Nederland koopt emissierechten van Letland

Nederland gaat emissierechten kopen van Letland. Letland zal de opbrengsten van de verkoop gebruiken voor de realisatie van duurzame energie en klimaatprojecten in Letland. Minister Jacqueline Cramer van VROM heeft vandaag - en marge van de Milieuraad in Luxemburg - namens minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken een overeenkomst met deze strekking ondertekend.

Achtergrond

Nederland heeft zich in 1997 in Kyoto verplicht om de uitstoot van broeikasgassen in de periode 2008-2012 met 6% te verminderen ten opzichte van 1990. Een groot deel van de reductie gebeurt in eigen land; 100 miljoen ton CO2 reductie mag worden gerealiseerd in het buitenland via de drie flexibele mechanismen van Kyoto: het Clean Development Mechanism (CDM), Joint Implementation (JI) en internationale emissiehandel. CDM en JI worden in de praktijk al ruimschoots toegepast, maar met internationale emissiehandel is wereldwijd nog geen ervaring opgedaan. Volgens dit mechanisme mogen industrielanden een deel van hun reductieverplichtingen realiseren door onderling emissierechten te verhandelen. Nederland wil een voortrekkersrol spelen bij de nadere uitwerking van dit Kyoto-instrument. Nederland vindt het belangrijk dat niet alleen de ontwikkelingslanden profiteren van CDM, maar dat ook de Oost-Europese landen profijt kunnen hebben van het Kyoto-protocol wanneer ze investeren in energiebesparing en duurzame energieprojecten.

Letland tekende vandaag een vergelijkbare overeenkomst met Finland. Letland zal in totaal circa 5 miljoen ton aan zogenoemde 'groene' emissierechten aan Nederland en Finland verkopen.

Noot voor redacties (