Jong en gearriveerd talent in het Nederlands Fotomuseum


Jong talent Rafael Philippen en bekendste fotograaf Ed van der Elsken

ROTTERDAM, 20070608 -- Het Nederlands Fotomuseum heeft aandacht voor jong talent en voor de al gearriveerde fotografen. Dit keer twee extremen naast elkaar, het werk van de jonge fotograaf Rafael Philippen in een pas geopende tentoonstelling, en de jazzfoto's van Neerlands bekendste fotograaf Ed van der Elsken in een tentoonstelling die 30 juni van start gaat.

Convallaria majalis
De nieuwe foto's van Rafaël Philippen
3 juni t/m 22 juli 2007 in het Nederlands Fotomuseum

Aandacht voor jong talent. Onder de titel Convallaria majalis toont Rafaël Philippen een selectie van zijn nieuwste werk in het Nederlands Fotomuseum. Philippen heeft hiervoor een twintigtal kleurenfoto's in een uitgebalanceerde compositie op de museumwanden samengebracht.
Het merendeel van het werk van Philippen bestaat uit wat voorzichtig als `landschappen' kan worden aangemerkt: opnamen van plaatsen waar natuur en cultuur elkaar raken en overlappen. Plaatsen op straat, in parken of op ondefinieerbare locaties aan de 'achterkanten' van de stad. Daarnaast maakt hij portretten van jonge vrouwen. Opmerkelijk daarbij is dat hij de portretten en andere opnamen met elkaar vermengt. Mogelijke betekenissen gaan met elkaar resoneren. Contrasten worden tegen elkaar uitgespeeld. Met boek bij episode publishers

JAZZ
Ed van der Elsken
30 juni t/m 26 augustus 2007
in het Nederlands Fotomuseum

Tussen 1955 en 1961 bezocht Ed van der Elsken de befaamde nachtelijke jazz-concerten in het Amsterdamse Concertgebouw. Alle grote jazzsterren van dat moment traden er op, zoals Chet Baker, Thelonious Monk, Ella Fitzgerald en Art Blakey . Van der Elsken was er bij en hij fotografeerde ze on stage en back stage. In het Nederlands Fotomuseum is ter gelegenheid van het North Sea Jazz Festival in de zomer een selectie van zijn beste jazzfoto's te zien. Ter gelegenheid van de tentoonstelling wordt in het Fotomuseum de herdruk van het boek Jazz gepresenteerd uitgegeven door de fameuze Duitse uitgever Steidl.





Nederlands Fotomuseum