Politie Midden- en West Brabant

Minder integriteitschendingen politie Midden en West Brabant

TILBURG, 29 juni 2007

TILBURG: Meldingen over integriteitschendingen door politiemensen in de regio Midden en West Brabant hebben in 2006 in 46 gevallen geleid tot nader onderzoek (2005: 78 meldingen). Bij 27 onderzoeken kon de verdenking uiteindelijk worden weerlegd. In 7 gevallen leidde dit uiteindelijk tot ontslag. 3 politiemensen namen gedurende een onderzoek zelf ontslag.

De korpsleiding neemt meldingen van integriteitschending serieus; elke melding wordt onderzocht. De onderzoeken betreffen zowel disciplinair als strafrechtelijke zaken. Het gaat niet alleen om gedragingen van politiemensen in hun werktijd, maar ook om het handelen in privé-tijd. In de helft van de gevallen deden burgers de melding van een mogelijke schending. De andere helft van de gevallen werd door politiemensen aangedragen. Uit de cijfers blijkt dat er een duidelijke relatie is tussen werkervaring en integriteitincidenten is. Agenten met vijf tot tien dienstjaren lopen meer risicos om betrokken te worden bij schendingen.

Vorig jaar werd in 24 zaken onderzoek gedaan naar geweldsmisbruik. Daarbij ging het meestal om zaken waarbij de proportionaliteit van het toegepaste geweld werd onderzocht. In de meeste gevallen betreft het situaties waarbij de politie geweld toepaste als gevolg van een agressieve houding van de verdachte. Binnen de politie gelden strenge procedures met betrekking tot gebruik van geweld. Elk geweldsmisbruik moet worden gemeld.

In 8 gevallen werd onderzoek verricht naar rechtspositionele zaken. Het gaat dan om misbruik van korpsmiddelen, onterecht ziek melden en ongewenste contacten met criminelen. Bij 10 onderzoeken ging het om misbruik positie, zoals het foutief omgaan met informatie. Vaak blijkt bij dit soort gevallen dat politiemensen uit onwetendheid of servicegedachte informatie vertrekken aan derden. In de overige gevallen is sprake van meldingen over ondermeer vermogensdelicten, zeden, alcohol en drugs.

Onderzoeksresultaten

Na onderzoek werd 8 keer een ontslagprocedure gestart. Dit had tot gevolg dat 7 personen werden ontslagen en 1 politiemedewerker kreeg voorwaardelijk ontslag. In 18 gevallen was sprake van zaken van geringe aard, die werden afgedaan met een verplichte overplaatsing, intrekken vakantie-uren of een periodieke inhouding op het salaris. Ook werden zaken afgedaan door een berisping of een gesprek.

Grondhouding

Korpschef F. Heeres: Integriteit is meer dan alleen maar klachten en meldingen hierover afhandelen. Integriteit is een grondhouding en daar werken we hard aan, zowel repressief als preventief. We werken hard aan het bewustwordingsproces waarbij collegas goed worden voorgelicht over de bijzondere positie die je als politiemens inneemt in de samenleving. Daarnaast nemen we schendingen hoog op en we schromen dan ook niet om passende maatregelen te treffen. Het is goed om te zien dat een groot aantal van de meldingen kon worden weerlegd.

De politie Midden en West Brabant heeft afgelopen jaren hard gewerkt om integriteit-schendingen op een onafhankelijke en professionele manier te onderzoeken. Daarvoor beschikt het korps over een Unit Veiligheid en Integriteit. Binnen het korps wordt in de communicatie met leidinggevenden veel aandacht besteed aan integriteit. Ook tijdens de opleiding en bij dilemmatrainingen wordt het onderwerp integer gedrag steeds meer onder de aandacht gebracht.

Beroepscode

In het najaar wordt in het korps Midden en West Brabant de bestaande beroepscode vervangen door de landelijke beroepscode geïntroduceerd. Deze beroepscode is geen opsomming van wat wel en niet mag, maar gaat uit van waarden die richtinggevend zijn voor het gedrag van de politiemensen. In de korpsen wordt gezamenlijk aan de hand van deze waarden worden allerlei voorkomende integriteitdilemmas behandeld en worden vervolgens gedragsregels met elkaar afgesproken.

Auteur: Enny de Wit