Gemeente Zandvoort

Legpenning Gemeente Zandvoort en de mr D.U. Stikkerplaquette

Hoge onderscheidingen voor vertrekkend burgemeester Van der Heijden

Vrijdag 29 juni heeft Burgemeester M.R. van der Heijden officieel afscheid genomen van 'zijn' Zandvoort. Een drukke dag die eindigde met een nog drukkere afscheidsreceptie voor genodigden. Er leek geen einde te komen aan de stroom mensen die in de Protsestantse Kerk hem de hand wilde schudden. Een meer dan memorabel afscheid. Van der Heijden kreeg twee hoge onderscheidingen.

Afscheidsronde
De dag begon met enkele bezoeken. Van der Heijden maakte 's ochtends een ronde door Zandvoort, waarbij hij de Korver sporthal en het gloednieuwe Pluspunt-gebouw bezocht. Hij nam er afscheid van vele mensen die hij in de afgelopen jaren tijdens het uitoefenen van zijn ambt heeft ontmoet, samengebracht rond de thema's 'Jeugd en Sport' en 'Welzijn en Ouderen'. In de Korver sporthal sprak hij met leden van de Zandvoortse Sportraad en bewonderde hij in de hal vele sportende kinderen. Hij sprak ze bemoedigend toe: 'Lekker sporten betekent ook lekker op school draaien'.

Geslaagd gebouw
Het bezoek aan het nieuwe Pluspunt-gebouw ontlokte de burgervader de uitspraak 'Een zeer geslaagd gebouw'. Bekend verondersteld mag worden dat de nieuwbouw een mijlpaal is in de door vele partijen ingezette wijkontwikkeling, opgehangen rond het thema Wonen Zorg Welzijn Nieuw Noord. Op de locatie zijn vele instanties ondergebracht. De burgemeester en zijn vrouw kregen een rondleiding en tekst en uitleg. Onverwacht was een spontaan huisbezoek aan één van de bewoners die krap aan een maand geleden het nieuwbouw appartement boven Pluspunt had betrokken. Rond de klok van enen streek het echtpaar neer bij Take Five voor een lunch die hen werd aangeboden door de Zandvoortse ondernemers.

Rumoerig
Om 15.00 uur volgde een besloten gemeenteraadsvergadering in de Protestantse Kerk. In de goedgevulde kerk zaten de bestuurders waarmee de burgemeester en zijn vrouw al die jaren zijn omgegaan. De vergadering startte met het voorlezen van het officiële ontslagbesluit door W. Kuijken, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Na deze 'verplichte figuur' volgden verschillende sprekers die allen in hun speech verschillende aspecten van de burgemeester behandelden. Uit de lovende woorden sprak veel waardering voor Van der Heijden. Ook zijn vrouw werd daarbij niet vergeten. In en buiten de werkcontacten hebben velen Rob en Hanneke als hartelijke mensen leren kennen, die veel in het bestuurlijke netwerk voor Zandvoort van de grond hebben gekregen. In alle speeches klonk het weerbarstige karakter van de gemeente door: het decor waarin Van der Heijden functioneerde. De commissaris van de Koningin Harry Borghouts bracht het het meest expliciet in herinnering. 'Waar elders de manier van omgang verruwt constateer je in je laatste interview in het Haarlems Dagblad hier in Zandvoort een verbetering. Hoe opmerkelijk.' Borghouts betreurde het dat hij de burgemeester niet kon decoreren. 'Een mogelijkheid die me ontnomen is door een minister van Financiën - tegenwoordig ook verdwenen.' Hij gluurde daarbij even richting Gerrit Zalm.

Hoge onderscheidingen
Er waren veel bijzondere cadeaus. We noemen de belangrijkste. Uit handen van locoburgemeester W. Tates nam burgemeester Van der Heijden de Legpenning van de Gemeente Zandvoort in ontvangst - met als inscriptie: 'Voor getoond vakmanschap.' Hij bracht de verschillende cadeaus in herinnering die Van der Heijdens' voorgangers hebben gekregen en waarvan Zandvoort nog steeds geniet - zoals het carillon. 'Die bovendien Tulpen uit Amsterdam tingelt', grapte Tates droogjes. Van der Heijden krijgt een muziektempel die in Zandvoort geplaatst wordt. De burgemeester onthulde een artist impression van het muzikale cadeau. De locoburgemeester nodigde hem uit om straks bij de feestelijke in gebruik name te zijn. 'Ik reken erop.' Als blijk van grote waardering kreeg mevrouw Van der Heijden een prachtige kristallen designvaas. 'Voor 19 jaar lang support.'

Stikker-Plaquette
Uit handen van VVD-genoot Gerrit Zalm kreeg Van der Heijden de mr D.U. Stikkerplaquette voor zijn inzet voor de VVD in de afgelopen 19 jaar. Dat er voor Zandvoort ook nog een carrièremoment is geweest, bracht voormalig commissaris van de Koningin in Groningen H. Vonhoff in herinnering. In een sublieme speech schetste hij de start van de bestuurlijke carrière van Van der Heijden in Groningen die Vonhoff meemaakte. Een tijd waarin werd gezaaid door de Nestor. 'Het doet mij deugd dat ik nu kan concluderen dat mijn keuze voor jou een hele goede is gebleken.'