PvdA Rotterdam


PERSBERICHT

Rotterdam, 28 juni 2007

PvdA wil betere nazorg ex-gedetineerden

Jaarlijks komen circa 3000 Rotterdamse gedetineerden vrij. Veel ex-gedetineerden gaan opnieuw in de fout en zetten hun crimineel gedrag voort. Dat vindt de PvdA zorgelijk. Door ex-gedetineerden sneller en beter te helpen met onderdak, begeleiding, zorg, een tijdelijk inkomen en een baan kan een deel van de problemen voorkomen worden.

Burgemeester heeft de raad een brief gestuurd met een aanpak. De meeste aandacht bij de nazorg gaat nu uit naar 450 meest overlastgevende personen en veelplegers. Via een nieuw bureau wordt de begeleiding voor alle Rotterdammers met een persoonsgebonden aanpak beter georganiseerd. De PvdA juicht deze ontwikkeling toe, maar er moet meer gebeuren.

De grootste groep ex-gedetineerden die jaarlijks vrijkomt, valt niet onder de persoonsgebonden aanpak. Ze lopen ook aan tegen problemen. Ze hebben geen onderdak, moeten lang wachten op een uitkering en hebben moeite om weer werk te vinden. Deze begeleiding kan veel meer uitgebreid worden. Door hier meer in te investeren kunnen problemen voorkomen worden.

De kleinschalige proef van de dienst Sociale zaken en werkgelegenheid laat zien dat betere begeleiding echt werkt. De PvdA pleit er daarom voor om met een sluitende aanpak voor álle ex-gedetineerden te komen en dit proefproject uit te breiden.

Een goede nazorg begint al in de gevangenis. De Tweede Kamer heeft er ook voor gezorgd dat de rechter voorwaarden kan stellen aan de vrijlating. Het verplicht aannemen van een gezinscoach bijvoorbeeld of het inschrijven bij een zorginstelling of zorgen voor huisvesting kan daar onderdeel van uitmaken. De PvdA wil dat het college snel afspraken maakt met het Openbaar Ministerie om dit te regelen.

De raadsleden Van Heemst en Van Muijen van de PvdA hebben hierover vragen gesteld aan het college van B&W.

Voor de redactie:

Meer informatie bij

Matthijs van Muijen, 06-17838616

Monique Smits

Communicatie
PvdA-fractie Rotterdam

010-417 9368, 06-12 355 791

msmits@stadhuis.rotterdam.nl