Afghanistan WTO-lid: pas op

28.06.2007 / 00:01 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Oxfam novib

Oxfam novib

http://www.novib.nl/

Den Haag, 27 juni 2007

De strijd van Afghanistan tegen armoede kan een flinke deuk oplopen als het land te gehaast toetreedt tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO), waarschuwt de internationale organisatie Oxfam vandaag.

In het rapport, Getting the fundamentals right, the early stages of Afghanistan s WTO accession process, zegt Oxfam dat een te snelle toetreding tot de WTO de Afghaanse export niet, zoals toegezegd, zal aanjagen, maar de kwetsbare sectoren landbouw en industrie juist blootstelt aan sterke buitenlandse concurrentie. Op de korte tot middellange termijn zijn invoerrechten en andere maatregelen nodig om het lokale Afghaanse bedrijfsleven en de nijverheid op het platteland te beschermen en de economische ontwikkeling te stimuleren.

De gemiddelde kosten van implementatie van een WTO-overeenkomst bedragen 100 miljoen dollar, maar er bestaat geen garantie dat de toetreding van Afghanistan tot de WTO tot meer handel of investeringen zal leiden. Het verkrijgen van gunstige lidmaatschapsvoorwaarden is essentieel voor de bevordering van duurzame en eerlijke economische groei.

Gezien de eisen die WTO stelt aan de minstontwikkelde landen, waaronder Afghanistan, roept Oxfam dringend op tot hervorming van de toetredingsregels van de WTO waarbij de armste landen een blijvende voorkeursbehandeling krijgen.

Directeur Adrie Papma van Oxfam Novib stelt:

De Afghaanse economie te snel liberaliseren kan een ondermijning betekenen van de essentiële inspanningen de armoede en het lijden in het land te verminderen. Zorgvuldige voorbereidingen en onderhandelingen voorafgaand aan de toetreding zijn de enige manier voor Afghanistan om maximaal profijt uit de WTO te halen en zware verplichtingen te voorkomen, zoals deze wel zijn opgelegd aan andere zeer arme landen, zoals Cambodja en Nepal. Het toetredingsproces behoort in te gaan op de ontwikkelingsbehoeften van Afghanistan, en niet op de eisen van bestaande WTO-leden.

Afghanistan laat zien dat er dringend behoefte is aan hervorming van de toetredingsregels van de WTO voor de minstontwikkelde landen. Daarbij moet prioriteit worden gegeven aan de ontwikkeling van deze landen en moeten ze een substantiële en blijvende voorkeursbehandeling krijgen.

Verder staat in het rapport:

Afghanistan heeft speciale maatregelen nodig om te waarborgen dat het land een significant deel van de voordelen van een opener buitenlands investeringsregime behoudt. Het land moet niet onder druk worden gezet om zijn nutssector te snel te liberaliseren, en ook moet het land niet worden verplicht zijn wettelijke structuren te hervormen zonder voorafgaande nauwgezette bestudering.
Er moet meer hulp en technische ondersteuning worden geboden voor het uitvoeren van onderzoek naar armoede en sociale impact en het inventariseren van de mogelijke effecten van toetreding op kwetsbare sectoren van de economie.

Einde/ Let op embargo


Noot voor de redactie,