European Union



IP/07/955

Brussel, 28 juni 2007

Staatssteun: jongste editie Scorebord kijkt naar negatieve impact onrechtmatige steun

De Commissie keurde zopas de voorjaarseditie 2007 van het Scorebord Staatssteun goed. De belangrijkste conclusie van deze nieuwste editie is dat concurrentie en handel veel meer schade lijden door onrechtmatige staatssteun dan door steun die wordt gemeld. Dit onderzoek is gebaseerd op zo'n 600 besluiten van de Commissie over onrechtmatige staatssteun uit de afgelopen zeven jaar. Onrechtmatige steun is steun die een lidstaat ten uitvoer legt zonder dat hij die vooraf bij de Commissie heeft gemeld of zonder dat de Commissie zich daarover heeft kunnen uitspreken. Uit het Scorebord blijkt dat onrechtmatige steun vooral een probleem is in de grote lidstaten (Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn samen goed voor 73% van de zaken met onrechtmatige steun) en in de be- en verwerkende industrie en de dienstensector. Voorts laat het Scorebord ook zien dat het bedrag aan onverenigbare steun dat daadwerkelijk is terugbetaald, de jongste jaren fors is gestegen. Toch zijn verdere inspanningen nodig om de beschikkingen waarin terugvordering van steun wordt geëist, sneller en daadwerkelijk ten uitvoer te leggen.

In een reactie verklaarde Neelie Kroes, Commissaris voor Concurrentiebeleid: "Onrechtmatige steun ondermijnt het Europese concurrentievermogen en het vlotte functioneren van de interne markt. De lidstaten moeten ervoor zorgen dat alle steunmaatregelen worden gemeld en dat terugvorderingsbeschikkingen prompt worden uitgevoerd. Ik blijf met alle beschikbare middelen een niet-aflatende strijd voeren tegen onrechtmatige steun."

Onrechtmatige steun

Volgens de staatssteunregels van het EG-Verdrag (artikel 88, lid 3) moeten de lidstaten steunmaatregelen niet alleen vooraf bij de Commissie melden, maar zij moeten ook de uitkomst van het onderzoek van de Commissie afwachten vooraleer zij de aangemelde maatregelen ten uitvoer kunnen leggen. Wordt een van deze beide verplichtingen niet gerespecteerd, dan geldt de steunmaatregel als "onrechtmatig".

In de periode 2000-2006 gaf de Commissie 25,6% negatieve of voorwaardelijke beschikkingen in zaken met onrechtmatige steun, daar waar dit percentage voor aangemelde steun slecht 2,7% bedroeg. Zo ligt het percentage zaken met onrechtmatige steun die onverenigbaar is verklaard met de interne markt, bijna tienmaal hoger dan bij aangemelde steun het geval is.

In zo'n 40% van de zaken met onrechtmatige steun moest de Commissie ook de procedure voor een diepgaand onderzoek beginnen. Ter vergelijking: bij aangemelde steun is dit slechts zo'n 5% - de Commissie kan dus in 95% van de totale gevallen de maatregel goedkeuren zonder dat een diepgaand onderzoek hoeft te worden ingeleid.

Zo'n drie kwart van alle zaken met onrechtmatige steun betreft de vijf grootste EU-15-lidstaten: Duitsland (24% van het EU-25 totaal aan beschikkingen over onrechtmatige steun), Italië (17%), Spanje (11%), Frankrijk (10%) en het Verenigd Koninkrijk (9%). In Duitsland werd een groot deel van de onrechtmatige steun eind jaren negentig in het vroegere Oost-Duitsland verleend. Afgezien van het Verenigd Koninkrijk, hebben de grote lidstaten ook een betrekkelijk hoog percentage onverenigbare steun, met name in de be- en verwerkende industrie en in de dienstensector. Zo bleek in Spanje bij ongeveer de helft van de zaken met onrechtmatige steun, de steun onverenigbaar te zijn. Minder dan 2% (11 beschikkingen) betrof de EU-10-lidstaten, al waren er eind 2006 wel 35 nieuwe zaken met onrechtmatige steun bijgekomen.

In de onderzochte periode gaf de Commissie 608 beschikkingen over onrechtmatige steun, na een klacht of op eigen initiatief van de Commissie. Deze cijfers omvatten ook maatregelen die wel bij de Commissie werden gemeld, maar die de lidstaten ten uitvoer hebben gelegd zonder de eindbeschikking van de Commissie af te wachten.

Versnelde terugvordering van onrechtmatige en onverenigbare steun

In lijn met het Actieplan Staatssteun van 2005 (zie IP/05/680 en MEMO/05/195) heeft de Commissie haar inspanningen opgedreven om de tenuitvoerlegging van terugvorderingsbeschikkingen te versnellen. Met dit soort beschikkingen verplicht de Commissie lidstaten onrechtmatige en onverenigbare steun van de begunstigde ondernemingen terug te vorderen. Het optreden van de Commissie heeft geleid tot een forse stijging van het bedrag aan onverenigbare steun dat is teruggevorderd, zodat het aantal nog hangende zaken is afgenomen. Eind 2006 was zo'n 6 miljard EUR onrechtmatige en onverenigbare steun daadwerkelijk terugbetaald, met nog eens 2,1 miljard EUR aan rente; daarnaast is 1,2 miljard EUR oninbaar verklaard in het kader van faillissementsprocedures.

De 6 miljard EUR steun die daadwerkelijk is terugbetaald, vertegenwoordigt 71% van het totale steunbedrag dat moest worden terugbetaald. Dit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de situatie in december 2004 toen slechts 25% was terugbetaald. Wanneer lidstaten niet alle beschikbare maatregelen nemen om terugvorderingsbeschikking binnen een redelijke termijn ten uitvoer te brengen, treedt de Commissie actief op en brengt zij de zaak wegens niet-nakoming voor het Europese Hof van Justitie.

Op basis van de rechtspraak van de EU-rechter in de zaak-Deggendorf (arrest van het Gerecht van eerste aanleg van 13 september 1996 in gevoegde zaken T-244/93 en T-486/93, Textilwerke Deggendorf GmbH / Commissie, en arrest van het Europees Hof van Justitie van 15 mei 1997 in zaak C-355/95 P, Textilwerke Deggendorf GmbH / Commissie) begon de Commissie sinds 2005 systematisch te eisen dat de betaling van nieuwe steun (ook als die verenigbaar is) aan ondernemingen wordt opgeschort totdat eerdere, onrechtmatige en onverenigbare steun is terugbetaald De Commissie denkt dat hiermee de druk op lidstaten is opgevoerd om met meer ijver de terugvorderingsbeschikkingen ten uitvoer te leggen.

De jongste editie van Scorebord is te vinden op de website van de Commissie onder:
http://ec.europa.eu/comm/competition/state_aid/studies_reports/studies
_reports.html

De najaarseditie 2007 van het Scorebord zal onder meer de cijfers over staatssteunuitgaven in 2006 bevatten.