Ingezonden persbericht
VO-raad doet onderzoek naar onderwijstijd
1040 Uur geen garantie voor goed onderwijs
Utrecht, 28 juni 2007 - De VO-raad is een onderzoek gestart naar de gevolgen van de onderwijstijd op de kwaliteit van het onderwijs. Scholen wordt niet alleen gevraagd hoeveel uren ze programmeren, er wordt ook gevraagd welke maatregelen scholen nemen om meer onderwijstijd te realiseren en wat de gevolgen zijn voor werkdruk, kwaliteit en (extra) kosten. In oktober worden de resultaten van dit onderzoek gepresenteerd.
Het is de vraag of scholen de 1040 uur binnen de huidige bekostiging wel kunnen realiseren. "Als scholen elk uur uitval door ziekte van een docent moeten vervangen, moet ook de bekostiging hiervoor worden aangepast. Het gemiddelde ziekteverzuim ligt tussen de 5 en 7%, terwijl scholen slechts 2,07% vergoed krijgen," aldus Sjoerd Slagter, voorzitter VO-raad.
"Wat onze leden het meest stoort, is dat het alleen gaat over het tellen van uren. Voor scholen staat de kwaliteit van het onderwijs voorop. Veel ouders hebben vooral klachten over onverwachte lesuitval bij ziekte van de docent en over de lesvrije periode aan het begin en het einde van het schooljaar. Het is echter de vraag of ouders en leerlingen ook zitten te wachten op meer reguliere lesuren per week." Veel scholen hebben zich die kritiek aangetrokken en de lesuitval sterk teruggebracht. De 1040-urennorm is echter niet de juiste remedie tegen lesuitval en biedt geen garantie voor goed onderwijs. "Ons bereiken signalen dat scholen om aan de norm te voldoen maatregelen moeten treffen, die juist ten koste gaan van de kwaliteit, zoals het verminderen van het aantal professionaliseringsuren voor docenten en het afschaffen van extra zorg voor een deel van de leerlingen onder schooltijd."
Sinds april 2006 is duidelijk dat de Tweede Kamer scholen verplicht 1040 uur onderwijstijd aan te bieden aan onderbouwleerlingen. Op dat moment hadden de scholen hun lesrooster en -programma voor 2006-2007 al klaar. Het is onbehoorlijk bestuur om te verwachten dat een situatie die decennialang is gedoogd binnen één tot twee jaar veranderd moet zijn.
EINDE BERICHT
Woordvoerder namens de VO-raad is Sjoerd Slagter (voorzitter), T 06 212 84 171.
Voor overige informatie kunt u contact opnemen met Iris de Kort (communicatieadviseur), T 030 - 232 48 00 of irisdekort@vo-raad.nl.
De VO-raad is sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs. De VO-raad behartigt de belangen van VO-scholen bij overheid, andere onderwijssectoren en maatschappelijke organisaties. Samen met het veld werkt de VO-raad aan een actieve en open relatie tussen scholen, leerlingen, ouders en samenleving.
Met vriendelijke groet,
Iris de Kort
Communicatieadviseur
VO-raad
Postbus 8282
3503 RG Utrecht
T 030 232 48 00 | F 030 232 48 48 | M
IrisdeKort@vo-raad.nl | www.vo-raad.nl
De VO-raad is de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs. De VO-raad vertegenwoordigt meer dan 90% van alle besturen en scholen in het voortgezet onderwijs. De VO-raad vertegenwoordigt haar leden bij overheid, andere onderwijssectoren en maatschappelijke organisaties. Bestuurders en managers zijn de belangrijkste doelgroep als het gaat om activiteiten en informatievoorziening.