Gemeente Wageningen

Onderzoek nieuwbouw Pantarijn afgerond

Op 9 november 2006 heeft de gemeenteraad van Wageningen ingestemd met een onderzoek naar het proces rond de totstandkoming van de nieuwbouw van de scholengemeenschap Het Pantarijn. Een forse financiële tegenvaller van 5,2 miljoen euro vormde hiervoor de aanleiding. Het door Lysias Consulting Group uitgevoerde onderzoek is onlangs afgerond. De begeleidingscommissie Onderzoek Pantarijn heeft het onderzoeksrapport aangeboden aan de raad en het college van B&W.

In het onderzoeksrapport van Lysias wordt het verloop van het project geschetst en worden de gestelde onderzoeksvragen beantwoord. Het onderzoek bestond uit twee delen:

· Een feitenonderzoek naar het gehele proces Pantarijn vanaf 2001

· Verbetervoorstellen voor de sturing en organisatie van toekomstige grote projecten in Wageningen

Uit het feitenonderzoek blijkt dat vanaf het begin van het project een brede politieke en bestuurlijke behoefte werd gevoeld om de nieuwbouw van Pantarijn te realiseren. Algemeen werd de visie gedeeld dat nieuwbouw goed was voor de stad en voor het onderwijs. Deze brede behoefte tot nieuwbouw heeft een grote invloed gehad op het proces. Lysias concludeert dat de vraag niet was óf er nieuwbouw moest komen, maar hóe de nieuwbouw een feit kon worden.

Lysias komt tevens tot de conclusie dat de dekkingsproblemen vanaf het begin van het project (vanaf 2000) hebben gespeeld. De verschillende dekkingsvoorstellen getuigden niet van een solide financiële basis. De financiële tegenvaller is dan ook ontstaan in de dekking en niet in de bouwkosten. Op basis van het feitenonderzoek concludeert Lysias dat het samenspel tussen raad, college en de ambtelijke organisatie niet in balans was bij dit project en per saldo onvoldoende sturend bleek. Het is duidelijk dat alle betrokken partijen fouten hebben gemaakt.

Over de organisatie van het project concludeert Lysias dat er niet professioneel projectmatig is gewerkt, niet methodisch (in termen van resultaatformulering, faseren, beheersen en beslissen), noch qua projectorganisatie (structuur en samenwerking). Duidelijk is dat een sterke verkokering binnen de ambtelijke organisatie en onvoldoende samenwerking en regie het project niet ten goede zijn gekomen. Daarnaast hebben vele personele wisselingen op sleutelposities en een zwakke dossiervorming er aan bijdragen dat de greep op het dossier onvoldoende was.

Op basis van alle constateringen schat onderzoeksbureau Lysias de kans in redelijkheid aanwezig dat elders in de organisatie of bij andere projecten eveneens (grote) financiële risico's worden gelopen die op dit moment niet bekend zijn. Daarom acht Lysias systematische en indringende wijzigingen nodig voor een betrouwbare sturing van en controle op de organisatie, uitgaven, verplichtingen en inkomsten.

De systematiek van `checks & balances' in de ambtelijke organisatie en in het samenspel tussen raad, college en ambtelijke organisatie moet worden hersteld. Tot slot beveelt Lysias aan om de noodzakelijke professionalisering van het projectmatig werken grondig door te voeren om bij volgende projecten nieuwe financiële risico's te voorkomen.

De begeleidingscommissie Onderzoek Pantarijn, bestaande uit leden van het college en de raad, geeft aan de conclusies uit het rapport te onderschrijven en adviseert de aanbevelingen met kracht uit te voeren. In de aanbiedingsbrief aan raad en B&W worden daarom inhoudelijke en procedurele voorstellen gedaan voor een implementatie van de aanbevelingen. De begeleidingsgroep geeft aan dat er veel aan de hand is en veel moet gebeuren. Met de onderzoekers is de begeleidingscommissie van mening dat de conclusies uit dit rapport hard, duidelijk en terecht zijn: 'Voor het proces van verbetering staan raad, college van B&W en het ambtelijke apparaat nu voor de taak om de totale gemeentelijke organisatie verder te professionaliseren en om fouten als deze in de toekomst te voorkomen'.

Nadere informatie kunt u lezen in de brief van de begeleidingscommissie en het onderzoeksrapport rond de bouw van de Pantarijn.