Nationale Bank van Belgie


2007-06-28

Tijdsdistributie van prijsveranderingen: op geaggregeerd vlak gespreid, op lager niveau gesynchroniseerd

NBB Working Paper No 116 - Research Series
De tijdsdistributie van afzonderlijke prijsveranderingen is van cruciaal belang voor de business cycle theorie en voor de microfundering van prijsaanpassingen. In deze paper analyseren de auteurs de tijdsdistributie van prijsveranderingen, daarbij gebruik makend van een uitgebreide database die individuele prijsinformatie bevat voor 65 % van de Belgische consumptieprijsindex in de periode januari 1996 - december 2003. De gegevens bestaan uit meer dan negen miljoen prijswaarnemingen en meer dan anderhalf miljoen prijsveranderingen. Met deze gegevens als uitgangspunt worden de antwoorden gezocht op twee vragen: (a) Zijn prijsveranderingen gespreid of gesynchroniseerd? - (b) Hoe wordt het tijdspatroon van prijsveranderingen beïnvloed wanneer meer en meer geaggregeerde gegevens in ogenschouw worden genomen?
De eerste vraag wordt gemotiveerd door de rol van de tijdsdistributie van prijsveranderingen in microgebaseerde modellen met nominale rigiditeiten. Vooreerst toont deze aan hoe persistent de gevolgen van monetaire schokken zijn op reële variabelen. Wanneer prijsveranderingen gesynchroniseerd zijn, creëren nominale schokken geen persistent gedrag, terwijl zelfs tijdelijke schokken langetermijneffecten kunnen uitlokken wanneer de prijsveranderingen gespreid zijn. Op de tweede plaats is het een algemene praktijk om uit te gaan van een uniforme spreiding voor de afleiding van zogenoemde tijdsafhankelijke modellen. Het probleem met deze hypothese is, zoals aangetoond door verschillende auteurs, dat prijsveranderingen omwille van de strategische complementariteit van prijsaanpassingen gesynchroniseerd zijn in een evenwicht situatie.
Voor wat betreft de tweede in deze paper behandelde vraag, biedt de analyse van het effect van aggregatie op de spreiding / synchronisatie van prijsveranderingen ons de mogelijkheid om twee met elkaar wedijverende verklaringen van het tijdspatroon van prijsveranderingen te testen: de strategische complementariteit die de synchronisatie van prijsveranderingen genereert, en de onvolledigheid van de informatie die de spreiding van prijsveranderingen bevordert. Enerzijds wordt het eerste van deze argumenten aangewend door Bhaskar (2002), om te betogen dat de prijsveranderingen meer gesynchroniseerd zouden moeten zijn op sectoraal vlak dan op een geaggregeerd niveau. Ondernemingen die zich bewegen in dezelfde branche worden immers geconfronteerd met gelijksoortige omstandigheden qua kostprijs en vraag. Zij zouden derhalve op een gesynchroniseerde wijze reageren op veranderingen in de gemeenschappelijke omgeving. Anderzijds wordt het tweede argument gehanteerd door Ball en Ceccheti (1988) om te argumenteren dat op sectoraal vlak een grotere spreiding in de prijszetting zou moeten worden waargenomen dan op geaggregeerd vlak. Uitgaande van deze stelling halen bedrijven, die een onvolledige kennis hebben van hun economische omgeving, meer relevante informatie uit de prijzen van hun naaste concurrenten. Vooraleer zijn prijs aan te passen aan een verandering in de economische context, zou een bedrijf in deze gedachtegang wachten tot wanneer zijn naaste concurrenten hun prijs hebben aangepast. Om de eerste vraag te beantwoorden, controleren de auteurs of prijsveranderingen in welbepaalde productcategorieën perfect gespreid zijn dan wel perfect gesynchroniseerd. De hypothese van de perfecte spreiding wordt verworpen voor 97 % van de productcategorieën (in gewichten van de consumptieprijsindex, 99 % van onze steekproef). De waargenomen distributie van prijsveranderingen is evenwel voor 95 % van de productcategorieën (in gewichten van de consumptieprijsindex, 91 % van onze steekproef) verder verwijderd van de perfecte synchronisatie dan van de perfecte spreiding.

Communicatie de Berlaimontlaan 14 tel. + 32 2 221 46 28 BTW BE 0203.201.340 Nationale Bank van België n.v. BE-1000 BRUSSEL www.nbb.be RPR Brussel


---

Zij buigen zich vervolgens over de analyse van de impact van sectorale en geografische aggregatie op het tijdspatroon van prijsveranderingen en maken daarbij gebruik van verschillende niet-parametrische tests. De resultaten spreken voor zich. Hoe meer geaggregeerd de gegevens zijn, hoe nauwer het patroon van de prijsverandering aansluit bij de perfecte spreiding. De resultaten suggereren dan ook dat de benadering van Bhaskar (2002) wordt ondersteund door de praktijk. Zij zijn evenwel niet in overeenstemming met het scenario van de onvolledige informatie van Ball en Cecchetti (1988).

Communicatie de Berlaimontlaan 14 tel. + 32 2 221 46 28 BTW BE 0203.201.340 Nationale Bank van België n.v. BE-1000 BRUSSEL www.nbb.be RPR Brussel


---- --