GroenLinks

Kamervragen over 'illegalenlijst'

29 juni 2007

Staatssecretaris van Justitie Albayrak vraagt burgemeesters vraagt om lijsten bij te houden van illegale vreemdelingen die zich melden voor het pardon maar niet voldoen aan alle criteria. Deze oproep maakt geen onderdeel van het akkoord dat de VNG heeft afgesloten met de staatssecretaris en is dan ook niet behandeld in het debat in de Tweede Kamer over het generaal pardon.

Voor GroenLinks is het vanzelfsprekend dat illegaliteit en de daarbij horende maatschappelijke problemen voorkomen en verholpen moeten worden. Daar hoort effectief terugkeerbeleid bij, maar het doorgeven van illegalenlijsten voor uitzetting past niet bij de rol van burgemeesters. Bovendien kan het leiden tot angst waardoor asielzoekers zich niet bij hun gemeente zullen durven te melden. Om het pardon echt een schone lei te laten zijn, moet iedereen zich durven melden en dus ook de mensen met een kleinere kans.

Naima Azough

Schriftelijke vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan staatssecretaris Albayrak van Justitie


1. Wanneer en op welke manier heeft u de VNG het verzoek gedaan tot het overdragen van persoonlijke gegevens van asielzoekers die geen burgemeestersverklaring krijgen? Kunt u toelichten waarom dit verzoek geen expliciet onderdeel van het bestuurlijk akkoord met de VNG is geweest?

2. Waarom heeft u het verzoek aan burgemeesters tot het overdragen van lijsten met illegale vreemdelingen niet op een eerder moment aan de Kamer bekend gemaakt, bijvoorbeeld tijdens het debat over het bestuurlijk akkoord?

3. Heeft u kennis genomen van de afwijzing door de VNG van uw verzoek als zijnde geen onderdeel van het akkoord? Hoe beoordeelt u deze afwijzing?

4. Bent u het met ons eens dat burgemeesters een grote verantwoordelijkheid dragen in de uitvoering van de pardonregeling? Op grond van welke bevoegdheid kunnen burgemeesters controleren of mensen illegaal zijn of niet? Is het niet de taak van de Vreemdelingendienst en de IND en andere betrokken diensten om illegaliteit op te sporen en te bestrijden?

5. Kunt u zich voorstellen dat deze oproep burgemeesters in een heikele positie brengt ten aanzien van de mensen die zich melden voor de regeling?

6. Bent u zich ervan bewust dat dit voorstel mensen met een kleine kans op een burgemeestersverklaring kan weerhouden van het indienen van hun dossier? Hoe beoordeelt u dat in het licht van het feit dat de pardonregeling tot een schone lei in het vreemdelingenbeleid moest leiden?