Nieuw-Vlaamse Alliantie


Nood aan verandering! (28/06/07)

Drie rapporten die deze week werden bekendgemaakt tonen allemaal hetzelfde aan: het Belgisch beleid faalt. Een nota van de administratie financiën wijst op 600 miljoen minder fiscale inkomsten dan begroot. De Studiecommissie voor de Vergrijzing rekent voor dat de kosten voor de opvang van de vergrijzing 2 miljard meer zullen bedragen dan tot nu toe werd aangenomen. En tot slot is er een (nog ongepubliceerd) rapport van de OESO dat genadeloos de vinger op de wonde van de onoverzichtelijke en te vette Belgische overheidsstructuur legt.

Deze rapporten zijn zonder twijfel onthutsend, maar N-VA vindt ze niet verrassend. De analyse is immers niet nieuw. Het voluntarisme van premier Verhofstadt kon ook de voorbije jaren niet verhullen dat er geen afdoend antwoord werd gegeven op de sociaal-economische uitdagingen die ons te wachten staan. Onze kritiek was hard en deze nieuwe rapporten geven aan dat de kritiek meer dan terecht was.

De regeringsvorming is dan ook van cruciaal belang. We moeten nu de kans grijpen om een regeerakkoord te onderhandelen dat er op gericht is knopen door te hakken. De uitdagingen zijn gekend, het antwoord eveneens: een doorgedreven staatshervorming waarbij de deelstaten zelf de hefbomen in handen krijgen om een sociaal-economisch beleid te voeren dat een antwoord biedt op de eigen noden en behoeften. Dat is wat de N-VA wil helpen realiseren: méér Vlaanderen voor een beter Vlaanderen.

Dat is meteen ook de opdracht die de nieuwe Kamerleden van N-VA zichzelf meegeven. Els De Rammelaere, Sarah Smeyers, Jan Jambon, Flor Van Noppen en Bart De Wever legden vandaag de eed af in de Kamer. Louis Ide deed dit in de Senaat. Samen met hun N-VA-collegas in het Europees parlement en het Vlaams parlement zullen ze elke dag opnieuw proberen het N-VA-partijprogramma om te zetten in beleid. De N-VA wenst hen daarbij alle succes.

Auteur:
Voorzitter N-VA
Bart De Wever

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be