VVD


28-6-2007

Intrekking Zondagswet en Winkeltijdenwet

VVD-kamerlid Charlie Aptroot heeft in de Tweede Kamer een motie ingediend waarin hij de regering verzoekt met spoed de Zondagswet en de Winkeltijdenwet in te trekken.

De zondagswet biedt gemeentebesturen de mogelijkheid inwoners op zondag te beperken in hun keuze van tijdsbesteding. Een gemeentebestuur kan bij voorbeeld daarmee sportevenementen, kermissen en braderieën verbieden. De Winkeltijdenwet regelt hetzelfde maar dan met betrekking tot de openingstijden van winkels.

Aptroot is van mening dat de Zondagswet en de Winkeltijdenwet een stevige inbreuk zijn op de vrijheid van het individu. Aptroot:"De zondagswet maakt burgers afhankelijk van de privé-opvattingen en de geloofsovertuiging van wethouders en burgemeesters. Het is niet aan de overheid om te vertellen wat wel en niet mag op basis van een wet die het begrip "zondag rustdag" moet veilig stellen. Daarbij behalen veel winkeliers in de grote stadscentra 70% van hun omzet op zaterdag en zondag. Veel mensen winkelen nu eenmaal graag ook op zondag en als een winkelier de klant hierin tegemoet wil komen door zijn winkel te openen op zondag, waarom moet de overheid hier dan tussen komen?"

Beide moties van Aptroot konden bij stemming niet rekenen op een meerderheid.