Waterschap Groot Salland

Commissaris van de Koningin Jansen neemt waterberging officieel in gebruik

Zaterdag 30 juni 2007 houdt het Waterschap Groot Salland een publieksmiddag bij de Bisschopsschans nabij de Lichtmis. Voorafgaande aan deze middag neemt de Commissaris van de Koningin in Overijssel, mr. G.J. Jansen, de heringerichte schans officieel in gebruik.

In de 17e eeuw was de Bisschopsschans een verdedigingswerk tegen de oorlogszuchtige Bisschop van Münster (Bommen Berend). Nu gaan hier ruimte voor water, cultuurhistorie en recreatie hand in hand.

Om dit te vieren organiseert het waterschap een publieksmiddag op zaterdag 30 juni van 12.30 tot 15.00 uur. Tijdens deze middag is iedereen van harte welkom om het legerkamp te bezoeken waar demonstraties plaatsvinden, het schouwspel 'de slag om de Bisschopsschans' te beleven: aanvang 14.00 uur, een informatieve wandeling te maken van 2 km maken langs de schansgracht die nu dienst doet als waterberging, de te herstellen eendenkooi bezoeken en de sfeer te proeven uit de 17e eeuw (hapje en drankje). Ook is deze middag de tentoonstelling over de Bisschopsschans en IJssellinie te bezoeken in de Veldschuur, Wijkweg 2 7954 HP Rouveen. De Bisschopsschans ligt aan het begin van de Lichtmisweg (parallelweg richting Nieuwleusen, te bereiken vlak voor de oprit A 28). Hier is voldoende parkeerruimte voor auto's en fietsers.

Waterberging
Het waterschap past het waterbeheer aan door meer ruimte voor het water te creëren. Dit wordt bereikt door verspreid in het werkgebied watergangen breder te maken en percelen grond af te graven voor de berging water. Hierdoor kunnen de gevolgen van klimaatveranderingen zoals extreem natte en droge perioden beter worden opgevangen: ruimte voor water in natte perioden en water 'op voorraad' in droge perioden.

Geschiedenis
Dat een deel van het gebied bij Rouveen ooit strijdtoneel was van de bisschop van Münster, weten maar weinig mensen. Nu heerst hier rust, in de 17e eeuw was er oorlogsbedrijvigheid.

De vijand deed zich voor als versterking en kwam onder het blazen van het 'Wilhelmus' aangemarcheerd. Hiermee werd het kleine garnizoen, bestaande uit zo'n 250 musketiers en slechts twee kanonnen, misleid en vervolgens overrompeld.

Ster schijnt weer
De schans dreigde als onaf en weinig succesvol in de geschiedenisboeken terecht te komen. Nieuwe inrichting van de waterhuishouding was een mooie aanleiding om de ster weer te laten schijnen.

Dit was mogelijk dankzij de medewerking van de provincie Overijssel, de gemeente Staphorst, de Ruilverkavelingscommissie Rouveen, de Stichting Menno van Coehoorn, de Historische Vereniging Staphorst en de Stichting Vrienden van de Oldematen.
mailen print deze pagina printen stuur door

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl