Tentoonstelling 'Kijk op collectie: ordening' in Naturalis

14.06.2007 / 16:55 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Naturalis

Naturalis

Van rariteitenkabinet tot natuurhistorisch archief

In het kader van de 300e geboortedag van de Zweedse plantkundige Carolus Linnaeus presenteert Naturalis de tentoonstelling 'Kijk op collectie: ordening'. Ontdek van 30 juni tot en met 28 oktober 2007 in deze tentoonstelling de geschiedenis van de taxonomie. Het systeem dat nog steeds gebruikt wordt en waarvoor Linnaeus de grondslagen legde.

Orde in de chaos
De diversiteit van de natuur is overweldigend. Miljoenen soorten leven op het land, in de lucht en in het water. Onderzoekers ontdekken, bestuderen en beschrijven die diversiteit. Hiervoor gebruiken ze nog steeds de ideeën van twee grondleggers van de natuurhistorische musea: Carolus Linnaeus en Georges Buffon.

Reis in de tentoonstelling 'Kijk op collectie: ordening' mee door de geschiedenis van de taxonomie, waarvoor Linnaeus de grondslagen legde. Te beginnen in de 17e eeuw. Een rariteitenkabinet staat synoniem voor de menselijke kijk op de natuur van meer dan drie eeuwen geleden. Via het ontstaan van wetenschappelijke collecties en natuurhistorische musea, komen we uit bij de huidige manier van ordenen.

Ordelijke activiteiten in Naturalis


- Toren op orde rondleiding
Een unieke anderhalf uur durende rondleiding door de collectietoren van Naturalis waar twaalf miljoen objecten opgeslagen zijn. Voor het eerst heeft u de kans de wetenschappelijke magazijnen van binnenuit te zien. Aansluitend volgt u een uitgebreide rondleiding door de tentoonstelling. Vanaf 1 juli t/m 28 oktober: iedere vrijdag en eerste en derde zondag van de maand.


- September plus arrangement
Vier het 2007 Linnaeusjaar in Naturalis met een exclusief ochtendarrangement. Iedere donderdagochtend in september ontvangen wij u met koffie en appelgebak en een inleiding over Naturalis. Aansluitend brengt u een bezoek aan de tentoonstelling.

Data, tijden, prijzen en boekingsvoorwaarden van de extra activiteiten via www.naturalis.nl.

Persinformatie Susanne van Straaten, Marketing 071-56 87 529 of straaten@naturalis.nl. Beeldmateriaal op www.naturalis.nl / Over Naturalis / Persmap.

Pers is van harte uitgenodigd voor de opening van 'Kijk op collectie: ordening', ontvangst om 15.30u, aanvang programma 16.00 uur. Voorafgaand aan de officiële opening kunt u de tentoonstelling bezichtigen. Daaraan gekoppeld kunnen wij u een kijkje in de toren geven als voorproefje op de 'Toren op orde'-rondleiding. Graag maken wij hiervoor een afspraak.