Ingezonden persbericht
persbericht
Nyama Wereldculturenfestival in Delft
Ontmoet elkaar op de Wereldmarkt van het Nyama Wereldculturenfestival
Zaterdag 30 juni - Markt & Doelenplein Delft
Op één dag genieten van zowel Afrikaanse muziek, salsa, klezmer, ska, flamenco en patchanka. aanstaande zaterdag kan het allemaal op de Markt en het Doelenplein in Delft, tijdens het Nyama Wereldculturenfestival & Wereldmarkt. Behalve kijken en luisteren naar de meer dan 30 bands en artiesten op vijf podia kunt u naar de Mensenzoo, meewerken aan een groot schilderij, naar het Oosterse Theater, spelen in het Kinderparadijs en en natuurlijk lekker struinen over de Wereldmarkt. De wereldmarkt is bestaat uit meer meer dan vijftig marktkramen met exotische artikelen en lekkernijen en veel informatie uit een groot aantal verschillende culturen. Kom en ontmoet elkaar op Het Wereldculturenfestival en de Wereldmarkt!
De Markt en het Doelenplein in Delft zijn het decor voor dit 'Werelds' festival. De presentatoren op de Markt zijn Esmaa en Jihad Alariachi, beter bekend als 'De meiden van Halal' en Rocky Tuhuteru op het Doelenplein. Het festival vormt dit jaar één geheel met de Multiculturele markt die al een aantal keren door de gemeente Delft op de Markt werd georganiseerd. De Nederlandse samenleving vormt een rijke verscheidenheid aan culturen. Dwaal rond op de Wereldmarkt en maak kennis met deze culturele rijkdom. Op de markt staan zo'n vijftig stands onder andere van culturele en maatschappelijke organisaties. Het is de plek om elkaar te ontmoeten. En bij een goede ontmoeting hoort natuurlijk eten. Doe u vooral te goed aan alle exotische lekkernijen die er te vinden zijn. Op de vijf podia kunt u kijken en luisteren naar podiumkunsten uit alle windstreken, van patchanka tot klezmer, van Afro beat tot flamenco. Het feest begint al om 11:00 uur en wordt 12 uur later, om 23:00 door de Rundfunk DJ's afgesloten.
Doe mee met de Nyama prijsvraag en win een djembe-cursus bij Nyama. Durf jij de creatieve uitdaging aan? Bedenk dan een unieke, pakkende en makkelijk uitvoerbare activiteit om mensen van diverse culturen met elkaar in contact te brengen. Je mag zelf weten hoe de activiteit eruit ziet. Stuur je idee voor 31 juli op naar nyama@delft.nl en misschien win jij wel een cursus djembe. Dick Rensen, wethouder van Integratie van de gemeente Delft zal uit alle inzendingen het leukste idee kiezen. Iedereen tussen de 6 en 12 jaar kan meedoen!
Als u van salsa houdt wilt u vooral de meest populaire band uit Cuba van dit moment niet missen, Azucar Negra. Azucar Negra staat voor zwarte suiker, maar hier gaat het om een Cubaanse partymachine. De veelkleurige versmelting van rassen en culturen heeft Cuba een rijke en complexe muzikale traditie geschonken. Deze traditie wordt levend gehouden en voortdurend vernieuwd door jongere generaties. In Azúcar Negra verenigen zich de beste vertegenwoordigers van die nieuwe levenskracht met de houders van de traditie. De band speelt een repertoire dat het Havana van nu weerspiegeld. De ene keer zacht en melancholisch, de andere keer heftig ritmisch met knallend percussie en spettende blazers. Dit optreden is echt een aanrader!
Een andere topartiest op het Nyama festival is Atongo Zimba. Met zijn rauwe, nasale stemgeluid is deze Ghanees tot alles in staat: soulvol swingen, intens ontroeren, maar ook sexy scatten en stoer rappen. Het maakt hem tot één van de opvallendste Afrikaanse muzikale verschijningen van het moment. Atongo Zimba bracht zijn jeugd door op de savannes van de Noord-Ghanese regio Bolgatanga. Van zijn grootvader leerde hij als kind de molo bespelen, een soort tweesnarige banjo, gemaakt van een kalebas. Ook traditionele Ghanese liederen werden hem met de paplepel ingegoten. Als tiener viel Zimba voor de Afrikaanse popmuziek, vooral de afrobeat van Fela Kuti. Hij trok als troubadour door West-Afrika en kwam in Nigeria in contact met Fela Kuti. In Fela's club The Shrine in Lagos mocht hij anderhalf jaar lang elk weekend zijn voorprogramma doen.
Natuurlijk staan er ook topartiesten van eigen bodem op het programma, zoals de Amsterdam Klezmer band. Deze band staat garant voor een spetterende liveshow!
Zij spelen Oost-Europeese muziek. Het is Joodse dance muziek met invloeden van Gipsy en Balkanese bands. De band is opgericht in 1996 door altsaxofonist Job Chajes. Van het spelen op de straten in Amsterdam zijn ze uitgegroeid tot een band die op allerlei gelegenheden in binnen- en buitenland speelt. Zo tourden zij onder andere door Slovenie, Zwitserland, Italie en Turkije. In 2004 speelde de band op het Jewish Music & Heritage festival in New York. De bandleden leveren allemaal hun eigen muzikale bijdrage aan de steeds maar groeiende melting pot van aanstekelijke Balkan-zigeuner-klezmer crossovers. De band slaagt erin klezmer tussen de schuifdeuren vandaan te halen en hun muziek streetcredibility mee te geven. Hierdoor kan iedereen weer genieten van Oost-Europese muziek op de manier waarop dat het mooiste is.
Liefhebbers van flamenco en Amazigh-muziek kunnen hun hart ophalen bij NL Mundo en Imetlaâ die samen een wervelend Spaans-Marokkaans repertoire brengen. NL Mundo is een Nederlands-Spaanse muziek- en dansgroep die flamenco benadert vanuit de eigen culturele tradities. Hun muziek vertoont invloeden uit de wereld van jazz en blues, pop en kklassieke muziek, maar blijft toch verrassend dicht bij de flamenco traditie. De muziek is zeer afwisselend en veelzijdig met nadrukkelijk respect voor de traditie. Imetlaâ is ontstaan uit een kring van vrienden met een sterke betrokkenheid voor de Amazigh samenleving in Marokko. Alhoewel de Marokkaanse bevolking in Nederland voor het overgrote deel uit Imazighen bestaat, leek het voor Imazighen alsof zij op geen enkel vlak vertegenwoordigd werden, zowel op muzikaal als op intellectueel, cultureel en kunstzinnig vlak. Zo ontstond de gedrevenheid van Imetlaâ om in het eigen dialect, het Tamazight te zingen. De kern van de muziekstijl van Imetlaâ is de traditionele Amazighmuziek uit de Rifstreek. Met behoud van deze kern laat Imetlaâ zich inspireren door tal van wereldmuzikale klanken en muziekstijlen. Zo brengt de band zowel aanstekelijke muziek voort als swingende cross-overs met Latin, rock- en dance-invloeden. De krachtige 'drive' van de traditionele percussie-instrumenten adjun en darabouka blijven de rode draad vormen.
Een laatste aanrader is Rude Rich & the High Notes, een collectief dat begin 1998 werd opgericht met als doelstelling de drie originele Jamaicaanse muziekstijlen Ska, Rock Steady en Reggae, uit de periode 1960 - 1975, zo authentiek mogelijk weer te geven, zowel live als op plaat. Begin '99 kwam de eerste cd. "The Right Track" uit. Inmiddels trad de band al op in binnen en buitenland met als hoogtepunten Europa's grootste Reggaefestival "Summerjam" in Keulen Duitsland, en het befaamde Lowlands festival in de hollandse polder bij Biddinghuizen. Het tweede album "Change the Mood" kwam in april 2001 uit, waarop ska legende Rico Rodriguez ook te horen is. Dit was het begin van een samenwerking met originele artiesten uit Jamaica. De volgende artiest die zich aandiende was niemand minder dan Derrick Morgan , the King of ska. Na vele optredens in het clubcircuit en de grote festivals in binnen- en buitenland, heeft Rude Rich and the High Notes zich binnen dit genre aan de top van Europa weten te plaatsen door vanaf het begin een constante muziekale kwaliteit te leveren. Zij begeleidden in het verleden een goot aantal Jamaïcaanse topartiesten op hun Europese tourenees.
Als u niet alleen passief wilt genieten van de podiumkunsten kunt u ook actief aan de slag bij verschillende workshopss, zoals salsa, tango, jongleren of meewerken an een groot schilderij over 'het water in Delft' onder professionele leiding van kunstenaars van het World Art Centre Delft. Marja Lohman is op het Doelenplein aanwezig om met haar stoelmassage de vermoeide bezoeker weer wat energie te geven. Voor de jeugd zijn er allerlei voorstellingen en activiteiten de DOK-tent en in het Kinderparadijs. Hier zijn voor de allerkleinsten poppentheater (Doelenplein), springkussen, schminken, een clown en de suikerspinkraam. In de DOK-tent geeft onder anderen zilveren penseel-winnaar Sieb Posthuma een aantal vertel-voorstellingen.
De wereld van Grip komt met de Mensenzoo naar de Markt. 'Mensenzoo' is een evenement waarbij vertegenwoordigers van verschillende 'mensensoorten' zich aan het publiek presenteren. Mensenzoo neemt een loopje met heersende opvattingen over deze groepen door ze neer te zetten als waren het diersoorten. De mensen in de Mensenzoo zijn geen acteurs, maar 'gewone' mensen die toevallig binnen een hokje vallen dat de samenleving voor hen heeft bedacht. Zij laten zich voor dit project op vrijwillige basis een dagje opsluiten.
Gekleurd Naakt is een project waarbij mensen uit verschillende culturen werden ge-bodypaint. Het resultaat werd gefotografeerd door een aantal top-fotografen en deze foto's worden tentoongesteld in filmhuis Lumen aan het Doelenplein. Hier bodypainten zij de bezoekers en geven aij een aantal performances. 'Gekleurd Naakt' wil de wereld met zijn verscheidenheid aan culturen in kaart brengen. "We wilden op reis in Nederland. Er leven in Nederland zoveel verschillende culturen waar we zo weinig van weten. We wilden hen betere leren kennen." aldus Iepke en Saskia, de twee bedenkers en uitvoerders van het project.
www.nyama.nl
einde persbericht
Voor meer informatie en publiciteitsfoto's neemt u contact op met de organisatie via e-mail of telefoon 015-2144081.
---- --