Ingezonden persbericht


Raymzter en Amnesty op Live for Life in actie tegen discriminatie

Marktplein Arnhem in teken van discriminatie in Nederland

Zondagmiddag 1 juli 2007 organiseert stichting Rhythm of Season voor de achtste keer het multiculturele Live for Life festival. Met een prachtige line-up staat het Marktplein in Arnhem de middag en avond geheel in het teken van muziek, lifestyle, mode, debat en dans. Op het plein vraagt Amnesty International samen met rapper Raymzter aandacht voor discriminatie in Nederland. De slogan is: Make Some Noise Against Discrimination.

Tientallen Amnestyvrijwilligers vragen het publiek om op de foto te gaan met een tekstballon. In de lege tekstballon kan de bezoeker zijn/haar eigen statement tegen discriminatie invullen. De foto's zijn achteraf te zien op een speciale actiepagina. Daarnaast bevindt zich op het Marktplein een inflatable waarin op een LCD-scherm de bewustwordingstool www.steljebenteenmens.nl te spelen is.

Van 19.30 tot 20.00 uur treedt Raymzter op. Voorafgaand aan het optreden delen de Amnestyvrijwilligers posters uit. Vanaf het podium roept Raymzter het publiek op om zich uit te spreken tegen discriminatie door 'Noise' te maken en de poster omhoog te houden.

Discriminatie in Nederland
Het recht om niet te worden gediscrimineerd is een van de fundamenten van de mensenrechten. Iedereen is gelijk, in waardigheid en rechten. Discriminatie is een frontale aanval op dat principe. Discriminatie is geworteld in vooroordelen en onjuiste generaliseringen. Het zorgt ervoor dat mensen niet volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving, hoe hard ze het ook proberen. Discriminatie werkt niet alleen door in het leven van de slachtoffers. Het ondermijnt de sociale samenhang in de maatschappij. Discriminatie raakt dus iedereen. Overheden hebben de plicht om mensen tegen discriminatie te beschermen, én niet minder belangrijk, om discriminatie te voorkomen. Dat vereist een actieve overheid die zichtbaar werk maakt van de uitbanning van discriminatie. De Nederlandse overheid schiet hierin te kort. Amnesty vraagt de overheid haar verantwoordelijkheid te nemen en om serieuze maatregelen tegen discriminatie voor te stellen. Amnesty vindt dat de aanpak van discriminatie prioriteit moet krijgen, niet alleen op papier maar ook in de praktijk.

Noot voor redactie -

Ingezonden persbericht