Gemeente Bernheze


Bevoegdheden Toezichthouder uitgebreid

Frank van den Hoogen, de toezichthouder openbare ruimte van de gemeente Bernheze wordt beëdigd als Buitengewoon Opsporingsambtenaar. Hij krijgt dan handhavende bevoegdheden, zodat hij op kan treden bij overtredingen in de openbare ruimte.

Frank van den Hoogen is in maart 2005 door de gemeente benoemd als toezichthouder in de openbare ruimte. Uit de enquête `Kleine Ergernissen' die de gemeente onder de inwoners heeft gehouden, bleek dat er behoefte was aan iemand die zichtbaar in de kernen aanwezig is en inwoners aanspreekt op hun gedrag.

De gemeenteraad heeft op 9 november 2006 besloten dat de Toezichthouder Openbare Ruimte ook de mogelijkheid moet krijgen om burgers te kunnen beboeten als zij bepaalde regels overtreden. Om dit te realiseren heeft de gemeente een officiële aanvraag ingediend bij het Ministerie van Justitie met het verzoek onze toezichthouder als controleur van de Algemene plaatselijke verordening (Apv) en parkeercontroleur te benoemen. De minister van Justitie heeft deze aanvraag goedgekeurd en op 3 juli 2007 vindt de beëdiging plaats in het politiebureau in Oss.
Vanaf dat moment heeft Frank van den Hoogen de mogelijkheid om boetes uit te delen bij parkeer- en Apv-overtredingen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het uitlaten van honden op plaatsen die daar niet voor bestemd zijn of om het parkeren buiten de daarvoor ingerichte parkeervakken.

foto: Toezichthouder Frank van den Hoogen mag ook boetes uitdelen