Gemeente Brunssum

Tien vragen over de verkoop van de CAI Brunssum

Tijdens de raadsvergadering van 27 juni 2007 heeft de gemeenteraad van Brunssum ingestemd met de verkoop van het CAI-netwerk. Wethouder Peter Heinen heeft hiermee toestemming gekregen om met marktpartijen te onderhandelen en het best mogelijke resultaat voor Brunssum binnen te halen. Zo verwacht de wethouder dat de Brunssumers voor het einde van dit jaar gebruik kunnen maken van dezelfde netwerkproducten die ook in de rest van Nederland worden aangeboden, waaronder digitale tv en telefonie. De verwachte opbrengst voor de gemeente Brunssum bedraagt EUR 10 miljoen. Maar wat betekent deze verkoop nu voor u? 10 vragen op een rij.

1 Wat is de CAI?

De afkorting CAI staat voor Centrale Antenne Inrichting. Het CAI-bedrijf van de gemeente beheert het kabelnetwerk dat in Brunssum het tv-signaal doorgeeft. Vroeger werd deze voorziening, samen met bijvoorbeeld afval, gas, en elektriciteit, aangeboden door de gemeentelijke nutsbedrijven. Inmiddels hebben de meeste gemeenten in Nederland deze nutstaken afgestoten. Dat is ook in Brunssum gebeurd - denk aan het ophalen van afval dat inmiddels door Rd4 wordt gedaan, of de energievoorziening die in handen is van Essent. Alleen de CAI heeft Brunssum nog in bezit, als één van de laatste gemeenten in Nederland. De gemeenteraad heeft nu besloten dat ook deze laatste nutsvoorziening verkocht kan worden.

2 Waarom heeft de gemeenteraad hiertoe besloten?

In de afgelopen jaren hebben zich grote veranderingen voorgedaan in de wereld van kabelnetwerken. Digitale televisie is op grote schaal geïntroduceerd, er zijn grote pakketten aan nieuwe zenders bijgekomen, daarnaast worden via de kabel ook nieuwe producten als telefonie aangeboden. De Brunssumse kabel is met deze ontwikkelingen niet meegegaan. Een raadscommissie heeft daarom enige tijd geleden gevraagd om een onderzoek naar de toekomst van de Brunssumse CAI. Daarbij zijn diverse scenario's bestudeerd, die eigenlijk draaien om de vraag: kunnen en moeten we de CAI zelf blijven exploiteren, of is het beter om het netwerk te verkopen aan een professionele marktpartij? Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek heeft de gemeenteraad nu besloten dat verkoop de voorkeur geniet.

3 Is het echt nodig om de CAI te verkopen? Waarom kan niet alles bij het oude blijven?

Tijdens het onderzoek dat voorafgaand aan de verkoop is verricht, zijn alle mogelijkheden de revue gepasseerd, inclusief de mogelijkheid om het kabelnetwerk in eigendom te houden.

Als je echter alles bij het oude laat, zo blijkt uit het onderzoek, bloedt het netwerk leeg. Vroeger, pakweg 5 jaar geleden, waren er nauwelijks mogelijkheden om buiten de kabel om naar televisie te kijken. Inmiddels rukt de concurrentie op - denk aan Digitenne. Veel abonnees die wél digitale diensten willen, zullen naar de concurrent overstappen. Sterker nog, dat gebeurt nu al. In Brunssum gaat het naar schatting om enkele duizenden abonnees in de komende jaren. Dat betekent dat steeds minder abonnees overblijven, die echter wél voor dezelfde kosten zullen moeten opdraaien. Het abonnee-geld zal daardoor moeten stijgen, terwijl de achterblijvende abonnees er niet méér aanbod of kwaliteit voor terug krijgen.

4. De gemeente kan toch ook zelf investeren in de CAI, om het netwerk geschikt te maken voor nieuwe diensten?

Ja, dat kan. Maar ook aan deze optie kleven nadelen. Op de eerste plaats gaat het om forse investeringen, tussen de 2 en 3 miljoen euro. Dat geld is nodig om het netwerk geschikt te maken voor digitale tv en telefoneren. Deels gaat het daarbij om het treffen van technische voorzieningen, deels om het inrichten van een grotere administratieve organisatie, deels om de aankoop van zenderpakketten of bundels met internet-, tv- en belaanbiedingen waaruit de Brunssumse consument straks wil kiezen.

Die investeringen zullen door de Brunssumse abonnee opgebracht moeten worden - met andere woorden, de tarieven zullen stijgen. Wat daarbij extra pijn zal doen voor de Brunssumse abonnee is de kleine schaal van het netwerk in Brunssum. Die kleine schaal maakt het onmogelijk om kostenefficiënt te werken en producten aan te bieden voor de prijs die landelijke kabelexploitanten hanteren. Anders gezegd: dankzij de grotere schaal waarop deze exploitanten opereren, kunnen zij goedkoper werken. Daar valt niet tegenop te concurreren. Het risico bestaat dat klanten dan - ondanks de investeringen - alsnog gaan overstappen op andere aanbieders.

5 De gemeente verdient ook op de exploitatie van de CAI? Die inkomsten vallen weg bij verkoop. Gaat de gemeente dit compenseren door andere gemeentelijke producten duurder te maken?

Nee. Het klopt dat de exploitatie jaarlijks ongeveer EUR 260.000,- oplevert. Maar verkoop levert naar verwachting 10 miljoen euro op. Dat geld kan deels gebruikt worden om de weggevallen exploitatie-opbrengsten te compenseren, deels kan het geïnvesteerd worden in nieuwe en betere voorzieningen voor de Brunssumse burgers.

6 Als de CAI wordt verkocht, wat betekent dit dan voor mij als televisiekijker?

De nieuwe exploitant zal nieuwe voorzieningen bieden als digitale televisie. Ook kunt u kiezen uit aanvullende zenderpakketten. Overigens verandert er niet alleen iets voor televisiekijkers. Bij verkoop ontstaan ook mogelijkheden voor internet en telefonie via de kabel. Exploitanten bieden die ook gebundeld aan, dus pakketten die bestaan uit televisie én internet én telefonie.

7 Moet ik daarvoor meer gaan betalen?

Ja. Zodra het netwerk verkocht is, zal de nieuwe eigenaar zorgen dat de Brunssumse kabel gelijk wordt getrokken met de kwaliteit van het landelijke net. Dan zullen ook de tarieven berekend worden die nu landelijk worden gehanteerd. Nu betaalt u EUR 10,60 per maand. Dat bedrag zal oplopen tot circa EUR 15,- per maand. Dit bedrag is overigens exclusief aanvullende zenderpakketten, internet en telefonie.

8 Is er voor de aanpassing van het netwerk aan het landelijke niveau een verbouwing nodig in mijn huis?

Nee. er hoeft daarvoor niets in uw woning te gebeuren.

9 Wat moet ik doen om straks gebruik te kunnen maken van de nieuwe diensten?

U hoeft voorlopig helemaal niets te doen. Op dit moment is nog niet bekend wie het netwerk van de gemeente gaat kopen. Zodra de onderhandelingen rond zijn, ontvangt u uiteraard bericht.

10 Wanneer heeft Brunssum digitale tv?

Nu de gemeenteraad akkoord is gegaan met verkoop, kunnen de onderhandelingen worden afgerond. Naar verwachting zal na de zomer overeenstemming worden bereikt met één van de geïnteresseerde partijen. Afhankelijk van de planning van de nieuwe eigenaar zouden de nieuwe voorzieningen, zoals digitale tv, nog vóór het einde van 2007 beschikbaar moeten komen voor de Brunssumse abonnees.

Zie ook het raadsbesluit van de gemeenteraad.


---