Time : 08:28:55
Date : 28 June 2007
Sender Name: Koninklijke Belgische Schaakbond vzw

Belgische schakers met grote interesse naar Namen

Namen, 28 juni 2007 - Het Belgisch kampioenschap schaak gaan door van 30 juni tot en met 8 juli in de Octave Henry Hallen te Saint-Servais, Namen. Met een record aantal inschrijvingen in zicht zullen meer dan 200 liefhebbers van diverse niveaus elkaar gedurende 9 dagen ontmoeten om de Belgische kampioen te bepalen.

Op enkele dagen van de aanvang van het toernooi stromen de inschrijvingen nog volop binnen wat een record opkomst doet opteken. Een duidelijke indicatie dat schaken in België verder aan populariteit wint. Ook de kwaliteit zal dit jaar aanwezig zijn op het toernooi. De internationale grootmeester Alexander Dgebuadze uit Eupen zal immers streven om zijn titel, behaald in 2005, te heroverover. Niet minder dan 6 internationale meesters, die eveneens deelnemen in een groep van 18 experten, zullen pogen dit te verhinderen om zo zelf de titel van Belgisch kampioen te veroveren.

Een ander indicatie van de hernieuwde interesse in het schaken is de deelname van de jeugd in het kampioenschap bij de dames. Het merendeel van de kandidaten ingeschreven in deze categorie zijn immers jonger dan 18 jaar. Kandidate om haar titel te verlengen is de Brugse Marigje Degrande, 15 jaar, die het aanstormend talent in de nieuwe generatie verpersoonlijkt.

Een aantal van de beste vrouwelijke spelers, zoals Eva Baekelant, die kampioene werd in van de Europese Unie bij de min 12-jarigen, verkiezen zelfs deel te nemen aan het open toernooi. Hierdoor kunnen ze zich meten tegen de manelijke medestanders. Meer dan 150 deelnemers zullen zo strijden voor hun plaats bij de experten voor het kampioenschap van 2008. Aangevoerd door Eric Denayer uit Fleurus, weerspiegelt de lijst van ingeschrevenen ook de dynamiek van een ganse lichting van jeugdspelers. Meerdere Belgische jeugdkampioenen van verschillende leeftijdscategorieen zoeken zo om hun ervaring te vervolledigen en dromen zelfs stiekem om een belangrijke rol te spelen in dit toernooi.

Als symbool voor het strategisch denken, onthult het schaakspel zijn vormende kwaliteiten bij de jongeren en volwassenen. Het schaken dat vooral creativiteit en het nadenken stimuleert is in onze kennismaatschappij meer dan nuttig. Een sportieve confrontatie tijdens een partijtje schaken laat ook toe de efficiëntie van het logisch nadenken bij de spelers objectief te evalueren.

De partijen gaan elke dag door, startend op zaterdag 30 juni tot en met zaterdag 7 juli, van 14 tot 20 uur in de Octave Henry Hallen te Saint-Servais. Op zondag 8 juli vangt de partij aan om 11 uur. De eindceremonie gaat door om 18 uur.

Perscontact :
Damien ANDRE
0478/359 659
damienandre@namurechecs.net
Website : http://www.namurechecs.net/cb2007/

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL