Gemeente Rotterdam

Rotterdammers van 65 jaar en ouder kunnen dit jaar vier maanden lang gratis reizen met het openbaar vervoer. Dat is de inzet van een proef die de gemeente Rotterdam samen met het ministerie van Verkeer en Waterstaat tussen 1 juli en 31 december uitvoert. Het gratis reizen geldt alleen in metros, bussen en trams van de RET met uitzondering van RandstadRail, Nachtnet en de BOBbus én na 9.00 uur in de ochtend.

Met de proef wil de gemeente onderzoeken in hoeverre gratis openbaar vervoer ertoe leidt dat ouderen er vaker op uit trekken in eigen stad en meer gebruik maken van openbaar vervoer. Daarnaast wil ze met de proef het gebruik van de OV-chipkaart onder ouderen bevorderen. De proef maakt deel uit van een experiment van het ministerie van Verkeer en Waterstaat met gratis openbaar vervoer voor ouderen.

Informatiepakket
De proef richt zich op alle Rotterdamse burgers van 65 jaar en ouder. Zij ontvangen rond 19 mei een informatiepakket over de proef. Dit pakket bevat onder meer een formulier waarmee het gratis proefabonnement, dat op een OV-chipkaart wordt gezet, kan worden aangevraagd. De OV-chipkaart is persoonlijk en kan tijdens en na de proef worden gebruikt als vervoerbewijs in alle OV-voertuigen die zijn aangesloten bij de OV-chipkaart. Rotterdammers van 65 jaar en ouder die al een OV-chipkaart hebben, kunnen het gratis abonnement bij een van de RET-loketten op hun kaart laten zetten.

De periode van gratis reizen bestaat uit vier aaneengesloten maanden. Die periode gaat in op het moment dat de 65+'er voor de eerste keer gebruik maakt van zijn gratis proefabonnement. Om de volledige vier maanden gratis te kunnen reizen, moet hij de kaart uiterlijk 31 augustus gaan gebruiken. De proef stopt immers op 31 december 2007. Om het reizen zo veel mogelijk te stimuleren, worden de deelnemers actief gewezen op activiteiten en bezienswaardigheden in de stad.

Enquête
Om de uitkomsten van de proef helder in beeld te krijgen, worden tijdens de proefperiode een aantal toetsmomenten gekoppeld. Zo wordt bij aanvang van de proef aan alle 65+'ers gevraagd een enquête in te vullen. Tussentijds worden diverse metingen verricht en na afloop volgt een uitgebreide eindevaluatie. De uitkomsten daarvan worden in het voorjaar van 2008 verwacht.

Heeft u vragen over de proef of het aanvragen van het gratis proefabonnement? Raadpleeg de lijst met veelgestelde vragen.

Bron: dS+V, 11-05-2007