Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Brussel/ Woerden, 28 juni 2007

Hans Grünfeld nieuwe voorzitter industriële energiegebruikers in Europa

Vandaag kiest de Europese organisatie voor industriële energiegebruikers (IFIEC Europe) in Brussel Dr. Hans Grünfeld, tot haar nieuwe voorzitter. Hans Grünfeld blijft daarnaast algemeen directeur van de vereniging voor zakelijke energie- en watergebruikers (VEMW) in Woerden. Hans Grünfeld is de opvolger van Peter Claes van het Belgische FEBELIEC.

IFIEC is in Brussel o.a. de gesprekspartner voor de Europese Commissie als het gaat om de belangenbehartiging van de industriële energiegebruikers. Deze Europese organisatie is tevens het platform waarop 15 nationale organisaties van zakelijke energiegebruikers hun krachten bundelen om te bewerkstelligen dat met name de concurrentiepositie van de (energie-intensieve) industrie in Europa, actief op wereldmarkten, verder wordt versterkt.

Hans Grünfeld:" Het gebrek aan mededinging op de Europese energiemarkten is nog altijd een structureel probleem voor de energie-intensieve industrie. Er zijn met name zorgen met betrekking tot de leveringszekerheid, een gebrek aan energie prijsvormingsdata en de verticale integratie aan de aanbodzijde." Hij wijst er op dat één Europese energieaanpak strategisch zo belangrijk is dat de Europese Commissie het Lissabon akkoord ruim baan moet geven m.b.t. de leveringszekerheid, de milieu- en klimaatdoelstellingen en overige elementen in het energiepakket dat de Commissie vorig jaar heeft gepresenteerd. Daarnaast moet de ongebreidelde marktmacht van energiebedrijven worden tegengegaan, ook wanneer regionale markten tot wasdom komen.

IFIEC vraagt speciaal aandacht voor de toewijzingsmechanismen voor grensoverschrijdende capaciteit. Dit slecht functioneerde systeem vraagt, signaleert Grünfeld, om een kritische toetsing van de Europese regulering en de toepassing daarvan. Een ander aandachtspunt zijn de miljarden Euro's kostende bijwerkingen van het niet-effectieve broeikasgasemissie handelssysteem (ETS). De toewijzing op grond van historische rechten maakt het toetreders tot de markt vrijwel onmogelijk een positie te veroveren op die markt. Zogenaamde 'opportunity costs' resulteren in een aanzienlijk hogere elektriciteitsprijs en zgn. "windfall profits" voor energiebedrijven.

Speciale aandacht vraagt Grünfeld voor de zwakke rechtspositie van energieconsumenten in Europa. In zijn nieuwe functie wil hij helpen bewerkstelligen dat hun belangen, o.a. op het gebied van een betaalbare leveringszekerheid, in besluitvormingsprocessen aanzienlijk worden versterkt.

IFIEC Europe represents energy intensive industrial consumers where energy is a major component of operating costs and directly affects competitiveness.

Head Office: 200 Avenue Louise Box 132 B- 1050 Brussels Tel: 32 2 542 06 87 Fax: 32 2 542 06 92

www.ifieceurope.org - E-mail : ifieceurope@ifieceurope.org

EINDE BERICHT

Noot voor de redactie -

Ingezonden persbericht