Stichting Aids Fonds

Slechts 51 van de 140 armere landen hebben aidsbestrijdingsplannen klaar

27-06-2007

Slechts 51 van de 140 armere landen hebben plannen gemaakt voor universele toegang tot aidsremmers, preventiemiddelen, voorlichting en zorg. "Alle landenplannen plus financiering moeten voor het eind van 2007 klaar zijn. En de rijke landen moeten nu al toezeggen dat ze plannen van armere landen meefinancieren, zodat zo snel mogelijk van start kan worden gegaan". Met deze eisen sluit het Aids Fonds zich aan bij de oproep van aidsactivisten uit meer dan 125 landen. Anders is het G8-streven dat in 2010 11 miljoen mensen aidsremmers krijgen een loze belofte. Het Aids Fonds voert campagne met de boodschap 'Iedereen heeft recht op aidsremmers'.

De belofte
Op dit moment wordt 28% van de mensen die medicijnen nodig hebben om te voorkomen dat ze dood gaan, behandeld. Het gaat om iets meer dan 2 miljoen mensen. Het aantal mensen dat wordt behandeld is het afgelopen jaar weliswaar toegenomen, maar de groei gaat niet snel genoeg. Nog steeds krijgt maar 15% van de kinderen die aidsremmers nodig hebben, deze levensreddende medicijnen. En maar 11% van de hiv-geïnfecteerde moeders in arme landen krijgt behandeling om te voorkomen dat ze het hiv-virus op hun baby overdragen. In 2005 werd al duidelijk dat het allemaal niet snel genoeg gaat. Dit leidde tot de G8-belofte in Glenneagles dat in 2010 iedereen, waar ook ter wereld, toegang moet krijgen tot voorlichting, behandeling, zorg en ondersteuning. Ten aanzien van aidsremmers is vastgesteld dat er sprake is van universele toegang als 80% van de mensen die behandeling nodig hebben, bereikt worden. Omgerekend gaat het om 11 miljoen mensen.

De afspraken
Vervolgens is op een VN-top over aids in 2006 afgesproken dat de 140 armere landen via landenplannen 'Country Targets'zouden opstellen voor respectievelijk 2008 en 2010 om op die manier zo dicht mogelijk tot universele toegang van aidsremmers, preventiemiddelen, voorlichting en zorg te komen in 2010. Deze plannen moesten eind december 2006 ingeleverd worden.
De volgende stap - eind 2007 gepland - zijn de zogenaamde 'Costed AIDS Plans'. Deze plannen geven weer hoe de doelstellingen te bereiken, geven een begroting, laten zien hoeveel de overheden van de getroffen landen zelf kunnen betalen en met hoeveel geld de rijkere landen bij moeten springen om de gaten te dichten.

De resultaten
Tot nu toe hebben 94 landen gehoor gegeven aan de oproep om 'Country Targets' vast te stellen. Van deze landen hebben slechts 51 landen plannen met begrotingen gemaakt. De meeste van deze plannen zijn geen volwaardige 'Costed AIDS Plans', omdat bij de begrotingen niet wordt aangegeven hoe ze worden gefinancierd.
Bovendien zijn veel plannen slecht van kwaliteit of niet ambitieus genoeg. Soms zijn de ambities van een land ronduit onrealistisch. Of er wordt niet aangegeven hoe de ambities worden verwezenlijkt. Sommige landen hebben doelstellingen geformuleerd op het terrein van behandeling met aidsremmers, maar hebben vaak weer geen doelstellingen ten aanzien van preventie op papier gezet. Terwijl het noodzakelijk is om behandeling en preventie te koppelen.

Commitment van rijkere landen onvoldoende
Wat bovendien vertragend werkt, is dat de meeste rijke landen nog steeds niet de toezegging hebben gedaan om de landenplannen straks te financieren. Activisten en organisaties uit het maatschappelijk middenveld willen dat de donorlanden hier zo snel mogelijk duidelijkheid in scheppen. Zonder het mobiliseren van de benodigde fondsen, zal het G8-streven naar universal access in 2010 een farce zijn en zullen mensen in ontwikkelingslanden opnieuw de dupe worden van loze beloftes, aldus het Aids Fonds.

Tot en met 27 juni heeft het bestuur van UNAIDS, samen met delegaties uit een aantal landen, zich gebogen over de vraag hoe nationale aidsprogramma's, die zich onder meer op toegang tot aidsremmers richten, duurzaam ondersteund kunnen worden. De Nederlandse aidsambassadeur Paul Bekkers woonde de vergaderingen in Genève bij.


- Meer informatie over Universal Access (externe site, engelstalig)
- UNAIDS rapport met cijfers over landenplannen (externe site, engelstalig)

- Bekijk alle doelstellingen per land gericht op Universal Access (externe site, engelstalig)