Gemeente Lansingerland


Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen Onroerende Zaken

Op 1 juli a.s. wordt de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen Onroerende zaken (Wkpb) gefaseerd ingevoerd. Hier leest u meer over de wet en de registratie van publiekrechtelijke beperkingen die door de gemeente Lansingerland wordt gevoerd.

Waarom deze nieuwe wet?

De nieuwe wet is opgesteld om ervoor te zorgen dat het eenvoudiger wordt voor burgers, bedrijven en instellingen om volledige informatie te krijgen over welke publiekrechtelijke beperkingen er op een onroerende zaak rusten. Dit kan van belang zijn bij de aan- of verkoop van een stuk grond of een woning. Het is tenslotte erg nuttig dat u weet hoe de grond of het pand mag worden gebruikt en beheerd. Een publiekrechtelijke beperking is een beperking die de gemeente op mag leggen. Voor voorbeelden verwijzen wij u naar de tekst onderaan het artikel.

Deze beperkingen moeten niet worden verward met privaatrechtelijke beperkingen, zoals


- is de verkoper wel degene die mag verkopen;
- zit er een huurder of andere gebruiker in het huis;
- erfdienstbaarheden, zoals het recht van overpad of vruchtgebruik. Privaatrechtelijke beperkingen zijn en blijven geregistreerd bij het Kadaster.

De komende jaren zullen ook alle publiekrechtelijke beperkingen geregistreerd gaan worden. De gemeente gaat een eigen registratie bijhouden maar ook alle gegevens doorgeven aan de landelijke registratie bij het Kadaster. Andere overheden geven hun beperkingen ook door aan het Kadaster zodat daar op termijn alle beperkingen op één plaats zijn terug te vinden.

Registreren vanaf 1 juli 2007
Vanaf 1 juli 2007 start onze gemeente met het registreren van alle nieuwe, ingetrokken en gewijzigde gemeentelijke publiekrechtelijke beperkingen die onder de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen Onroerende Zaken (Wkpb) vallen. Ook een besluit in administratief beroep genomen of een rechterlijke uitspraak waarbij een beperkingenbesluit wordt vernietigd, ingetrokken of gewijzigd wordt in het register ingeschreven. Binnen 4 werkdagen na de bekendmaking wordt dit gegeven in onze gemeentelijke Wkpb administratie opgenomen. Wij bouwen ons actuele bestand dus vanaf 1 juli 2007 op. Belangrijk is het hier te melden dat het alleen gaat om beperkingen die onder de wet vallen (zie kader), dit zijn lang niet alle beperkingen die op een perceel kunnen rusten !! De wet wordt de komende jaren steeds uitgebreid. Op termijn (naar verwachting 5-10 jaar) worden alle beperkingen geregistreerd.

U heeft recht op gratis inzage in de gemeentelijke beperkingen tijdens de openingstijden van het SPiL in Berkel en Rodenrijs. Wilt u de informatie meekrijgen in de vorm van een gewaarmerkt afschrift, dan kan dat. Conform de legesverordening zijn aan de verstrekking van het uitreksel kosten verbonden. Hierbij is nadrukkelijk bepaald dat wij uittreksels niet per aanvraag of beperking afgeven, maar per perceel.

Let op:
alle publiekrechtelijke beperkingen die al vóór 1 juli 2007 van kracht waren, worden pas uiterlijk 1 juli 2009 in onze administratie ingebracht. Pas vanaf die datum kunnen wij u dus een volledig overzicht verstrekken van gemeentelijke publiekrechtelijke beperkingen. (Vanaf 1 juli 2007 worden wél alle nieuwe, ingetrokken en gewijzigde gemeentelijke publiekrechtelijke beperkingen geregistreerd).

Vragen
Heeft u vragen over deze nieuwe wet? Neem dan contact op met de gemeentelijke Wkpb beheerder, mevrouw E. Hitzert. Zij is bereikbaar via het algemene telefoonnummer (010) 800 4000 of via de mail Elsbeth.Hitzert@lansingerland.nl

Registratie bij Kadaster meeste gegevens
Omdat de registratie bij het Kadaster landelijk de meeste gegevens bevat adviseren wij u om Wkpb gegevens hier op te vragen, u krijgt dan een vollediger overzicht (waterschappen, provicies, rijk en gemeenten). Aan het opvragen van de gegevens bij het Kadaster zijn wel kosten verbonden. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van het kadaster www.kadaster.nl/wkpb of via de klantenservice van het Kadaster, telefoon (040) 259 23 33.

Voor welke publiekrechtelijke beperkingen geldt de Wkpb? De Wkpb geldt voor de onderstaande 15 publiekrechtelijke beperkingen:

Gemeentewet
Gemeentelijk monument
Besluit tot het heffen van bouwgrondbelasting
Besluit tot heffen van baatbelasting
Sluiting van een woning of lokaal

Waterstaatswet 1900
Besluit of bevel

Opiumwet
Besluit tot sluiting van een lokaal of erf

Huisvestingswet
Splitsingvergunningstelsel, appartementsrecht
Vordering tot woonruimte

Wet bodemsanering
Kennisgeving, bevel of beschikking

Wet voorkeursrecht gemeenten
Aanwijzing van gronden
Voorstel tot aanwijzing van gronden

Woningwet
Plicht tot het treffen van een voorziening
Plicht tot beheer of gebruik door een derde
Sluiting van een gebouw, open erf of terrein
Bestuursdwangbesluit of dwangsombesluit