VSNU

Werkloosheid academici daalt over de hele linie

PERSBERICHT De Nederlandse universiteiten doen vandaag verslag van de arbeidsmarktperspectieven van hun afgestudeerden, middels de WO-Monitor. Uit deze tweejaarlijkse monitor blijkt dat Nederlandse afgestudeerden makkelijker een baan vinden dan de afgelopen jaren. Daarnaast hebben ze het vaakst van alle afgestudeerden binnen Europa ervaring opgedaan in het buitenland. Knelpunten zijn er ook. De instroom van allochtone studenten neemt in absolute zin toe, maar relatief gezien stagneert deze. Tevens blijkt uit de monitor dat in de periode 2003-2005 dat niet-westerse allochtone afgestudeerden ruim twee keer zo vaak werkloos zijn als autochtone afgestudeerden.

Toetreden tot de arbeidsmarkt eenvoudiger De uitkomsten van de WO-Monitor 2004-2005 weerspiegelen de economische situatie in Nederland van de laatste jaren. Dit betekent dat de intrede op de arbeidsmarkt gunstiger wordt. Na enkele jaren van achteruitgang lijkt in 2005 de trend gekeerd. (2002, 5,1 %, 2003 5,1 %, 2004 5,2 %, 2005 4,6 %.)). Ook allochtone afgestudeerden zijn in 2005 minder vaak werkloos dan in 2003.

Nederlandse studenten hebben meeste buitenland ervaring van Europese studenten.
Kennisuitwisseling met andere landen en culturen is van groot belang in een kennissamenleving. Uit de WO-Monitor blijk dat 45% van de Nederlandse studenten tijdens de studie ervaring heeft opgedaan in het buitenland. Dat was in 2003/2004 38 % . Het hebben van buitenlandervaring maakt echter geen verschil uit voor de zoekduur tot de eerste baan..

Specifiek acties door universiteiten om instroom allochtonen te vergroten
Universiteiten hebben studiesucces in de bachelorfase tot een van hun prioriteiten van de komende jaren uitgeroepen. Ze willen het studiesucces in de bachelor vergroten door beter maatwerk en een intensiever contact tussen student en docenten. Om de instroom van allochtone studenten te vergroten hebben veel universiteiten specifieke acties ontwikkeld.