Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Collectieve zorgverzekeringen bedreigend voor kwetsbare groepen

Er dreigt een reëel gevaar dat kwetsbare groepen in de nabije toekomst niet dezelfde kansen hebben op kwaliteitszorg en gunstige premies als anderen. Het solidariteitsprincipe van de gezondheidszorg komt daarmee onder druk te staan. Dit is een van de conclusies uit een onderzoek dat de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) heeft laten doen naar de aard en de inhoud van collectieve zorgverzekeringen in 2007.

Een groeiend aantal mensen (57% in 2007) is voor ziektekosten verzekerd via een collectieve verzekering. Collectief verzekerden kunnen aanzienlijke kortingen bedingen. Het ging verzekeraars vlak na de invoering van de Zorgverzekeringswet (ZVW) in 2006 vooral om zoveel mogelijk nieuwe verzekerden binnen te halen. Door de blijvend scherpe prijsconcurrentie zullen zij steeds meer gaan letten op de kostenverschillen tussen de collectief verzekerden en zullen de premiekortingen uiteen gaan lopen. Weliswaar is er een systeem het risicovereveningssysteem - om verzekeraars te compenseren voor de extra kosten die hoge-risicogroepen met zich meebrengen. Dit systeem functioneert echter niet optimaal. Zolang dat zo is zullen verzekeraars niet bereid zijn het maatwerk en de kwaliteit te leveren waar mensen met een (chronische) aandoening op mogen rekenen. Risicoselectie is dan een reële dreiging.

Bovendien valt niet uit te sluiten dat organisaties die collectieve verzekeringen aanbieden, zelf risicoselectie zullen gaan toepassen bij toelating om zo de (hoge) kortingen te behouden. Daardoor komt het solidariteitsprincipe van de gezondheidszorg onder druk te staan.

Om ook voor kwetsbare groepen goede zorg te kunnen inkopen en collectieve contracten te kunnen sluiten, is het van groot belang dat het compensatiesysteem (risicoverevening) verder verbeterd wordt. De NPCF toetst sinds 2004 jaarlijks de kwaliteit van dit risicovereveningssysteem en zal eind juli 2007 opnieuw aanbevelingen doen voor verbeteringen.

Het onderzoek Collectieve zorgverzekeringen en risicoselectie is in opdracht van de NPCF uitgevoerd door professor dr. F.T. (Erik) Schut en drs. D. (Doeska) de Bruijn van het Instituut Beleid en Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het is een onderzoek naar de aard, omvang en samenstelling van collectieve zorgverzekeringen in 2007. Het rapport bevat naast een overzicht van kortingspercentages ook gegevens over de demografische samenstelling en onderscheidende gezondheidskenmerken van de collectiviteiten. 29 June 2007

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400