Politie Groningen

Zondag 1 juli 2007

Provincie Groningen, 01-07-2007

Provincie: politie controleert verkeer

De politie heeft zaterdag ook in de provincie Groningen diverse verkeerssurveillances gehouden. Ook in het kader van het TT-verkeer. Er werden meerdere personen gecontroleerd. Zaterdagmorgen vielen op de Plataanlaan twee automobilisten door de mand. Een 58-jarige man uit Kollum reed 140 km/uur, terwijl daar 70 km/uur is toegestaan. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Ook een 42-jarige man uit Urk moest zijn rijbewijs inleveren. Hij reed op de Plataanlaan 130 km/uur. Op de Rijksweg in Noordbroek moest een 32-jarige automobilist uit Ten Boer zijn rijbewijs inleveren. Hij reed 152 km/uur, terwijl daar 100 km/uur is toegestaan. In Scheemda moest een 36-jarige automobilist uit Gent (België) een bekeuring direct betalen. Hij reed 130 km/uur op het gedeelte van de A7 waar momenteel door wegwerkzaamheden 90 km/uur is toegestaan. Hij betaalde de bekeuring van 179 euro en mocht vervolgens weer verder rijden. Zaterdagavond werd op de Julianaweg het verkeer gecontroleerd. In totaal passeerden 6500 voertuigen. Hiervan kregen vierentwintig personen een bekeuring. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 141 km/uur. Ook kregen zeven personen een bekeuring voor andere overtredingen. Drie daarvan kregen de bekeuring, omdat ze geen rijbewijs bij zich hadden. Op de N33, de A7 en de N366 werd zaterdag zowel opvallend als onopvallend het verkeer gecontroleerd. Elf personen kregen een bekeuring: overschrijding doorgetrokken streep N33 (2x), keren op de autoweg N33 (2x), gevaarlijk inhalen N33 (1x), niet handsfree bellen (1x), geen geldig E-rijbewijs (1x), overschrijding maximum snelheid met meer dan 30 km/uur (1x) en kentekenplaat niet goed leesbaar (3x). Een 64-jarige man uit Sappemeer is zaterdagnacht betrapt op rijden onder invloed. Controle wees uit dat 1,10 promille alcohol in zijn bloed had. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: inbraak in duivenvereniging

Bij een duivenvereniging in Groningen is vrijdagnacht ingebroken. De dader(s) wisten binnen te komen door een raam te vernielen. Er werd een geldbedrag buit gemaakt en een groot aantal duivenringchips. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: Stadjer beroofd

Een 20-jarige Stadjer is vrijdagnacht op het Van Brakelplein beroofd van zijn telefoon en een klein geldbedrag. Hij liep omstreeks 03.05 uur alleen over straat toen hij door een nog onbekende man werd aangesproken. Hij vroeg hem meteen om geld en bedreigde hem met een voorwerp. Hij gaf een klein geldbedrag en moest ook zijn mobiele telefoon afstaan. De dader liep vervolgens rustig weg. De politie onderzoekt de beroving.

Groningen: drugsdeal onderschept

Agenten hebben zaterdagnacht op het Akerkhof een drugsdeal onderschept. Drie mannen, twee Stadjers (22 en 30) en een 33-jarige man uit Haren werden aangehouden. Agenten zagen dat twee heren harddrugs vasthielden; de derde persoon keek voortdurend om zich heen. Toen een van hen zag dat ze betrapt waren, pakte de 30-jarige een pakje vast. Ze werden gecontroleerd en aangehouden voor overtreding van de opiumwet. De 30-jarige had een groot geldbedrag op zak. Hij is ingesloten voor nader onderzoek. De andere twee mochten na verhoor het politiebureau weer verlaten. Het pakje met vermoedelijk harddrugs werd in beslag genomen. Het wordt onderzocht.

Winschoten: man gestoken tijdens ruzie

De politie heeft zaterdagnacht op het Marktplein in Winschoten twee mannen aangehouden. Een 28-jarige man uit Oude Pekela en een 35-jarige man uit Winschoten kregen ruzie. Laatstgenoemde bleef de Pekelder lastig vallen, waarna de Pekelder door het lint ging. Hij gaf de man uit Winschoten meerdere klappen en trappen. De 35-jarige pakte vervolgens een mes en stak de Pekelder hiermee. Hij raakte gewond aan zijn been en rug. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht en werd daar aan zijn wonden behandeld. Getuigen wezen de heren aan aan agenten en een van hen gaf het mes aan een agent. De man uit Winschoten werd aangehouden en werd daar door ambulancepersoneel behandeld aan zijn hoofdletsel. Ook de Pekelder moest na behandeling mee naar het politiebureau. Beide mannen zijn ingesloten voor onderzoekt. Het mes werd teruggevonden en in beslag genomen.

Nuis: man zonder geldig rijbewijs onder invloed

Een 27-jarige man uit Leek is zaterdagnacht op de Nieuweweg aangehouden voor rijden onder invloed. Bij controle viel hij door de mand en op het politiebureau bleek dat hij ruim 1,45 promille alcohol in zijn bloed had. Hij was wel in het bezit van een rijbewijs, maar dat was ongeldig verklaard. Ook had hij nog een boete van 310 euro openstaan. Die werd betaald. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het rijden met een ongeldig rijbewijs.

Stedum/Hoogezand: waterdrinkbak gestolen en teruggevonden

Een 31-jarige man uit Duitsland is vrijdagnacht op de Foxham in Hoogezand op verdenking van diefstal aangehouden. De politie kreeg een melding dat er een auto met aanhangwagen, met gedoofde lichten, op de Foxham reed. Bij controle bleek het om een bij hen bekende man te gaan. In zijn auto werd een drinkbak met zonnecollector gevonden. Voor de herkomst had hij een dubieuze verklaring en gezien zijn verleden werd hij aangehouden en ingesloten voor onderzoek. Zaterdagochtend belde de eigenaar van de drinkbak naar de politie. De 50-jarige man uit Stedum vertelde dat de drinkbak uit zijn weiland was gestolen. Agenten namen de aangifte op en de aangetroffen drinkbak bleek inderdaad van hem te zijn. In overleg met justitie is de drinkbak weer teruggegeven. De verdachte is ingesloten voor nader onderzoek.

Appingedam/Steendam: mannen aan de haal met verkeersborden

Vijf mannen uit Siddeburen (18, 19, 19, 20 en 22) en een 18-jarige man uit Schildwolde zijn zaterdagnacht op de Damsterweg in Steendam aangehouden voor openlijke geweldpleging. De politie kreeg een melding dat zes mannen op de Tolweg in Appingedam verkeersborden uit de grond trokken en hekken in de sloot gooiden. Het bleek te gaan om twee borden en twee hekken. De mannen werden aangesproken op hun gedrag, maar verklaarden van niets te weten. Wel hadden ze allemaal aarde aan hun handen. Ze werden ingerekend en ingesloten voor nader verhoor.

Marum: ruzie leidt tot aanhoudingen

De politie heeft zaterdagnacht op de Wentsteinweg in Marum twee
18-jarige mannen uit Marum aangehouden. De twee maakten deel uit van een groep van circa 10 personen die ruzie hadden met een andere groep jongeren. Toen zij de agenten zagen, vloog iedereen er als een speer vandoor. Drie jongeren liepen langs de weg en een van hen had een ijzeren paal met een verkeersbord erop in zijn handen. Bij deze jongeren stond een ander groepje jongeren. De jongen met de paal ging er ook als een speer vandoor, maar hij kon achter een woning worden aangehouden. Een groepje jongeren vertelde dat ze ruzie kregen met een andere groep in een discotheek in Marum. Er zou ook geslagen zijn. Toen ze de discotheek wilden verlaten, werden ze opgewacht door de groep. Een paar jongens uit die groep waren bewapend met palen met verkeersborden. Op de Wendtsteinweg leidde het tot een confrontatie tussen de twee groepen. Ook een tweede verdachte werd ingerekend. Het verkeersbord werd in beslag genomen. De politie stelt een onderzoek in.

Uithuizen: alcomobilist belandt in sloot

Een 25-jarige man uit Uithuizermeeden is zaterdagnacht op de N999 bij Uithuizen aangehouden voor rijden onder invloed. Hij reed richting Garsthuizen, toen hij de macht over het stuur verloor en in de naastgelegen sloot terecht kwam. Hij had geen rijbewijs en hij bleek onder invloed van alcohol te zijn. Op het bureau bleek dat hij reuim
1,25 promille alcohol in zijn bloed had. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Veelerveen: menster en paard te water

Een 39-jarige vrouw uit Nijverdal is zaterdagmiddag met paard en wagen te water geraakt. Zij reed tijdens een menwedstrijd over het Mussel A Kanaal in Veelerveen toen haar paard van een paraplu schrok. Hierdoor raakte het paard in paniek en belandden ze in het kanaal. Een aantal vissers hielp mee om de vrouw en het paard weer op het droge te krijgen. Een politieman liep nog pijnlijke benen op toen het paard een trap gaf. De vrouw en het paard kwamen, met een nat pak, met de schrik vrij. De brandweer haalde het rijtuig uit het water.

Stadskanaal: Groninger vlag gestolen

Een 68-jarige vrouw uit Stadskanaal is zaterdagmiddag bij haar woning aan de Brummelkant bestolen van haar Groningse vlag met vlaggestok. Een getuige zag het gebeuren, noteerde het kenteken van de verdachte en belde de vrouw. Zij alarmeerde de politie. Agenten zagen de auto in de Poststraat in Wildervank staan en in de auto zaten twee personen, een 21-jarige man uit Veendam en een 19-jarige vrouw uit Wildervank. Op de achterbank lag de Groninger vlag. Ze werden aangehouden en tijdens verhoor bekenden ze de diefstal. De vader van een van de verdachten wilde graag een Groninger vlag hebben, maar kon het nergens vinden in winkels. De vlag werd teruggegeven aan de eigenaresse. Tegen de verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt.