TCX: Nieuw fonds biedt buffer voor valutarisico
FMO en minister Koenders voor OS effenen de weg voor internationale financiers om lokale valuta leningen te verstrekken aan ondernemers in ontwikkelingslanden.
Den Haag, 28 juni 2007. Ondernemers in ontwikkelingslanden zijn te vaak aangewezen op leningen in euro's of dollars. Omdat ze inkomsten ontvangen in lokale valuta zijn ze kwetsbaar voor devaluaties en valutacrises. In navolging van ontwikkelingsbanken als FMO zien internationale financiers steeds meer de commerciele potentie van het verstrekken van leningen in opkomende markten, maar vrezen ook het bijkomende valutarisico. Met de oprichting van The Currency Exchange Fund (TCX) biedt FMO, in samenwerking met de Nederlandse overheid en tien medefinanciers, als eerste ter wereld een oplossing voor dit probleem.
TCX is het eerste valuta fonds voor ontwikkelingslanden ter wereld. Het fonds reduceert de risico's voor bank en ondernemer zodanig dat het verstrekken van leningen in lokale valuta een aantrekkelijke optie wordt voor alle betrokkenen. Dit investeringsfonds, met een omvang van bijna 300 miljoen euro, en een transactiecapaciteit van circa 1,2 miljard euro , is opgezet door FMO. Dat er in de financiële wereld enthousiasme is voor dit fonds blijkt uit de groep van investeerders die zich hebben aangesloten, waaronder ABN Amro, de African Development Bank, Oikocredit en de Development Bank of South Africa. De Nederlandse staat levert met een katalyserende bijdrage een belangrijke impuls aan dit succes. Op zaterdag 30 juni geven FMO en minister Koenders op Schokland het startschot voor dit unieke initiatief. Dit in het kader van 'Het Akkoord van Schokland' waarin bedrijven en organisaties concreet aangeven hoe ze zelf of met anderen één of meer Millennium Ontwikkelingsdoelen dichterbij zullen brengen.
FMO: bijna 20 jaar ervaring met lokale valuta
FMO heeft bijna 20 jaar ervaring in het direct verstrekken van leningen aan ondernemers in lokale valuta. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Ontwikkelingssamenwerking) maakt TCX mogelijk door een achtergestelde financiering (first loss) te verstrekken. Hierdoor worden de risico's voor ontwikkelingsbanken en commerciële partijen aanvaardbaar. TCX heeft een winstoogmerk, en bij succes zal de investering van de Nederlandse Staat weer vrijkomen voor vervolgdoeleinden. De investering van het Ministerie bedraagt 50 miljoen euro. De overige investeerders (inclusief FMO) dragen gezamenlijk circa 240 miljoen euro dollar bij.
Arthur Arnold, directeur van Netherlands Development Finance Company FMO: 'Ondernemen is risico nemen. Maar als je alleen in euro's of dollars kunt lenen terwijl je inkomsten bijvoorbeeld in Tanzaniaanse shilling zijn, dan loop je onevenredig risico. FMO helpt ondernemers in ontwikkelingslanden al jaren door het voortouw, en het risico, te nemen door het verstrekken van leningen in lokale valuta. Met TCX hebben we de mogelijkheid om samen met onze partners deze ervaring veel breder in te zetten en een enorm ondernemingspotentieel te realiseren.'
Accent op Sub Sahara Afrika
TCX heeft een regionaal accent op Sub-Sahara Afrika; sectoraal op microfinanciering en het midden- en kleinbedrijf, betaalbare huisvesting en infrastructuur projecten. TCX is additioneel aan de markt. Door deelname in het fonds kunnen institutionele beleggers en ontwikkelingsbanken hun klanten in ontwikkelingslanden lange termijn financiering in lokale valuta bieden.
Bert Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking: ' Succesvolle lokale ondernemingen zijn een voorwaarde voor de ontwikkeling van een duurzame en stabiele lokale economie. Uiteindelijk zal de bestrijding van armoede moeten voortkomen uit de veerkracht van plaatselijke ondernemers. Een relatief kleine bijdrage vanuit mijn budget leidt tot een enorme hefboomwerking. Kortom, een goed voorbeeld van moderne ontwikkelingssamenwerking.'
De TCX investeerdersgroep bestaat uit: Europese ontwikkelingsbanken, regionale multilaterals, commerciële banken, microfinanciers en overheden.
De Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) is de internationale ontwikkelingsbank van Nederland. FMO investeert risicodragend kapitaal in bedrijven en financiële instellingen in ontwikkelingslanden. FMO heeft een totale investeringsportefeuille van EUR 2,7 miljard en behoort wereldwijd tot de grootste bilaterale ontwikkelingsbanken. Mede dankzij de relatie met de Nederlandse overheid kan FMO risico's nemen die commerciële banken (nog) niet aandurven. Met als doel: florerende bedrijven en financiële instellingen creëren die als motor fungeren voor duurzame groei in hun land.
Noot voor redacties (