Gemeente Twenterand


Gemeente Twenterand sluit jaarrekening 2006 positief af

Op 3 juni heeft het college van B&W het jaarverslag en de jaarrekening vastgesteld. De jaarrekening wordt afgesloten met een batig saldo van ¤6.500.000. Met name extra dividend uitkeringen van de Cogas en de bank Nederlandse gemeenten bepalen het eindresultaat. Zonder deze bijzondere dividenduitkering sluit het huishoudboekje van de gemeente Twenterand af met een positief resultaat van ¤1.000.000.

Verantwoording
Jaarrekening en jaarverslag zijn belangrijke instrumenten voor de verantwoording van het college aan de raad over het gevoerde bestuur in 2006. In het jaarverslag wordt hoofdzakelijk inhoudelijk gerapporteerd. Per programma wordt aangegeven in hoeverre de in de begroting genoemde beleidsdoelstellingen zijn gerealiseerd. Met de jaarrekening geeft het college inzicht in het financiële reilen en zeilen van het betreffende jaar. De waarde van een jaarverslag voor de controlerende taak van de raad wordt mede bepaald door het oordeel dat de accountant er aan hecht. Op basis van zijn onderzoek komt de accountant ook dit jaar tot een positief oordeel over het "getrouwe beeld van de jaarrekening".

Mee- en tegenvallers
De goede resultaten van de uitvoering van de wet bijzondere bijstandsuitkering vallen in het bijzonder op. Op deze post is ¤180.000 minder uitgegeven. Ook het grondbedrijf sluit af met een positief saldo. De opbrengst van de leges voor bouwvergunningen is ¤100.000 hoger. Dit wordt veroorzaakt door de vele bouwactiviteiten in de hele gemeente Twenterand. Tevens wordt ten laste van het eindresultaat een voorziening geboekt van ¤932.000 voor Larcom en de activa-afboeking van ¤1.400.000 onderhoud schoolhuisvesting. Aan de raad wordt voorgesteld om circa ¤7.000.000 over te boeken naar het reservefonds grote projecten. In de raadsvergadering van 3 juli a.s. wordt het jaarverslag en de jaarrekening door de raad behandeld.

Realisatie in 2006
Ten aanzien van de beleidsdoelstellingen, zoals opgenomen in de programmabegroting 2006, is het college van mening dat de meeste doelstellingen gerealiseerd zijn. Het jaarverslag geeft aan in hoeverre de beleidsdoelstellingen zijn gerealiseerd. Hierbij moet bedacht worden dat het gaat om doelstellingen die over een tijdsbestek van enkele jaren gerealiseerd worden. Immers, een Kulturhus te Westerhaar of het aanleggen van de rondweg te Den Ham is niet in één jaar te realiseren. Maar ook doelstellingen op het gebied van verkeersveiligheid of openbare veiligheid zijn niet in één jaar te verwezenlijken.

Inmiddels wordt voortvarend door het college gewerkt om de begroting 2008 te maken. Deze wordt begin november 2007 door de raad behandeld. Het jaarverslag 2006 en de programmajaarrekening 2006 (zoals de jaarrekening officieel heet) wordt op 3 juli a.s. officieel vastgesteld door de gemeenteraad.