Ingezonden persbericht


TEKORT AAN GESCHOOLD PERSONEEL REMT GROEI NEDERLANDSE BEDRIJVEN Alphen aan den Rijn, 28 juni 2007 - Gebrek aan geschoold personeel is in 2007 voor het eerst de grootste frustratie voor de groeiambities van Nederlandse bedrijven. In voorgaande jaren was dat de combinatie van wet- en regelgeving en bureaucratie, die nu op de tweede plaats staat. Groei en ontwikkelingen worden daarnaast ook nog - maar in veel mindere mate - getemperd door de kosten van financiering en beperkte beschikbaarheid van langetermijnfinanciering. Dat blijkt uit het International Business Report (IBR) van Arenthals Grant Thornton. Wereldwijd zorgt bureaucratie - voor het vijfde achtereenvolgende jaar - voor de grootste frustraties bij het bedrijfsleven.

Uit het IBR blijkt dat vier op de tien Nederlandse ondernemingen moeite hebben met het vinden van voldoende geschoold personeel. Uit eerdere cijfers van het IBR valt op dat deze problematiek in de laatste drie jaar een snel stijgende lijn laat zien. In 2004 maakte nog maar zestien procent van het bedrijfsleven zich zorgen over het aantrekken van goed opgeleide arbeidskrachten.

"Dit probleem speelt in alle branches en is vooral het gevolg van de fors aantrekkende economie", stelt Jacob Mook, directeur bij het accountants- en advieskantoor Arenthals Grant Thornton. "Het bedrijfsleven zal veel moeten inzetten op opleidingen en het kweken van interesse in hun vakgebied. Het aantrekken van buitenlandse geschoolde werknemers biedt door allerlei beperkende regels en opleidingsverschillen maar een beperkte oplossing."

Bureaucratie blijft aandacht vragen

Regelgeving en bureaucratische rompslomp zijn in Nederland als 'groeiremmers' van de eerste plaats verdreven. Hoewel nog altijd ruim drie van de tien bedrijven aangeeft hier het meest last van te hebben, is er sprake van een opmerkelijke daling ten opzichte van voorgaande jaren. In 2005 zag de helft van alle ondervraagde ondernemers dit nog als grootste bedreiging voor de ontwikkelingsmogelijkheden van hun bedrijf. Binnen de Europese Unie hebben Frankrijk, Ierland, Spanje en Zweden ook het meest last van de arbeidskrachtenproblematiek, terwijl in Europa als geheel bureaucratie toch nog nipt op de eerste plaats komt.

"Het vorige kabinet heeft wel wat van de beloofde verlichting gebracht, maar er moet nog steeds heel erg veel gebeuren wil de 'bureaucratiedruk' aanvaardbare proporties krijgen", meent Jacob Mook. "Er zijn inderdaad allerlei regelingen geschrapt, maar andere zijn daar weer voor in de plaats gekomen. De aandacht voor het verder terugdringen van regels en bureaucratie moet vooral niet verslappen!"

Private Equity

Financieringskosten en een beperkte toegang tot langetermijngeld vormen - op ruime afstand - de derde hobbel voor de groeiambities van Nederlandse ondernemers. Slechts één op de tien bedrijven klaagt hierover. In Europa doet alleen Ierland het in dit opzicht met acht procent nog een fractie beter. En over het algemeen tonen de cijfers ook aan dat bedrijven in westerse economieën gemakkelijker over geld kunnen beschikken dan in het oosten.

Volgens Mook is vooral de lage rente van de afgelopen jaren gunstig geweest voor de investeringsbehoefte van bedrijven. "Maar je ziet de rente dit jaar weer stijgen", waarschuwt hij. Een belangrijke factor is ook de opkomst van 'private equity' waardoor "geld veel makkelijker bereikbaar is geworden voor goed renderende bedrijven."

Over Arenthals Grant Thornton

Arenthals Grant Thornton is een accountants- en adviesorganisatie met acht vestigingen in de Randstad. Met 450 specialisten en ondersteunende medewerkers bedient Arenthals Grant Thornton middelgrote en grote ondernemingen, dga's en familiebedrijven. De activiteiten liggen op het gebied van accountancy, belastingadvies, bedrijfsjuridische zaken en specialistische diensten. Arenthals Grant Thornton is lid van Grant Thornton International, een wereldwijd netwerk van zelfstandig opererende onafhankelijke accountants- en advieskantoren. Grant Thornton is met 22.000 professionals actief in 113 landen en beschikt over een netwerk van 521 kantoren. Arenthals Grant Thornton combineert grenzenloze expertise met een lokale kennis en betrokkenheid - het verschil tussen groot en beter.


- EINDE PERSBERICHT -


Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht