuis