Persbericht EénVandaag

Duizenden Marokkaanse remigranten woedend op visumregeling Nederland

Ruim 7000 vrijwillig teruggekeerde Marokkaanse remigranten zijn woedend omdat ze geen meerjarenvisum krijgen voor familiebezoeken aan Nederland. Door de vrijwillige terugkeer vallen ze niet onder de remigrantenregeling. Het gaat om oud-gastarbeiders met een AOW- of een WAO-uitkering. Als ze nu familie willen bezoeken in Nederland, moeten ze dezelfde procedure doorlopen als Marokkanen die nog nooit in Nederland zijn geweest. Dat betekent dat er iemand in Nederland met voldoende inkomen en een vaste verblijfplaats garant voor ze moet staan.

"Stuitend", aldus Mohammed Sayem van de SSR, de Stichting Steun Remigranten in EénVandaag: "In de jaren 60 zijn de gastarbeiders met open armen hierheen gehaald en hebben hard gewerkt en meegeholpen aan de Nederlandse economie. Ik vind het niet terecht dat het deze mensen zo moeilijk gemaakt wordt om Nederland te kunnen bezoeken. Heel veel mensen hebben toch een deel van hun leven hier achtergelaten."

De SSR heeft samen met het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN) en de Marokkaanse belangenvereniging Al Fath een brandbrief gestuurd naar staatsecretaris van Justitie, Nebahat Albayrak. Ze pleiten ervoor dat deze groep ook in aanmerking komt voor een soepele visumregeling en dat ze niet meer aan de strenge visumcriteria hoeven te voldoen bij de Nederlandse ambassade in Rabat.

De vrijwillig teruggekeerde Marokkanen hebben veelal 20 tot 30 jaar in Nederland gewoond en gewerkt. Ze ondervinden veel problemen bij de aanvraag van een visum voor familiebezoek in Nederland. Vaak wordt dit verzoek afgewezen. Daardoor kunnen ze geen familie in Nederland bezoeken of oud-collega's ontmoeten. De 74-jarige Mohend Gezouani is heel boos. Hij heeft 22 jaar in Utrecht gewoond en gewerkt. Zijn zoon, die verlamd is, heeft hij al dertien jaar niet gezien: "Ik wil graag mijn familie en kinderen bezoeken. Een kind van me ligt in het ziekenhuis. Waarom kan ik dat niet doen?"

Marokkanen die wel met een remigratieregeling teruggekeerd zijn krijgen naast een remigratie-uitkering ook een versoepelde visumregeling in de vorm van een meerjarenvisum. PvdA Kamerlid Khadija Arib zal de staatssecretaris van Justitie om opheldering vragen over deze kwestie. Zij vindt dat deze groep ook in aanmerking moet komen voor een versoepelde visumregeling.

Uitzending donderdag 28 juni om 18.17 uur op Nederland 1.

Voor meer info (