Participatietop is participatieflop!
Ontslagrecht moet aangepakt worden
Den Haag, 27 juni 2007. Vandaag is de participatietop mislukt, hervormingen in het ontslagrecht worden niet gemaakt. Terwijl een meerderheid van de kamer het met de versoepeling van het ontslagrecht eens is, laat het kabinet zich gijzelen door de vakbonden. Economisch gezien is het jaren niet zo goed gegaan. Juíst nu hebben we een kans om iets aan de langdurige werkloosheid te doen, aldus de Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD).
Versoepeling kent alleen maar winnaars. Want aan de werkgeverskant zucht het MKB onder het huidige recht- gemiddeld is een werkgever nu 33.000 euro kwijt bij een ontslagprocedure. Denk maar eens aan de slager of de fietsenmaker op de hoek die het zich niet kan permitteren om iemand in dienst te nemen met de huidige consequenties. Momenteel is namelijk het faillissementsrisico te groot met het huidige systeem van de kantonrechtersformule. Hierdoor ontstaat een remming op de economie: er is eigenlijk meer werk en men zou dus meer omzet kunnen draaien.
Werknemers zullen ook weldra van de voordelen kunnen genieten. Zeker kwetsbare groepen als jongeren, ouderen en langdurig werklozen zullen eerder aan de slag komen. Het financiële risico voor de werkgever is immers minder en deze groep kan eindelijk zijn kans grijpen. En áls ze weer ontslagen zouden worden, hebben ze wél weer kostbare werkervaring opgedaan. Zeg nou zelf, als ondernemer neem je toch graag iemand aan die na zijn school diverse ervaringen heeft opgedaan op de arbeidsmarkt en die niet al jaren in de WW zit?
Dit blijkt uit Deense cijfers waar 70-80% van de werklozen binnen een half jaar een nieuwe baan heeft.
Het gehoorde argument dat oudere werknemers op deze manier door de werkgever makkelijk 'gedumpt' kunnen worden is onterecht. 'Het hoort toch om kwaliteit te gaan en oneerlijke concurrentie willen we toch niet in de hand werken? Een werkgever zou wel gek zijn om een kwalitatief goede werknemer met jarenlange expertise te ontslaan!' aldus Sabine Koebrugge.
De vakbonden hebben geen vertrouwen in hun leden. Niet doodknuffelen, maar verantwoordelijkheid geven. Laat ze samen met werkgevers en overheid over bijscholen/omscholen nadenken! Zo zitten mensen korter thuis.
Als het kabinet zijn motto 'Samen werken, samen leven' gestand wil doen, MOETEN ze ook de langdurige werkloosheid aanpakken. En is dit niet juíst een goed middel, in plaats van de 200.000 gesubsidieerde Aboutaleb-banen die alleen maar veel belastinggeld kosten?
* * *
Ingezonden persbericht