Nederlandse Volks-Unie (NVU)


Dossier Oss
Aanklacht geweldpleging politie Oss

Naar aanleiding van het optreden van de politie tijdens de laatste NVU demonstratie in Oss heeft een van onze leden een aanklacht ingediend en ons op de hoogte gesteld van de stand van zaken daarvan.

Gemeente Oss
College van Burgemeester en Wethouders
Raadhuislaan 2
Postbus 5
5340 BA Oss

Onderwerp: Schadeclaim

Geachte heer, mevrouw,

Naar aanleiding van geweldspleging door de politie Oss, dien ik bij deze een schadeclaim in.
Op zaterdag 7 april heb ik op legale en vreedzamewijze de NVU betoging gesteund.
Voor de gemeente Oss heeft het politiehoofd dhr.Turnhout opgetreden als zijnde intermediar tussen dhr. C. Kusters (NVU) en de M.E., politie en politie in burger. Dhr. Turnhout had voor deze dag een controlerende, aansturende functie en eindverantwoordelijkheid.

Als eerste wil ik opmerken dat het politieregime van meet af aan moeilijk heeft gedaan. Overduidelijk was zichtbaar dat er specifieke instructies vooraf zijn gegaan. Al snel kon de NVU proeven dat het deze dag om een zero tolerance opdracht zou gaan. Voor dit totalitaire beleid heeft de NVU geen enkele aanleding gegeven. Vanaf het begin af aan heeft de NVU zich inschikkelijk opgesteld. Op de treffen verzamelplaats vooraf de betoging, kreeg de NVU te maken met een absurd strenge controle en wettelijk toegestane symbolen werden zonder enige uitleg ,, opeens verboden, bijvoorbeeld een gewoon historisch Keltisch kruis, niks bijzonders!. Dit soort flauwe onredelijkheden geven aanleiding tot ergernis en zijn feitelijke provocerende acties! De politie heeft dus vooraf de betoging bewust een toon gezet door onrechtmatig haar eisen af te dwingen m.a.w. meewerken of terug naar huis.

In Oss aangekomen zijn door de ordedienst van de NVU alle deelnemers opgesteld. Met veel machtvertoon, onder curatele van emfatische M.E., politie te paard, een luidruchtige cirkelende helicopter etc., werden de betogers, alsof het om boeven ging geëscorteerd over de route. De ingezette politie die hinderen van de betoging zou moeten voorkomen, leek als taak te hebben het omgekeerde. Vreemd!. Met veel regelmaat moest er halt gehouden worden, iets wat zeer storend werkt voor deelnemende betogers. De aanleiding hiervoor was, telkens groepsleuze verboden en voorman dhr. Kusters werd continu lastig gevallen door dhr. Turnhout, hem werden telkens normale algemeen geaccepteerde leuzen verboden te spreken, dit zonder uitleg, dus lukraak incidenteel, zonder leidraad, zonder reden. Er is daardoor sprake van moedwillig storen, belemmering in de vrijheid van meningsuiting, m.a.w. politieke politie censuur want vrijwel niets mocht geroepen worden. Niet duidelijk heeft dhr. Turnhout kunnen maken de reden voor de geboden. Het politieregime heeft zich laten kennen in confrontatie volmachtmisbruik gehuld in dubieuze vaagheden. En dat is niet goed! De politie heeft zich schuldig gemaakt aan het inbrengen van een negatieve stemming. De politie heeft irritatie uitgelokt door middel van onredelijk optreden. Verwijten zijn de politie aan te rekenen, niet de NVU.

Een ander storend element was de overstemmende geluidsoverlast van de helicopter. Het toegestane omroep-geluidsniveau was onvoldoende, onredelijk dus! Bovendien werkt de geluidsoverlast van de helicopter gevaar in de hand, betogers hebben recht op duidelijk contact met hun eigen leiding, onderlinge communicatie werd de NVU onmogelijk gemaakt. De inzet van een helicopter is een kostbare en overdreven psychologische machtsvertoning.
Het politieregime heeft al storende naar een bepaald punt toegewerkt en een escalatie uitgelokt!

Ter hoogte van het station werden er enkele mensen waaronder een meisje uit de groep opgepakt, om reden dat haar mond iets achter haar sjawl gezeten zou hebben! De sfeer raakte grimmiger door deze zoveelste provocatie. Enige tijd werd er halt gehouden, de irritatiegrens werd opgezocht, het was onduidelijk of de betoging nu wel of niet teneinde was. De helicopter overstemde in ernstige mate de communicatie en de mogelijke aanwijzingen. Enkele mensen in de achterhoede werden het ,, begrijpelijk zat en bewogen zich daarom richting het station om de oversteek te maken naar de parkeerplaats, de plek waar hun auto stond. In een mum van tijd sprong de M.E. ervoor en begon zonder enige waarschuwing abnormaal agressief op de voorste groepsverlaters in te slaan met wapenstokken. De M.E. heeft overdreven en voorbarig gehandeld, een commando is vanuit de leiding niet gegeven. De groepverlaters, vrije burgers, zijn op schandalige wijze als onder toezicht staande gevangen teruggeslagen.

Ondergetekende heeft zeer exact waargenomen dat het hier om onnodig buitengewoon disproportioneel geweld ging. Ik begaf mij niet in de groep waar op in werd gehakt maar ter linkerzijde van de kleine groep vanuit stationsrichting bezien. Ook ik had schoon genoeg van het traineren. Ik heb gezien hoe snel de helmen op gingen, alsof men niets lievers wilde, eindelijk datgene kon gaan doen waarop men gehoopt had. Drie M.E. ers op een rijtje met rugdekking begonnen in te rammen op onschuldige mensen die niet naar achteren konden. Zij waren volledig verrast en achter hen liepen andere mensen. Ik ben getuige van vreselijke slagen die zijn toegebracht op o.a. iemand zijn voorhoofd en een ander op zijn oor, werkelijk abnormaal. Het voltrok zich allemaal in een flits! Ik ben hier zeer van geschrokken en ik stond totaal perplex.

In verbijsterde toestand hoorde ik opeens van achter mij bedreigend agressief luid geschreeuw, kreten als oprotten joh, opsodemieteren! Ik wendde mijn gezicht af van het slagveld en keek in de ogen van enkele intimiderende burgerpersonen. Ik begreep niets van de situatie. Ik dacht aan relschoppers of tegendemonstranten. Ik was mij van geen kwaad bewust want ik was immers alleen toeschouwer op afstand. De dreiging van deze burgers maakte de situatie totaal chaotisch. Uit veiligheids overwegingen besloot ik mij terug te begeven naar de oorspronkelijke plek. Her en der stonden betogers verspreid en niemand begreep wat de bedoeling was.

Op het moment dat ik mij afkeerde van de plek nabij het incident, kreeg ik binnen enkele seconden van een stiekemerd, de dader, een onverwachte harde duw in mijn rug, tussen mijn schouderbladen, mijn voet werd op hetzelfde moment gehinkt en ik kwam erg onlukkig ten val. Wederom perplex lag ik nu op de grond, ik zocht direct en ik keek om naar wie mij ten val had gebracht, het was mij duidelijk wie. Ik zag dezelfde mannen nu nog agressiever ,, totaal onbeschoft in mijn richting schreeuwen en aanstalten makend er op los te zullen gaan slaan als ik niet snel genoeg zou opstaan. Ik zag dat mijn beide handen behoorlijk bloede en riep nog ,, doe even normaal man, ik heb niets gedaan, idioot!. Totaal onverschillig vonden andere beledigende scheldwoorden plaats door twee a drie burgers. Langzaam drong het nu tot mij door dat het om helpers in burger ging. Een NVU lid, eerste getuige, hielp mij direkt overeind, we liepen van de intimidators af. Kort en dreigend liepen ze achter ons aan. Ik heb mij direkt beklaagt bij dhr. Turnhout, dit in het bijzijn van getuige en dhr. Kusters. Ik had twee bloedende handen, een kapotte linker knie en linker elleboog en een gat in mijn broek. Ik heb dhr. Turnhout en zijn assistent duidelijk de schade laten zien, hen verzocht degene die mij mishandeld heeft aan te houden. Op enige afstand bleef de man aanwezig, ik heb hem aangewezen als dader. Er zijn getuigen! Ik heb dhr. Turnhout en zijn assistent, die mij als zeer redelijk overkwam aangesproken op de gewelddadige acties, het wangedrag van de M.E. en helpers in burger. Daarnaast allerlei zaken die onbehoorlijk zijn verlopen belicht, dit in het bijzijn van de heren Kusters en M. Bos van de NVU. Beide politieheren hebben eerlijk toegegeven dat er inderdaad veel mis is gegaan en zij hebben gezegd dat het laatste woord over het M.E. optreden nog niet is gesproken. Zij hebben beloofd maatregelen te nemen tegen hen hen die buitensporig gehandeld hebben.

Aangekomen op de parkeerplaats heb ik nogmaals verzocht aan dhr. Turnhout de identiteit van degene die mij mishandeld heeft kenbaar te maken en ik heb de dader wederom aangewezen. Dhr. Turnhout en zijn assistent hebben onder NVU getuige gezegd dat hij desbetreffende niet kent. Ik heb dhr. Turnhout toen verzocht, omdat het om een burger ging, hem aan te houden en hem te verplichten zijn identiteit te tonen. Ook dit is geweigerd.

---

Profiel van de dader:

Gebleken is dat de dader een agent in burger is, vermoedelijk van bureau den Bosch. De dader had een donkerblauw Gaastra shirt aan en droeg een blauwe spijkerbroek en bruine schoenen. Het betrof een vrij grote persoon, lengte ongeveer 1,90 mtr. Haarkleur middel donker. Ik overleg een foto waarop de man staat. Hij staat uiterst links op de foto. De dader heeft zich schuldig gemaakt aan provocatie, intimidatie en mishandeling zijnde zinloos geweld.

---

Wat ik nog wil toevoegen is het volgende, ik vindt het van Burgemeester H.W.M. Klitsie niet eerlijk en erg onverstandig dat ook hij tevoren scherp stelling heeft genomen, zich schuldig heeft gemaakt aan stemmingmakerij. Hij is daarom medeverantwoordelijk voor de geladen sfeer en daardoor de uit de hand gelopen situatie. Hij heeft de media vooraf stoer gezegd ; 1 racistische opmerking en de lat gaat er overheen!, m.a.w. de NVU is een racistische groepering. Zo iets kan niet, de Burgemeester is hier duidelijk over de schreef gegaan. Feitelijk is er sprake van bewust aangebrachte reputatieschade, voorkoken, opruien en haat zaaien. Van dergelijke smaad en laster praktijken zou een fatsoenlijk Burgemeester zich zeer behoren te distantiëren. Mede schuld ligt daarom bij de Burgemeester. Dit bewuste stigmatiseren, hersenspoelen van de Osse bevolking heeft tevoren de neuzen in een bepaalde richting gedwongen, de NVU is daarom geen eerlijke kans geboden haar politieke agenda te verkopen. Burgemeester Klitsie heeft tevoren opgeroepen tot boycot, als opdracht ; wegblijven, geen enkele aandacht geven. Is dat democratie, nee! Burgemeester Klitsie is iemand die strijd tegen democratie! Heeft gehandeld in strijd met de grondwet!
Mogen burgers zelf a.u.b. in dit land nog "op eigen kracht" tot een oordeel komen.

Na afloop heeft er een georganiseerde publiciteits veeg-schoonmaakaktie "wederom propaganda -tegenwerking" plaats gevonden. Ook deze aktie is beledigend en bewerkt de publieke opinie negatief. De gemeente Oss heeft zich zeer ondemocratisch en kleingeestig laten kennen. De gemeente Oss verstaat dan ook geen democratie!
Kenbaar is "dreigend" al gemaakt dat bij een volgende demonstratie de tollerantiegrens nog lager komt te liggen. Ik denk dat het hoogtijd is dat men in Oss eens flink in de spiegel gaat kijken, want Oss heeft zich laten kennen als een dictatoriaal eiland, waar de willekeur regeert.

De schadeclaim die ik ten lasten leg is de som van 1000,- voor geleden immateriele schade.
De schade voor kapotte kleding bedraagt 120,-
Daarnaast verwacht ik een excuus betuiging van de dader persoonlijk. Ik verzoek het college de identiteit en functie van de dader aan mij bekend te maken.

Ik ben van mening ruim voldoende details gegeven te hebben voor waarheidsbevinding.
U kunt gesomde feiten verifieren bij dhr. Turnhout en zijn eerste assistent.
Zonodig zijn voldoende getuigen ter beschikking.

Ik verwacht binnen 6 weken uw antwoord. Ik geef te kennen dat niet serieuze antwoorden of andere tegenwerking direct door naar de rechter gaan.

Hoogachtend,

Naam en adres bij de redactie bekend

---


NVU - Nederlandse Volks-Unie ® ©