Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 28-06-2007

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending donderdag 28 juni
Nederland 1 - 18.20 uur

'Geen bezwaar'-systeem levert meeste donoren op
CDA bekijkt opties opnieuw

Als we in Nederland het 'geen bezwaar'-systeem zouden invoeren, zou dat veel meer orgaandonoren opleveren dan in het huidige systeem, zo blijkt uit een onderzoek van het EénVandaag Opiniepanel onder 21.000 mensen. Van de deelnemers staat nu 34 procent geregistreerd als orgaandonor. Bij het 'geen bezwaar'-systeem zou 59 procent van de deelnemers geheel of gedeeltelijk zijn of haar organen ter beschikking stellen. In het 'geen bezwaar'-systeem is iedereen automatisch donor tenzij hij laat registreren dat hij dat niet wil zijn.

Een meerderheid van 55 procent van alle deelnemers is voor invoering van het 'geen bezwaar'-systeem. Opmerkelijk is dat ook een meerderheid van de CDA-stemmers (57 procent) hier voorstander van is. De CDA-fractie stemde onlangs nog tegen de invoering van het 'geen bezwaar' systeem. In de uitzending van EENVANDAAG van vanavond (donderdag 28 juni) zegt CDA Tweede Kamerlid Ormel dat zijn fractie nu alle opties opnieuw gaat bekijken.

In het onderzoek werden ook een aantal andere maatregelen voorgelegd om meer donoren te werven. Allemaal leveren ze meer geregistreerde donoren op dan in het huidige systeem het geval is. Het gaat om korting op de ziektekostenpremie, voorrang op de wachtlijst voor geregistreerde donoren en 'geen donor, geen orgaan'.

Uit het onderzoek blijkt ook dat één op de vijf deelnemers zijn organen wel ter beschikking wil stellen na zijn dood, maar zich niet als orgaandonor laat registreren. Ook geeft een kwart van de ondervraagden (24 procent) aan dat ze bereid zijn een flink bedrag te betalen voor een orgaan als ze dat nodig zouden hebben.

Meer uitslagen van de enquête zijn te vinden op www.eenvandaag.nl.