Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

In tien jaar 8% daling

Roken onder jeugd daalt gestaag

Den Haag, 1 juli 2007 - Jongeren roken steeds minder. De gegevens over de afgelopen tien jaar laten een daling zien van 50% in 1997 naar 42% jongeren die wel eens hebben gerookt in 2007. Zowel jongens als meisjes gaan minder roken. Het percentage rokende jongeren neemt met de leeftijd toe, het sterkst tussen 12 en 14 jaar. Per leeftijdsgroep, daalt echter het aantal rokers. In 1997 rookte nog 43% van de 15-16 jarigen in de afgelopen vier weken, in 2007 31%. Het percentage 15-19 jarigen dat nooit heeft gerookt is gestegen van 33% in 1997 naar 38% in 2007. Ook zien we dat jongere kinderen (10-12 jaar) steeds minder experimenteren: in 1997 had 18% wel eens gerookt, in 2007 10%. Deze cijfers komen voort uit het jaarlijks onderzoek van STIVORO waarin rookgedrag bij jongeren wordt onderzocht. TNS NIPO voert dat onderzoek uit door middel van interviews bij 4487 jongeren van 10-19 jaar.

Toch is er volgens STIVORO nog veel winst te behalen. Zorgwekkend is dat VMBO- en praktijkschoolleerlingen bijna twee keer zoveel dagelijks roken als VWO leerlingen. Op jonge leeftijd wordt de kiem gelegd voor de verschillen in rookgedrag tussen arm en rijk. Op latere leeftijd roken mensen met alleen lager onderwijs ruim 1,5 keer vaker dan mensen met een hbo- of universitaire opleiding. Roken is bij de lagere sociale klassen nog steeds de norm en daarmee een belangrijke oorzaak voor sociaal-economische gezondheidsverschillen.

De aanstaande invoering van rookvrije horeca biedt een goede kans om roken bij met name deze groepen verder terug te dringen. Op dit moment wordt in discotheken en sportaccommodaties - plaatsen waar jongeren komen - roken nog in verband gebracht met gezelligheid en vrije tijd. STIVORO pleit ervoor het effect van de rookvrije horeca te versterken met landelijke en regionale 'stoppen met roken'-campagnes rond 1 juli 2008, speciaal gericht op lager opgeleiden en omgevingen waar roken nog de norm is. Dit sluit aan bij het streven van dit kabinet een gezonde leefstijl bij de jeugd te bevorderen.

Voorkomen van roken onder de 18 jaar is belangrijk, omdat de kans op tabaksverslaving bij jongeren groter is. 90% van de verslaafde volwassen rokers is begonnen rond zijn 15e jaar. Wettelijke maatregelen, voorlichting gericht op de jeugd en het algemene tabaksontmoedigingsbeleid blijken effectief om roken bij jeugd terug te dringen. We zien bijvoorbeeld dat het aantal dagelijkse rokers onder 15 jarigen na invoering van de leeftijdsgrens van 16 jaar (1 januari 2003), drastisch is gedaald: van 29% in 2002 naar 18% in 2007 . Jongeren die deelnemen aan klassikale niet-roken wedstrijden (Actie Tegengif) beginnen minder snel met roken. Massamediale campagnes als "maar ik rook niet" en '' Nou weten we het wel' hebben het beeld van de niet-roker ingrijpend veranderd. Niet-roken is stoerder geworden. Het effect van wettelijke maatregelen wordt zo versterkt door simultane voorlichtingsactiviteiten.

///

Noot voor de redactie,