Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 28 juni 2007

Kleurrijke basisscholen in De Baarsjes
De Baarsjes is medeondertekenaar van het donderdag 28 juni ondertekende Convenant Kleurrijke Basisscholen. 'Het convenant past naadloos in ons eigen plan Kansen voor Kinderen', zegt portefeuillehouder onderwijs Godfried Lambriex. 'We willen graag dat ouders voor hun kinderen kiezen voor een school in de buurt. Ik ben me ervan bewust dat het probleem van segregatie niet alleen via het onderwijs opgelost kan worden, maar ook via stedelijk woningbouwbeleid en huisvesting. Maar ik zie een gezamenlijke taak om ouders ook via de scholen te ondersteunen.' Amsterdam is een stad met een grote diversiteit van verschillende culturen, gezindten en achtergronden. Sociale cohesie en goed samenleven met elkaar is daarom belangrijk. Toch leven er in Amsterdam nog te veel kinderen in verschillende 'werelden'. Met het Convenant Kleurrijke Basisscholen geven de gemeente Amsterdam, alle stadsdelen en openbare en bijzondere basisscholen aan dat zij ervoor willen zorgen dat kinderen in Amsterdam elkaar ook via het onderwijs leren kennen. En dat scholen kleurrijk en gemengd worden, zodat zij een afspiegeling vormen van de buurt om zo een belangrijke rol te spelen bij het integreren in buurt, wijk of stadsdeel. Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.
Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Reminder
Cohen bezoekt Corantijn
Basisschool Corantijn heeft een naam hoog te houden als kleurrijke school. Bij de school betrokken ouders proberen de school net zo divers te maken als De Baarsjes is. Samen met portefeuillehouder onderwijs Godfried Lambriex, gaat burgemeester Cohen hen vrijdag 29 juni een hart onder de riem steken. Cohen: 'Ik ben blij met het enthousiasme en de betrokkenheid van de ouders van de kleurrijke Corantijn. Zij zien de positieve kanten van uitwisseling tussen verschillende culturen en zetten zich in voor hun kind, school en buurt.' Een groep ouders van basisschool Corantijn organiseert 29 juni een evenement met als motto: Twee culturen weten meer dan één. Ouders gaan met elkaar in gesprek over vragen als: wat vind ik belangrijk in mijn eigen cultuur en wat wil ik van andere culturen leren. De uitkomsten van de gesprekken worden aan de burgemeester voorgelegd. Tijdens de ochtend maken ouders plannen voor het komende schooljaar rondom het thema: Samen vieren, samen spelen, samen doen. Corantijn-directeur Minke Westveer: 'Corantijn bereidt kinderen voor op een kleurrijke toekomst waarin mensen met verschillende culturen vanzelfsprekend samen werken en leven'. Cohen is van 10.30 tot 11.15 uur op de school, Corantijnstraat 4. Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.
Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Amsterdam presenteert verbeterplannen luchtkwaliteit De gemeente Amsterdam heeft deze week twee plannen gepresenteerd om de luchtkwaliteit in de stad de komende jaren te verbeteren: een discussiedocument 'Voorrang voor een gezonde stad' met maatregelen voor het personenvervoer en het 'Actieplan goederenvervoer'. Amsterdam wil met beide plannen het auto- en vrachtverkeer in de stad schoner maken en verminderen. De plannen richten zich op het gebied binnen de ring A10 (uitgezonderd Noord), dat een 'milieuzone' wordt. De Baarsjes valt ook binnen dit gebied. In 'Voorrang voor een gezonde stad' wordt een aantal maatregelen voorgesteld: subsidie voor roetfilters voor dieselauto's en bestelbusjes, verhoging van het parkeertarief naar het A-tarief (nu 3,60 euro) binnen de milieuzone, maar ook verbetering van openbaar vervoer, stimuleren van gebruik fiets en openbaar vervoer, uitbreiding P+R-terreinen, dynamisch verkeersmanagement (bijvoorbeeld betere afstemming van verkeerslichten en informatievoorziening om doorstroming van verkeer te verbeteren) en uitbreiding van het aantal buurtgarages. In het Actieplan goederenvervoer wordt de 'milieuzone' alleen toegankelijk voor vrachtwagens die aan bepaalde milieueisen voldoen. Samen met aanvullende maatregelen als het invoeren van alternatieve bevoorrading (bijvoorbeeld met vrachttram) moet in 2010 de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide met 15% verminderd zijn. Het discussiedocument vormt de basis voor een debat met de stad. Dit debat zal na de zomer op diverse plekken plaatsvinden en eindigen op de Autovrije Dag op 23 september. Het programma hiervoor is binnenkort bekend. Mensen kunnen al reageren op het internetforum: http://www.amsterdam.nl/gemeente/volg_het_beleid/wij_amsterdammers/debat_gezonde_lucht. De resultaten van het debat worden verwerkt in het definitieve plan, dat vervolgens door de besturen van de centrale stad en de stadsdelen wordt vastgesteld en wordt vrijgegeven voor inspraak. Het Actieplan goederenvervoer is vanaf september voor inspraak beschikbaar. Uitgebreide informatie over de verbeterplannen is te bekijken op het weblog van Tjeerd Herrema, http://www.amsterdam.nl/gemeente/college/weblog_tjeerd/nieuws/schoner_en_minder Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Spetterend sluitstuk van Juni Kunstmaand 07
Aan alle mooie dingen komt een eind, zo ook aan het jaarlijkse kunst- en cultuurfestival in De Baarsjes. Een overzicht van de laatste activiteiten: Het Capoeira Angola Centre of the Netherlands organiseert op vrijdag 29 en zaterdag 30 juni en op zondag 1 juli verschillende activiteiten met capoeira in de hoofdrol. Deze Braziliaanse combinatie van dans en vechtkunst is spectaculair om te zien. Er worden demonstraties en presentaties gegeven en er is de mogelijkheid lessen en workshops te volgen. Op vrijdag en zaterdag wordt de dag afgesloten met een dansfeest met muziek uit alle hoeken van de wereld. Kijk op www.junikunstmaand.nl voor tijden en locaties. De verhalenwedstrijd In Geuren en Kleuren vindt zijn finale op zaterdag 30 juni in café restaurant Edel, gevestigd in Het Sieraad aan de Postjesweg. Tijdens een brunch van 11.00 tot 14.00 worden zes verhalen voorgelezen door actrice, zangeres en Baarsjesbewoner Ricky Koole. De jury bepaalt uiteindelijk wie er met de hoofdprijs - een toneelbewerking van het verhaal - vandoor gaat. In Club 8 Circus Wonderbaars, het officieuze eindfeest van Juni Kunstmaand 07 (29 juni). Circus Wonderbaars is een kunstproject van Victorine Pasman, die voor deze avond de volledige aankleding en alle kostuums verzorgt. Samen met een breed scala aan acts en optredens belooft het een geweldig circusspektakel te worden. Het feest duurt van 22.00 tot 04.00 uur, de entree bedraagt 7,50 euro. Portefeuillehouder: Mirjam Smeels.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Duizendste bezoeker Natuurlijk Museum
Natuurlijk Museum in de Witte de Withstraat 139 begroette woensdag 27 juni de duizendste bezoeker. De jonge klant - zijn naam is helaas onbekend gebleven - had zijn vader meegebracht. Zelf kwam hij voor de tweede keer naar de wondere wereld in het museum kijken. Het ongewone museum is gericht op de natuurlijke historie, kunst en verzamelwoede. Zaterdag 30 juni is de laatste dag in het korte bestaan van het Museum, onderdeel van het programma van Juni Kunstmaand in De Baarsjes.

Uitnodiging
Grote Finale Baarsjes Zomerkampioenschap
Jumpstyle, touwtje springen, bal hooghouden en emmer tillen. Honderden kinderen deden al mee aan de voorrondes in mei en juni. Na 10 voorrondes is het zaterdag 30 juni tijd voor de Grote Finale van het Baarsjes Zomerkampioenschap 2007 op het Mercatorplein. Het Baarsjes Zomerkampioenschap is een sportieve strijd voor kids tussen de 7 en 12 jaar. Ze bestrijden elkaar op de onderdelen jumpstyle, touwtje springen, bal hooghouden en emmer tillen. De afgelopen maanden werden er voorrondes gespeeld op alle pleinen in De Baarsjes. Het toernooi is een enorm succes. Elke week doen er 50 tot 150 kinderen mee in de voorrondes. De winnaars van de 10 vooronders strijden zaterdag tegen elkaar voor de eer en een enorme beker. Meisjes maken evenveel kans als jongens. Stadsdeelvoorzitter Arco Verburg: 'De Baarsjes in beweging, prachtig!' Verburg reikt zaterdag om 17:30 de hoofdprijs uit op het Mercatorplein. Meer informatie over het Baarsjes Zomerkampioenschap op de websitepagina's van Sportbuurtwerk, www.baarsjes.nl/sportbuurtwerk. Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Baarsjes Vrijwilligersprijs 2007
Wie wint de Vrijwilligersprijs 2007? Op De Baarsjesdag (8 september) zullen we het weten. Bewoners die een goed initiatief in het zonnetje willen zetten, kunnen dit voor 15 augustus melden bij de Vrijwilligerscentrale Amsterdam, 020 530 1220 (of via www.vca.nu). De winnaar van de Vrijwilligersprijs 2007 gaat met 500 euro en een wisselbeker naar huis.

Uit de stadsdeelraad

Raad geeft richting aan de begroting.
De stadsdeelraad heeft in haar vergadering van dinsdag 26 juni de Kaderbegroting 2008 vastgesteld. Door middel van de Kaderbegroting kan de raad richting meegeven aan het Dagelijks Bestuur voor te voeren beleid de komende jaren en de huidige begroting zo nodig bijstellen. Tijdens de vergadering hebben de PvdA, GroenLinks, de VVD en D66 aangegeven waar volgens hen het komende jaren de accenten in het beleid moeten komen te liggen. De belangrijkste aandachtspunten hierbij zijn het voeren van een actief sociaal beleid, het voorkomen en bestrijden van overlast van jongeren en meer maatregelen op het gebied van milieu.

De volgende moties en/of amendementen zijn bij de behandeling van de Kaderbegroting aangenomen:

. Theater- en filmvoorstellingen in de Baarsjes - ingediend door VVD en D66 - unaniem aangenomen; . Actief benaderen bewoners en ondernemers Adopteer uw bak - ingediend door VVD en PvdA - unaniem aangenomen; . Ontmoet de Baarsjesouderen - ingediend door VVD en D66 - aangenomen; . Sluitende aanpak sociale activering - ingediend door GL - unaniem aangenomen; . Outreachend werken - ingediend door GL en PvdA - unaniem aangenomen; . 60.000 kilo (ja/nee nee/nee stickers) - ingediend door PvdA - unaniem aangenomen; . Buurtbloemetje - ingediend door PvdA - unaniem aangenomen; . Start Ouderenconsultatiebureau voor Ouderen in 2008 - ingediend door PvdA en GL - aangenomen; . Structureel groen, structureel financieren! - ingediend door PvdA - unaniem aangenomen . Pilot voorlichting en handhaving voor een schonere straat - ingediend door D66 en VVD - aangenomen.

Raadsvoorzitter Wielsma stopt
Rein Wielsma stopt per 1 oktober om persoonlijke redenen zijn werk als raadslid voor de PvdA en als raadsvoorzitter van stadsdeelraad De Baarsjes. Wielsma werkt sinds mei 2006 als raadsvoorzitter en raadslid in de stadsdeelraad. Zijn opvolger als raadslid voor de PvdA is Martine Jansen. Zij is momenteel nog duo-raadslid. Wie de functie van raadsvoorzitter overneemt, is nog niet bekend.

Agenda

|Juni        |                                         |              |
|Dag & tijd  |Wat is er te doen                        |Waar          |
|1-30 juni   |Juni Kunstmaand 2007                     |De Baarsjes   |
|            |www.junikunstmaand.nl                    |              |
|            |                                         |              |
|Donderdag 28|Buurtoverleg Chassébuurt                 |Buurthuis     |
|juni        |(buurtportefeuillehouder: Arco Verburg). |Chassé        |
|19.30-21.30 |                                         |Chasséstraat  |
|uur         |                                         |91            |
|T/m 29 juni |Tentoonstelling: Ter nagedachtenis aan   |MLB           |
|            |mijn moeder 1943-1972 van Johan Peter van|Expositieruimt|
|            |der Stouwe. Dertig foto's die samen één  |e             |
|            |beeld vormen (170x195cm).                |Witte de      |
|            |                                         |Withstraat 32 |
|            |                                         |A             |
|29-30 juni  |Capoeira                                 |Chebba        |
|            |(alleen voor meiden). Gratis workshop    |Girlzlounge   |
|            |onder begeleiding van een vrouwelijke    |Balboaplein 2 |
|            |lerares. Meer info:                      |              |
|            |www.girlzlounge-baarsjes.jouwpagina.nl en|              |
|            |020 412 2599.                            |              |
|            |                                         |              |
|Vrijdag 29  |Circus Wonderbaars                       |Club 8        |
|juni        |Entree: 7,50 euro. Meer info:            |Admiraal de   |
|22-04 uur   |www.club-8.nl.                           |Ruijterweg 56b|
|            |                                         |              |
|            |                                         |              |
|Zaterdag 30 |Sport op het Mercatorplein               |Mercatorplein |
|juni        |Organisatie: Sportbuurtwerk De Baarsjes  |              |
|14-17 uur   |en Stichting Beheer Mercatorplein.       |              |
|            |                                         |              |
|Zaterdag 30 |Workshop Animatiefilm maken voor jong en |Akooka Works  |
|juni        |oud. Kosten 12,50 p.p. (14-16 uur) en    |Witte de      |
|14-18 uur   |Borrel met live muziek (16-18 uur).      |Withstraat    |
|            |                                         |22A-hs        |
|            |                                         |              |
|Zaterdag 30 |Jan Maijenpicknick Buurtfeest            |Jan           |
|juni        |Organisatie: Buurtcomité Jan             |Maijenplein   |
|14-21 uur   |Maijenpicknick.                          |              |
|            |                                         |              |
|Zaterdag 30 |Open dag Stichting GPB                   |Hudsonhof     |
|juni        |Kunst en muziek door gehandicapten voor  |              |
|11-17 uur   |iedereen. Meer informatie: www.stgpb.org.|              |
|            |                                         |              |
|            |                                         |              |
|Zaterdag 30 |Kinderparade in klederdracht             |Mercatorplein |
|juni        |Vreugdevolle herdenking van de slavernij |              |
|16-16.30 uur|slachtoffers door jong en oud.           |              |
|            |Organisatie: Sportbuurtwerk De Baarsjes  |              |
|            |en Stichting Beheer Mercatorplein.       |              |
|            |                                         |              |
|Zaterdag 30 |Internationale Capoeira Angola           |Mercatorplein |
|juni        |Rodademonstratie                         |              |
|17-19 uur   |Organisatie: Capoeira Angola Center,     |              |
|            |Winkeliersvereniging Berlage Passage &   |              |
|            |Stichting Beheer Mercatorplein.          |              |
|            |                                         |              |
|T/m 30 juni |Tentoonstelling: De Groene Loper         |Witte de      |
|            |Meer info waaronder het programma:       |Withstraat en |
|Zaterdag &  |www.destoker.nl.                         |Philips van   |
|zondag      |                                         |Almondestraat |
|12-17 uur   |                                         |              |
|T/m 30 juni |Venster op de Wereld van Judith Zwaan. In|Galerie Ei    |
|            |de vroege jaren 90 begint Zwaan met het  |Admiraal de   |
|Zaterdag    |verzamelen van oude vensters uit de      |Ruijterweg    |
|12-17 uur   |afvalcontainers van de stadsvernieuwing. |154           |
|Zondag 14-17|Zij maakt er 'doorkijkschilderijen' van. |              |
|uur         |Info: galerieei@zwaanart.nl.             |              |
|            |                                         |              |
|T/m 30 juni |Tentoonstellingen in het Natuurlijk      |Natuurlijk    |
|            |Museum                                   |Museum        |
|            |Meer info: www.natuurlijkmuseum.nl.      |Witte de      |
|            |                                         |Withstraat 139|
|T/m 30 juni |Kunst: verkoop en presentatie Erotische  |Arps&Co       |
|            |tekeningen van de Italiaanse kunstenaar  |Arubastraat 1 |
|            |Ele d'Artagnan (1911-1987). Open: ma- za,|              |
|            |17-19 uur. Meer info:                    |              |
|            |www.arpsgallery.com.                     |              |
|            |                                         |              |
|T/m 30 juni |Videofilm 'De buurt is mijn familie'     |Meneer de Wit |
|            |Download de flyer.                       |              |
|            |                                         |Witte de      |
|            |                                         |Withstraat 10 |
|Maandag 2   |Openbare Vergadering Ouderen Advies Raad.|Magelhaensplei|
|juli        |                                         |n 18          |
|13.30-16 uur|                                         |              |
|Maandag 2   |Buurtoverleg Postjesbuurt                |Trouwzaal     |
|juli        |(buurtportefeuillehouder: Ab Cherribi).  |stadsdeelkanto|
|19.30-21.30 |                                         |or            |
|uur         |                                         |Baarsjesweg   |
|            |                                         |224           |
|            |                                         |              |
|Woensdag 4  |Buurtoverleg Jan Maijenbuurt en          |De Tagerijn   |
|juli        |Mercatorbuurt (buurtportefeuillehouder:  |Balboastraat  |
|19.30-21.30 |Mirjam Smeels).                          |18            |
|uur         |                                         |              |
|Donderdag 5 |Gierzwaluw-fietstocht/wandeling          |De Baarsjes   |
|juli        |Vanaf 7.30 uur kijkt u korte film over   |              |
|7.30-10 uur |gierzwaluwen in Buurtmuseum Ortelius,    |              |
|            |Willem Schoutenstraat 48. Hierna volgt de|              |
|            |fietstocht/wandeling. Info: Ankie        |              |
|            |Veltkamp, 020 412 6063.                  |              |
|            |                                         |              |
|6 jul-11    |Expositie: Vederlicht van Eva Beumer     |MLB           |
|augustus    |Opening: 6 juni, 17-19 uur. Werken op    |Witte de      |
|            |papier - keramische beelden. Open: za    |Withstraat 32A|
|            |12-17 uur en op afspraak 020 689  7253.  |              |
|            |                                         |              |
|T/m 6 juli  |Tentoonstelling: A weblog in the flesh   |Zoete-Broodjes|
|            |Download de flyer.                       |              |
|            |                                         |Witte de      |
|            |                                         |Withstraat 89.|
Voor algemene vragen: Rinze van Opstal, hoofd Communicatie, 06 1299 1741.


---- --