Ingezonden persbericht
Sittard, 28 juni 2007
PERSBERICHT
Noord-West Stadbroek is 'prachtwijk'
Eerste woningen gereed en plannen westelijk deel bekend
Minister Ella Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie wil de 'probleemwijken' gaan veranderen in 'prachtwijken'. Een voorbeeld van zo'n prachtwijk wordt momenteel al gerealiseerd in Sittard. Voorheen werd Noord-West Stadbroek als een niet populaire en onveilige buurt beschouwd. Nu ontwikkelt zich hier een nieuw woongebied, onder de naam Molenbeek, tot een kwalitatief hoogwaardige buurt met aandacht voor groen, water en voorzieningen.
Molenbeek - onderdeel van de wijk Stadbroek in Sittard- valt niet onder de 40 zogeheten prachtwijken. Maar een verbetering van de wijk en de term herstructureringswijk is hier zeker van toepassing. Het kabinet vraagt in haar beleidsprogramma om een versnelling van de herstructurering. In de pijler Duurzame leefomgeving staat dat het kabinet streeft naar jaarlijks 80.000 tot 100.000 nieuwe woningen, waarvan 40.000 per jaar door corporaties. Kleinere locaties moeten zoveel mogelijk benut worden, in en buiten stedelijke regio's. Ongeveer 25 à 40 procent van de nieuwbouw moeten binnen bestaand stedelijk gebied komen om extra druk op mobiliteit en ruimte te voorkomen.
Oog voor diversiteit en ruimte
Molenbeek is zo'n inbreidingsproject in stedelijk gebied waar partijen oog voor de openbare ruimte hebben. De gemeente Sittard-Geleen en ZO Wonen kozen in 2001 namelijk voor een hoge kwaliteit van de woningen en de woonomgeving. De komende jaren bouwen Woonmaatschappij ZO Wonen en meerdere projectontwikkelaars verschillende type woningen en appartementen in verschillende prijsklassen, zowel huur als koop. Er verrijzen ongeveer 300 huur- en koopwoningen, die zijn afgestemd op een grote diversiteit aan bewoners: gezinnen, alleenstaanden en senioren. Daarnaast is er ruimte voor zo'n 20 particuliere bouwkavels. Er is voor gekozen om het authentieke karakter terug te brengen in Molenbeek. Daarom worden de meeste woningen gebouwd in de voor Sittard karakteristieke jaren-dertig stijl. De ondergronds verstopte beek is inmiddels in ere hersteld. Deze levensader loopt weer door het westelijke deel van Molenbeek. Het straatbeeld wordt straks bepaald door veel groen. Daarnaast komt er een geheel nieuw winkelcentrum, waar naast winkels ook wijk- en buurtvoorzieningen worden opgenomen.
Plannen Molenbeek-West
Op 29 juni worden de eerste woningen officieel geopend. Op de hoek van de Hemelsley en Tudderenderweg bouwde ZO Wonen de afgelopen maanden 39 appartementen, waarvan 21 huur- en 18 koopappartementen. Inmiddels zijn de overige plannen voor Molenbeek-West ook bekend.
Op de hoek van de Tudderenderweg en Looimolenstraat staat een 'toegangspoort' gepland aan weerszijden van de weg. Een van deze complexen is bestemd voor 17 cliënten van de Regionale Instelling Beschermende Woonvormen. Daarnaast bouwt ZO Wonen in dit gebied 20 units voor Pepijn en Paulus, 14 appartementen en een dagverblijf, en op vier locaties 4, 5, 9 en 20 eengezinswoningen in het huursegment.
Dit project vroeg van de twee samenwerkende partijen, ZO wonen en de gemeente Sittard-Geleen, een forse onrendabele investering van ruim 12 miljoen euro. Ook mede dankzij een financiële bijdrage van de Provincie Limburg kan dit bijzondere project gerealiseerd worden. Daarom onthult Noël Lebens, gedeputeerde van de Provincie Limburg, op 29 juni de maquette waarin de plannen zijn uitgewerkt.
EINDE PERSBERICHT
Ingezonden persbericht