Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Tilburg (30/6)

TILBURG, 30 juni 2007

Tilburgse automobilist aangehouden na levensgevaarlijke capriolen

TILBURG: Een 24-jarige Tilburger heeft vannacht tussen 00.00 en 01.00 uur met zijn auto levensgevaarlijke capriolen gemaakt om aan een politiecontrole te ontkomen. Hij is op de Reinevaarstraat en het NS-Plein ingereden op agenten, waarbij gelukkig geen letsel ontstond. Bovendien heeft hij in de tussentijd zeer gevaarlijk rijgedrag getoond en verschillende aanrijdingen veroorzaakt waarbij hij doorreed. Hij werd vanmorgen omstreeks 08.45 uur in opdracht van de Officier van Justitie aangehouden. Hij bleek onder invloed van alcohol te zijn. Hij blies op dat moment nog 450 ugl. De verdachte is door een hulpofficier van justitie in verzekering gesteld en wordt verdacht van poging doodslag c.q. poging tot zware mishandeling. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Politiebikers zagen vannacht rond 00.15 uur een donkerkleurige BMW rondjes rijden op een parkeerplaats aan de Baden Powellaan. Dit gebeurde met zeer hoge snelheid. Op de Reinevaarstraat wilden ze de bestuurder daarom controleren. Zij fietsen in de richting van de auto. Zij zagen dat de wagen snel hun kant op kwam. Een van de fietsagenten zwaaide met een zaklamp om hun aanwezigheid kenbaar te maken. De automobilist stopte echter niet, slechts door snel naar links te sturen kon een biker voorkomen dat hij werd aangereden. De bijzonderheden van de auto werden doorgegeven aan de andere surveillance eenheden.

Een surveillance auto pikte de auto weer op de Ringbaan West op. Zij zetten de optische en geluidssignalen en het stopbord aan en achtervolgden de BMW. Die bestuurder verhoogde echter zijn snelheid en reed met snelheden van soms 100 a 120 kilometer per uur over onder andere de Ringbanen. Meerdere weggebruikers moesten een manoeuvre maken om een aanrijding te voorkomen. Net voor de kruising van de Ringbaan Oost met de Oude Lind reed de BMW twee bomen en een reclamezuil omver. Daar bleven enkele onderdelen van de auto en een kentekenplaat als stille getuige achter. De agenten staakten gezien de gevaarszetting op dat moment de achtervolging.

Een andere eenheid zag de bedoelde vluchtauto op de Lucas Meijerstraat. Opnieuw werd de achtervolging gestart. Op het NS-Plein stopte de BMW voor de kruising met de Spoorlaan op de rijstrook voor links af, achter een grote Amerikaans model auto. Op de strook voor rechtdoor/rechts af stonden twee personenautos. De agenten stopten achter de BMW en stapten uit teneinde de bestuurder van de BMW aan te houden. Een van de agenten liep naar de bijrijdersplaats. Op dat moment gaf de bestuurder weer gas en reed tegen de auto voor hem en keerde. Hierbij kwam die agent bijna klem te zitten. Door snel weg te stappen kon hij dit voorkomen.

De BMW personenauto werd later vannacht onbeheerd met veel schade aangetroffen in Helvoirt. In opdracht van de Officier van Justitie werd vanmorgen de eigenaar van de auto en tevens verdachte aangehouden. Hij had s morgens nog naar de politie gebeld en aangifte gedaan van de diefstal van deze auto. Deze melding bleek vals te zijn. De 24-jarige Tilburger heeft inmiddels toegegeven dat hij de bestuurder was. Hij verklaarde dat hij een arrestatie vanwege alcoholgebruik wilde voorkomen. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Eerste arrestatie dankzij Buurtpreventieteam Wandelbos

TILBURG: De politie heeft gisterenavond omstreeks 19.40 uur dankzij een melding van een vrijwilliger van het Buurtpreventieteam Wandelbos een 14-jarige Tilburgse jongen aangehouden voor baldadigheid. De knaap had circa tien bouwhekken rondom sloopwoningen opzettelijk omver geduwd. Het is de eerste arrestatie die volgt na de instelling van de Buurtpreventie. Op 20 juni jl. werden in het districtsbureau door plv. districtschef A van der Heijden en wethouder G Mevis13 volontairs geïnstalleerd.

De politie reageerde gisteravond op een melding van een medewerker van de Buurtpreventiegroep Wandelbos. Zij zagen dat op de Kruidenlaan een groep jongeren een aantal sloopwoningen was binnen gedrongen. De vrijwilliger zag dat een van die jongens een bouwhek omver duwde waardoor een hele serie hekken omging, omdat ze aan elkaar vast zaten. Hij belde direct de dienstdoende agenten van Tilburg West. Vervolgens wees hij aan de agenten de dader aan, die vervolgens werd meegenomen naar het bureau.

Bromfietser aangehouden met vuurwapen

TILBURG: Een 16-jarige Tilburger is vrijdagavond omstreeks 18.30 uur op de Broekhovenseweg door de politie aangehouden omdat hij een vuurwapen in de helmruimte onder het zadel van zijn bromfiets vervoerde. Het bleek te gaan om een onklaar gemaakte buks. De verdachte die werd staande gehouden omdat hij geen helm droeg, verklaarde het wapen in België gekocht te hebben. Hij had het vuurwapen meegenomen omdat hij bang was dat hij van zijn brommer beroofd zou worden. Hij krijgt nu niet alleen een bekeuring voor het niet dragen van een helm, maar kan ook een proces-verbaal ingevolge de Wet Wapens en Munitie tegemoet zien. De buks is in beslag genomen.

Jongen aangehouden na vernieling ruit

TILBURG: De politie heeft gisteravond omstreeks 20.30 uur op de Willem II straat een 16-jarige jongen aangehouden die kort daarvoor een ruit vernield had van een woning in die straat. De bewoner had de jongen, die deel uitmaakte van een groepje, achtervolgd en sprak een toevallig langs rijdende surveillance eenheid van de politie aan die de verdachte arresteerde. De knaap verklaarde dat hij een duw van een vriend had gehad en dat daardoor de ruit was vernield. Hij toonde zich bereid de schade te vergoeden.

Twee arrestaties na vernieling

TILBURG: De politie heeft vannacht omstreeks 03.30 uur op de Troelstrastraat twee Tilburgse jongens van 15 en 16 jaar aangehouden die een ruit hadden vernield van een pand aan de Hart van Brabantlaan. Aan de voorzijde van dat pand zat een houten plaat gespijkerd, kennelijk vanwege een eerdere vernieling. Daarboven was een ruit vernield. Aan de hand van het door een getuige opgegeven signalement konden de verdachten worden aangehouden. Er is vermoedelijk nog een derde persoon bij de zaak betrokken, die zal op een later moment ontboden worden. De jongens zijn omstreeks 05.30 uur weer in vrijheid gesteld.

Inbreker laat portemonnee met identiteitsbewijs achter

TILBURG: Vannacht heeft een 30-jarige Tilburger omstreeks 03.30 uur ingebroken in een studentenhuis aan de Postelse Hoeflaan. Een 19-jarige kamerbewoonster werd in haar kamer met de dief geconfronteerd. Hij sloeg daarna op de vlucht. De dader liet zijn portemonnee met identiteitsbewijs achter in de woning. De politie is op zoek naar hem. Deze week werden in Tilburg al twee keer eerder studenten op hun kamer verrast door inbrekers. De politie raadt alle studenten daarom aan de woningen goed af te sluiten.

De aangeefster werd omstreeks 03.30 uur wakker. Ze zag een onbekend persoon bij haar koelkast staan. Ze schreeuwde naar hem: He jij daar wat doe je hier. Hierna sloeg de inbreker op de vlucht. Ze zag dat hij naar buiten rende en op zijn fiets wegreed. Haar GSM-telefoon bleek te zijn verdwenen, deze telefoon is later in de bosschages in de omgeving terug gevonden. De dief had naar later bleek in een andere ruimte in de woning zijn portemonnee met identiteitskaart achter gelaten. Hij had zich de toegang tot de woning verschaft door een raampje van het toilet te forceren. De inbreker kwam even later nog terug aan de woning, waarbij tegen de voordeur trapte. Vervolgens fietste hij weg. De politie is op zoek naar hem. Het is een bekende van de politie.

OPROEP: Politie op zoek naar getuigen verkeersongeval

TILBURG: De politie is op zoek naar getuigen van een verkeersongeval dat op woensdag 27 juni jl. plaatsvond omstreeks 06.30 uur op de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg, ter hoogte van Hornbach. Daarbij reed de veroorzaker van het ongeval, een bromfietser, door zonder zijn identiteit bekend te maken. Een 48-jarige fietsster raakte bij de aanrijding gewond.

Een 48-jarige Tilburgse fietste daar. Uit tegengestelde richting kwam een bromfietser die een fietser inhaalde. Door deze manoeuvre moest de Tilburgse naar rechts uitwijken. Toen de bromfiets op haar hoogte was, werd zij aan haar linkerzijde geraakt door deze bromfiets waardoor zij op het fietspad ten val kwam. De bromfiets had geen vaart verminderd en is, zonder halt te houden en zonder dat de bestuurder zich op de hoogte stelde of er enig letsel was toegebracht, met volle vaart doorgereden. Na deze aanrijding stapte het slachtoffer weer op de fiets zich nog niet bewust van letsel. Ze had alleen een schaafwond op haar linkerbeen. Toen zij op haar werk in Dongen van de fiets wilde stappen, kon zij haar linkerbeen niet meer bewegen. Na onderzoek in het ziekenhuis bleek dat de vrouw haar schaambeen gebroken had en een kneuzing had opgelopen aan de linkeronderarm en onderbeen. De politie is op zoek naar getuigen van deze aanrijding. Met name de fietser die eerder door de bromfietser was ingehaald, kan belangrijk zijn. Zij kunnen bellen met 0900-8844, het landelijke telefoonnummer politie.

Auteur: Willem van Hooijdonk