SGP


SGP » jongeren >>
28 - 06 - 07 | Mantelzorgers doen goed werk

AO Mantelzorg
28 juni 2007
B.J. van der Vlies (SGP)

Voorzitter,
Het zal niemand verbazen dat de SGP-fractie met bijzondere belangstelling gekeken heeft naar de brief van vandaag. Het is immers een uitwerking van ons amendement bij het Belastingplan destijds. Naast de waardering voor het feit dat het er nu eindelijk écht van gaat komen, sta ik vandaag in het kort stil bij enkele concrete kritiekpunten van onze fractie. Uitgangspunt daarbij is dat de eerste uitbetaling nog in 2007 moet zijn.


1 De uitvoering steunt sterk op het CIZ. Zij moeten per 1 april in de indicatie opnemen of iemand een mantelzorger heeft. Loopt die nieuwe regel al helemaal vlekkeloos? Wij horen signalen dat daar nog stevige klachten over zijn. Ook begrepen wij dat bij het CIZ ook van veel aanvragen die na 1 april gedaan zijn nog van lang niet iedereen bekend is hoeveel uur mantelzorg zij ontvangen. Dat zou dus betekenen dat er nóg minder mensen in aanmerking komen voor deze regeling.


2 Waarom alleen voor indicaties afgegeven na 1 april? Wij vinden dit te beperkt. Waarom zouden mensen die met veel trouw en toewijding hun naaste bijstaan maar werken met een indicatie die al in 2005 of 2006 is ingegaan, niet mee mogen delen? Hier moet een passende oplossing voor komen zonder de bewerkelijke procedure van een nieuwe indicatieaanvraag. We moeten ook het CIZ niet onnodig willen belasten. Ook zou het jammer zijn als niet iedereen aan bod komt en daarmee budget ongemoeid blijft. Gedacht zou kunnen worden aan een automatische koppeling aan een indicatie voor langdurige zorg voor een bepaald aantal uren.


3 Ook vinden wij dat mantelzorgers die alles zelf doen en die geen gebruik maken van professionele zorg voor deze blijk van waardering in aanmerking moeten kunnen komen. Juist zij doen ontzettend veel voor hun naaste. Dat mogen we niet miskennen. Een indicatie zonder gebruik te maken van professionele zorg zou alleen maar erg veel administratieve druk betekenen. Terwijl men toch op 0 uren gaat zitten.


4 Verder nemen wij aan dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen mensen die gebruik maken van natura-zorg en een PGB. Is dat juist?


5 In een brief van Mezzo komt de volgende alternatieve regeling aan bod: Bij indicatie voor extramurale AWBZ-zorg is nagenoeg altijd mantelzorg aan de orde. Daarom zou er ook gekozen kunnen worden voor âautomatischeâ toedeling, behalve bijvoorbeeld bij enkelvoudige verpleegkundige zorg. Op die manier zou misbruik voorkomen kunnen worden volgens Mezzo. Hoe denkt de staatssecretaris over dit plan? Zou zij nog een zo nauwkeurig mogelijke schatting kunnen maken van het aantal mensen dan in dat plan aan bod komt?


6 Hoe ziet het traject voor het wetsvoorstel eruit?


7 Kunnen we per 1 september de precieze schattingen ontvangen op basis van de gegevens van 2007?