het Onderwijsblad
nr 13 30 juni 2007
Utrecht, 28 juni 2007
Onderwerpen van Het Onderwijsblad nr 13
Nieuws
Armlastige ouders duurder uit
Arme ouders betalen jaarlijks enkele honderden euro's meer aan schoolspullen dan rijke. Vooral voor mbo'ers zijn armlastige ouders duurder uit. Dat blijkt uit de Schoolkostenmonitor 2006-2007.
ZON boos, BON manipuleert stemuitslag
Nog nooit riep een peiling op de AOb-site zo veel emotie op. Een boze Hester Macrander van Zinvol Onderwijs Nederland en een oproep op de site van Beter Onderwijs Nederland om de peiling te manipuleren. Terwijl de veertiendaagse peiling van het Onderwijsblad niet veel meer deed dan in andere weken: naar aanleiding van de actualiteit de temperatuur opnemen in onderwijsland. Die is, mogen we op basis van de reacties constateren, ongezond hoog.
Interview
Ella Vogelaar: 'In zo'n klaslokaal zitten werkt niet'
Ella Vogelaar wil meer resultaten bij de inburgering, maar de marktwerking blijft. De nieuwe minister voor Wonen, Wijken en Integratie vindt dat gemeenten het lef moeten hebben in een 'creatieve' aanpak te investeren. Zwarte scholen hoeven van haar niet langer te boeten als zij er in slagen om meer witte leerlingen te trekken. Ze wil veel, maar beseft als geen ander dat het allemaal heel lastig wordt. "Ik maak me geen illusies, het is een taai proces."
Achtergrond
Jongens zien de pabo als een kippenhok voor fröbelaars
Te veel roze, te weinig blauw. Meer dan vier van de vijf basisschoolleerkrachten is vrouw. Dat aantal zal de komende jaren alleen maar groeien. Want jongens mijden de pabo. Ze zien het als een kippenhok voor fröbelaars. Speciale mannenklassen en een gedifferentieerder aanbod moeten het tij keren.
Positie onderwijs in beleidsprogramma kabinet veranderd
In honderd dagen is onderwijs in de kabinetsplannen overgeheveld van een essentieel onderdeel van de kenniseconomie naar een middel om de sociale samenhang te vergroten. Iedere toelichting voor die verandering ontbreekt in het verder weinig verrassende beleidsprogramma dat premier Balkenende vorige week presenteerde.
Algemene Onderwijsbond / 0900 463 62 62 / info@aob.nl / www.aob.nl
Algemene Onderwijsbond