Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Het vergelijken van naakten
Hoe kom je er eigenlijk toe om naakten te schilderen en exposeren? Vanaf begin jaren negentig komt een groepje schilders uit Leiden. Amsterdam en Utrecht wekelijks een avond bijeen in een grote afgehuurde ruimte van het Leidse ateliercomplex Haagweg 4. Enkele bekende professionals zoals Gijs Donker, Fieke Weilers en Robin Akkerman, maar ook amateurschilders, zoals een huisarts, een uitgever in ruste, een reclameman of een content developer. In gezamenlijk initiatief huren zij steeds voor enkele sessies een naaktmodel in. Met goede muziek erbij leggen de schilders het naakt vast op het doek, ieder op eigen wijze, vanuit eigen invalshoek. Waarna telkens weer na afloop een kritische onderlinge bespreking volgt en nadere uitleg van ieders bedoelingen.

"Waarom niet gezamenlijk exposeren?", was de vraag. Zo'n rijkdom aan samenhang en verschillen zou juist ook voor anderen interessant kunnen zijn. Van stijlen als naïef expressionisme, fauvisme en 'after nature' tot meer experimentele life-style oriented pop art. Vaak ook nog met een vrolijke losse toets - met sprezzatura - geschilderd.

Het groepje vond een aantrekkelijke zomerse expositieruimte in Kunstcafé De Galerie in Warmond. Vanaf zondagmiddag 1 juli hangt er onder de titel Naakt! een verzameling van ruim 30 schilderwerken. Voor kenners een treffend beeld van het hedendaagse post-modernisme. Voor gewone toeschouwers ook verrassend interessant, door de verschillende interpretaties in stijl en vorm van dezelfde naaktcomposities.

De feestelijke vernissage vindt op 1 juli plaats met performance van buikdanseres Sadhana. Wethouder Bert Homan (gemeente Teylingen) opent de tentoonstelling in het Kunstcafé aan het plein bij de Warmondse dorpspomp om 16:00 uur.

De kunstenaars: Robin Akkerman, Frank Alblas, Gerard van Asselt, Fred Cohen, Gijs Donker, Luciënne Fabriek, Fridtjof Gorter, Rita Hofland, Judith de Jong, Meike van der Lippe, Milan Roeterink, Fieke Weilers, Arene Zandbergen

De schilders zullen op 2 september tijdens de Kunstmarkt te Warmond een demonstratie verzorgen. Nadere mededelingen daarover volgen.

NAAKT!
Kunstcafé de Galerie
Dorpstraat 40
2361 BE Warmond
071 512 3064
info@kunstcafedegalerie.nl
www.kunstcafedegalerie.nl
Openingstijden: van maandag tot en met zondag van 10.00 - 17.00 uur.

Voor nadere informatie:
Robin Akkerman, 071 513 3710 / 06 227 824 54 / robin.akkerman@planet.nl


---- --