Gemeente Weert

13 juni 2007

GEMEENTEMUSEUM WEERT IN JUBILEUMJAAR BLIJ VERRAST MET SENSATIONEEL GESCHENK

Dit jaar bestaat het Gemeentemuseum voor religieuze kunst "Jacob van Horne" in Weert 25 jaar. Dat wordt gevierd met een speciale expositie die vanaf 1 juli te zien is. Het museum toont daarbij ook de vijf belangrijke kunstwerken die het museum onlangs als schenking kreeg van de Congregatie van de zusters Franciscanessen van Heythuysen.

De schenking bestaat uit een 175 cm hoog eikenhouten beeld van Maria met kind uit omstreeks 1520, een 95 cm hoog eikenhouten beeld van de Piëta (Maria met het gestorven lichaam van Jezus op haar schoot) uit omstreeks 1500, een drieluik met passievoorstellingen uit omstreeks 1540, een beeldje van Franciscus van Assisië uit omstreek 1500 en een schilderij van de geseling van Jezus uit 1648 van de hand van Carel van Savoyen. Voor het museum zijn de vijf belangrijkste kunstvoorwerpen van de congregatie een geschenk van formaat. Temeer, omdat het merendeel van de objecten zich in een goede staat bevindt vanwege een grondige restauratie door de congregatie een tiental jaar geleden. Een uitgebreide beschrijving en afbeeldingen van de vijf kunstwerken zijn te vinden op de website van de gemeente Weert, www.weert.nl.

Tentoonstelling
Al de genoemde voorwerpen zijn vanaf 1 juli 2007 te zien tijdens de expositie "Jacob viert Feest; 25 jaar religieuze kunst" in het Gemeentemuseum Weert, locatie Jacob van Horne. Het museum ligt aan de Markt 7 in Weert. De toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag tot en met zondag 14.00-17.00 uur.

De Kreppel
In de voormalige gemeente Heythuyzen, nu Leudal, ligt het grote klooster- en verzorgingshuiscomplex "De Kreppel". Kern van het complex is het kloostergedeelte waar nog tientallen, overwegend oudere zusters wonen, die behoren tot de Congregatie van de zusters Franciscanessen van Heythuysen. De congregatie werd in 1835 gesticht door Catharina Daemen, Moeder Magdalena, met behulp van de lokale pastoor Petrus van der Zandt. De congregatie groeide zeer snel en telt momenteel vestigingen over de hele wereld. Het moederhuis is echter altijd in Heythuysen gehuisvest gebleven. Momenteel wordt het kloostergedeelte verbouwd en gerenoveerd. Het huis kreeg van zijn bewoners vorig jaar de titel "Beste verzorgingshuis van Limburg" toebedeeld.

Kunstwerken
De voorbereidingen van de renovatie waren voor het bestuur van de congregatie mede aanleiding om eens goed te kijken naar het kunstbezit van de congregatie. Deels is dat op een educatieve en aantrekkelijke manier geëxposeerd in het eigen museum dat in het kloostergedeelte is gevestigd. Deels was het opgesteld in het verzorgingshuis. Maar vooral die stukken bleken onderhavig te zijn aan beschadigingen, die in de meeste gevallen werden veroorzaakt door het voor kunstwerken minder gunstige klimaat in het huis. Een aantal stukken was al ergens anders ondergebracht en anderen vertoonden sporen van typische klimaatbeschadigingen, zoals afbrokkelende verfdelen. Behoud
Na een inventarisatie van alle kunstwerken in dit -en andere huizen van de congregatie- heeft het bestuur besloten dat het voor het behoud van de belangrijkste kunstvoorwerpen van de congregatie beter zou zijn als die werden overgebracht naar een museum. Het betrof hierbij soms zeer oude stukken waarvan echter het directe verband met de geschiedenis van de congregatie minder duidelijk is. Als bestemming koos men voor het gemeentemuseum Weert, locatie Jacob van Horne.

Museum
In aanwezigheid van burgemeester J. Matti en Commissaris der koningin J. Kremers werd op 2 juli 1982 door het onthullen van een bronzen plaquette het nieuwe Gemeentemuseum voor religieuze kunst "Jacob van Horne" geopend. Het was de kroon op het werk van de toenmalige wethouder cultuur van Weert, Lei de Borgie en pater Cyril de Lange ofm behoeder van het franciscaanse kunstbezit. Dit jaar bestaat het unieke museum dus 25 jaar.

Noot voor de redactie,

Gemeente Weert