Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 21 juni 2007

Documentaire film Jimmy Rosenberg - de vader, de zoon en het talent

Lelystad - Soms worden op de TV documentaires vertoond, die je graag nog eens terug zou willen zien. Filmtheater Lelystad vertoont elke eerste zondag van de maand de mooiste documentaire films in de IJsselmeerzaal in Nieuw Land Erfgoedcentrum.

Op zondag 1 juli wordt de documentaire "Jimmy Rosenberg - de vader, de zoon & het talent" vertoond. Dat het leven van een wonderkind niet vaak over rozen gaat, geldt zeker voor de Nederlandse zigeuner-gitarist Jimmy Rosenberg. Wanneer de muziekwereld hem binnenhaalt als de gedoodverfde opvolger van gitaarlegende Django Reinhardt is hij pas twaalf jaar oud en nauwelijks in staat alle grepen op zijn gitaar uit te voeren. Jimmy reist de wereld over en treedt op met wereldberoemde musici als Stephane Grapelli, Les Paul en George Benson. Jimmy is een gevoelige puber van vijftien wanneer platenmaatschappij Sony Classics hem een miljoenencontract aanbiedt. Niet veel later echter wordt zijn vader opgepakt voor moord en ontdekt Jimmy de heroïne.

Tien jaar later zoekt regisseur Jeroen Berkvens hem op. Hij is 26, herstellende van een jarenlange drugsverslaving en brengt zijn tijd door op de afgelegen boerderij van zijn moeder en twee verwarde broers. Zijn drie kleine kinderen heeft hij al lange tijd niet meer gezien. Echter, op de rand van zijn bed speelt hij nog altijd de sterren van de hemel. Zijn vader, die na acht jaar gevangenisstraf op het punt staat vrij te komen, is vurig van plan zijn verloren zoon te helpen.

In "Jimmy Rosenberg - de vader, de zoon & het talent" volgt Berkvens een beschadigde zigeunerfamilie in hun pogingen de draad weer op te pakken. Zonder misplaatste romantiek ontvouwt zich een aangrijpende geschiedenis terwijl de uitzonderlijke gitaarvirtuoos strijdt tegen de demonen in zijn hoofd. De muziek, vol vuur en tranen, is nooit ver weg.

Elke eerste zondag van de maand om 15.00 uur 's middags kunnen de vele liefhebbers van documentaire films terecht in Nieuw Land voor een prachtige natuurfilm, een bijzondere reisreportage of een muziekfilm. De entreeprijs voor de film en het museum Nieuw Land bedraagt van E 7,00. Voorafgaand of aansluitend aan het filmprogramma kunt u dus ook het museum bezoeken. Donateurs van de Stichting Filmtheater Lelystad betalen de helft. De film begint om 15:00 uur.

Meer informatie over het programma vindt u op www.cine-utopia.nl. Ook kunt u bellen met de receptie van Nieuw Land onder nummer (0320) 22 59 00.



Ingezonden persbericht