LLiNK

Rotterdam, 27 juni 2007


- PERSBERICHT -

Afval-architectuur biedt hoop voor Derde Wereld

In de Geitenwollensokkenshow is architect Martijn Schildkamp te gast. Hij is oprichter van de Smart Shelter Foundation, een jonge ontwikkelingsorganisatie die de leefomstandigheden van de allerarmsten in de wereld wil verbeteren. Schildkamp probeert zo goedkoop mogelijk huizen, scholen en gemeenschapsruimten in India, Nepal en Sri Lanka te bouwen, onder meer door gebruik te maken van afval als bouwmateriaal. Centraal hierbij staat het creëren van een veilige en beschermde omgeving, die aansluit bij de directe behoeften van de armsten. Francisco van Jole praat hierover met Schildkamp in de Geitenwollensokkenshow, zondag 1 juli om 20.00 uur op Radio 1.

Om de bouwkosten zo laag mogelijk te houden onderzoekt de Smart Shelter Foundation allerlei nieuwe bouwmaterialen. Maar het gebruik ervan is niet altijd zonder problemen. Natuurlijke en traditionele materialen voldoen vaak wel net zo goed als moderne 'westerse' materialen, en functioneren soms zelfs beter in de hete en tropische klimaten, maar in veel gevallen is de acceptatie ervan minder. Beton heeft status, aarde is ouderwets. Opvallend is dat Martijn Schildkamp zich bij het maken van zijn bouwplannen laat leiden door de lokale omgeving en cultuur, zodat hij er zeker van is dat hij echt in de behoefte van de mensen zelf voorziet. En hergebruik van materialen is een vast onderdeel van zijn bouwstijl. Enerzijds om de kosten te drukken, maar ook vanuit de wens om duurzaam te bouwen.

In de Geitenwollensokkenshow ontvangt Francisco van Jole wekelijks een gast met wie hij praat over zijn of haar persoonlijke idealen en drijfveren. Met deze gast wordt naast het persoonlijke verhaal ook het grote en kleine wereldnieuws doorgenomen.

De Geitenwollensokkenshow is elke zondag om 20:00 te beluisteren op Radio 1. De Geitenwollensokkenshow is een programma van LLiNK. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. Sinds september 2005 zendt LLiNK uit op Nederland 2, Nederland 3, Radio 1, 3FM, Radio 5 en www.LLiNK.nl.


---

EINDE PERSBERICHT