D66

Nieuw Europees Verdrag: "Het glas is half vol"

28 juni 2007

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over de uitkomst van de EU-top van afgelopen week. D66 is gematigd positief over het conceptverdrag wat er ligt. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold: "Op dit moment is het glas halfvol. Het democratische gehalte en de slagvaardigheid van Europa zijn iets verbeterd, maar ik zou graag meer willen".

In vergelijking met het Grondwettelijk Verdrag is het Hervormingsverdrag een bescheiden stap. Maar Europa is minder transparant geworden, want met dit nieuwe verdrag is het bord spaghetti van Verdragen alleen maar voller geworden. D66 pleit juist voor een meer transparant Europa, zodat de Nederlandse bevolking ziet wat er gebeurt in Brussel.

Verder vraagt D66 zich af waarom het Handvest van de Grondrechten uit het verdrag is gehouden. Nu staat het in een aanhangsel van het verdrag. Maar de juridische status van het handvest is onveranderd, waarom wordt het dan niet gewoon in het verdrag opgenomen?

D66 is blij dat de éénzijdige verklaring die Polen heeft toegevoegd, waarin staat dat elk land het recht houdt op eigen wetten op het gebied van "openbare moraal, familierecht, de bescherming van menselijke waardigheid en respect voor menselijke lichamelijke en morele integriteit," geen verstrekkende gevolgen heeft. Alexander Pechtold: "Het is belangrijk dat de Europese Unie een drukmiddel heeft tegen landen als Polen wanneer bijvoorbeeld een mensenrechtendemonstratie wordt verboden".

Bij de Democraten bestaat nog wel enige onduidelijkheid over het protocol voor diensten van algemeen economisch belang. Vallen woningcorporaties hier wel of niet onder en wat zijn hiervan de gevolgen voor de hoognodige hervormingen van de woningmarkt.

Verder is D66 van mening dat het kabinet moet meer doen aan voorlichting over Europa aan de bevolking. Alexander Pechtold: "Premier Balkenende zegt te hebben geluisterd naar de zorgen van de mensen. Maar ik wil de premier uitdagen ook iemand te worden die wervend spreekt over Europa. Je moet mensen duidelijk maken wat Europa voor hen betekent en kan betekenen. Vertel ze dat het voor de grote uitdagingen van deze tijd, zoals economie, klimaatverandering, terrorismebestrijding en migratie belangrijk is onderdeel uit te maken van een slagvaardig Europa. Alleen Europa kan oplossingen bieden voor deze problemen, omdat ze te groot zijn voor nationale staten".

Tot slot willen de sociaal-liberalen het uiteindelijke verdrag voorleggen aan de Nederlandse bevolking. Pechtold:"Gezien de inhoud die het nieuwe verdrag lijkt te krijgen zal een referendum nodig zijn. Ik roep premier Balkenende, die zo trots is op de uitkomst van de EU-top, zich hierbij aan te sluiten".

Lees hier de gehele inbreng van Alexander Pechtold
---